Európska banka pre obnovu a rozvoj vlani dala na investície rekordných 13,1 miliardy eur, časť ide Ukrajine

TA3 ČTK
12.1.2023 14:41

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vlani poskytla na investície rekordných 13,1 miliardy eur. Z celkovej čiastky ide zhruba 1,7 miliardy eur na Ukrajinu, kde ďalších 200 miliónov eur poskytnú partnerské banky. EBOR dnes uviedla, že je to prvýkrát, čo do najrôznejších projektov vložila v jednom roku viac ako 13 miliárd eur.

Peniaze euro bankovky eurobankovky eurá (TA3)
TA3

"Urobili sme toho viac, než len dosiahli rekord. Prekonali sme naše najväčšie očakávania, a to napriek vojnovej tragédii na Ukrajine, po ktorej sa dostavila kríza v regióne aj vo svete," uviedla prezidentka EBOR Odile Renaudová-Bassová. "Tento impozantný prevádzkový výkon je svedectvom o našej húževnatosti a odhodlaní podporovať krajiny, kde pôsobíme, a tiež našich klientov," dodala. Výsledok za minulý rok je výrazne vyšší ako za rok predchádzajúci, keď EBOR na investície poskytla 10,4 miliardy eur. Doterajší rekord bol z roku 2020, kedy objem investícií dosiahol 11 miliónov eur. Vtedy banka reagovala na ekonomický šok vyvolaný pandémiou Covidu-19.

EBOR pôsobí zhruba v 40 krajinách, od Estónska cez Egypt, Maroko až po Mongolsko. Investícia EBOR na Ukrajine umožňuje podpora darcov a partnerov, angažujú sa tam napríklad aj Spojené štáty. Ruské vojská napadli Ukrajinu vlani 24. februára a EBOR už skôr uviedla, že vojnu na Ukrajine čo najdôraznejšie odsudzuje.

Predvlani v marci sa EBOR rozhodla, že bude po trinásťročnej pauze opäť investovať v Českej republike, a to do takzvaných zelených investícií, obnoviteľných zdrojov a infraštruktúry, ďalej do digitalizácie, informačných a komunikačných technológií alebo do finančného sektora. V nasledujúcich až piatich rokoch v Česku plánuje ročne investovať 100 až 200 miliónov eur. EBOR vznikla v roku 1991 s cieľom pomôcť krajinám bývalého východného bloku s transformáciou na trhové hospodárstvo. Neskôr svoju pôsobnosť rozšírila do krajín Blízkeho východu a Strednej Ázie.

Česká republika patrí k zakladajúcim členom EBOR. Banka v Česku prestala investovať koncom roka 2007, keď krajina požiadala o takzvanú graduaciu, aby už ďalšie peniaze od EBOR nedostávala. V tomto smere je Česká republika jedinou krajinou EBOR. Česko ale zostalo akcionárom EBOR a banka má v krajine stále aj svoje investičné portfólio.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok