Ukrajinská armáda hlási, že zlikvidovala vyše 100 ruských vojakov pri Soledare

TA3 ČTK
12.1.2023 08:14

Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala vyše 100 ruských útočníkov naraz, tvrdí generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl podľa agentúry Ukrinform. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Podľa agentúry Ukrinform boje o mesto ležiace neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny pokračujú.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany uviedla, že ukrajinská armáda stále Soledar bráni. Ruské sily v uplynulých 24 hodinách masívne ostreľovali Cherson a jeho okolie na juhu Ukrajiny vrátane rezidenčných oblastí, povedal šéf oblastnej správy Jaroslav Januševyč, podľa kvôli útokom zomrel jeden človek.

"Stalo sa tak vďaka zladenej práci vojakov síl špeciálnych operácií, delostrelcov a odpaľovačov rakiet," uviedol ukrajinský generálny štáb o akcii, pri ktorej podľa neho ukrajinskí obrancovia zlikvidovali 100 nepriateľských vojakov, dva guľometné a dva mínometné oddiely. "Operátori síl špeciálnych operácií ukrajinskej armády zistili hromadenie nepriateľa v niekoľkých oblastiach. Na zničenie nepriateľa bolo použité delostrelectvo a na jednom z miest aj taktický raketový systém Točka-U," tvrdí velenie ukrajinských síl vo vyhlásení. O aké obdobie sa jedná, neuvádza.

Vo svojom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb Soledar spomína iba v súvislosti, kde píše, že toto mesto a ďalšie obce v regióne invázne jednotky ostreľovali z tankov, diel alebo mínometov. Ukrajinskí predstavitelia už skôr popreli utorkové tvrdenie šéfa Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) súkromnej vojenskej skupiny Jevgenija Prigožina, že jeho jednotky žoldnierov získali kontrolu "nad celým územím Soledaru". O tom, že boje o mesto pokračujú, v stredu informovalo aj ruské ministerstvo obrany.

Prigožin podľa agentúry AP však svoje tvrdenie o prelome v Soledare v stredu zopakoval. "Ešte raz chcem potvrdiť kompletné oslobodenie a vyčistenie územia Soledaru od jednotiek ukrajinskej armády," napísal Prigožin na sociálnej sieti, kde tiež tvrdil, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa nechceli vzdať, boli zničení. Zabitých podľa neho bolo viac ako 500 ľudí.

"Neverte tomu, čo hovoria," okomentoval podobné ruské vyjadrenia pre stanicu CNN nemenovaný ukrajinský vojak z miesta. "Držíme sa, aj keď v podstate len vlastnými silami, bez veliteľov," povedal stanici v textovej správe. Upozornil ale, že ukrajinským vojakom hrozí obkľúčenie. "Ocitáme sa v pasci, chcú nás obkľúčiť," povedal. Ruské sily zároveň neprestávajú s útokmi ani inde na Ukrajine. Za uplynulých 24 hodín deväťdesiatkrát ostreľovali Chersonskú oblasť pomocou delostrelectva, raketometov, mínometov a tankov, uviedol na sociálnych sieťach šéf jej správy Januševyč. Strely podľa neho zasiahli pôrodnicu, bytové aj rodinné domy. Pri ostreľovaní zomrel jeden človek a ďalších päť ich utrpelo zranenia, povedal aj Januševyč.

Americká spoločnosť Maxar Technologies medzitým zverejnila satelitné snímky, ktoré podľa nej zachytávajú Soledar s odstupom niekoľkých mesiacov. Ukazujú podľa nej rozsah bojov medzi ukrajinskými obrancami a ruskými inváznymi silami. Na jednom z nich, ktorý datuje k 10. januáru 2023, je vidieť devastácie v Soledare v podobe zničených obytných domov, na porovnanie prikladá snímka rovnakého miesta z augusta minulého roka. Na inej fotografii ukazuje "tisíc kráterov po bombách v poliach a pozdĺž ciest" v neďalekom Bachmute.

V poslednej dobe prichádzajú správy o ťažkých bojoch o Soledar. O jeho strategickom význame sa vedú diskusie, ale podľa stanice BBC by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu, ktorý sa snaží dobyť už mesiace, a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. 

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak označil v rozhovore s agentúrou AFP boje o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom za najkrvavejšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vo svojom rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb okrem iného informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky u 12 obcí na východe Ukrajiny vrátane Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok