Ruská fregata so strelami Zirkón preplávala Lamanšským prielivom. Sledujú ju britské a nórske lode

ta3 čtk
12.1.2023 16:36

Ruská fregata Admirál Gorškov s hypersonickými strelami Cirkon (Zirkón) na palube preplávala Lamanšským prielivom. S odvolaním sa na oznámenie ruskej Severnej flotily o tom informovala agentúra TASS. Británia a Nórsko predtým vyslali vojnové lode, aby ruské plavidlo sledovali.

Ruská fregata so strelami Zirkón preplávala Lamanšským prielivom. Sledujú ju britské a nórske lode
TASR/AP

Rusko oficiálne nasadilo fregatu Admirál Gorškov minulý týždeň. Minister obrany Sergej Šojgu pri tejto príležitosti uviedol, že vojnová loď sa vydá na plavbu Atlantickým a Indickým oceánom a Stredozemným morom. Podľa agentúry Reuters má plavba demonštrovať ruské odhodlanie pokračovať vo vojne na Ukrajine.

"Fregata (...) Admirál Gorškov dnes dokončila plavbu Lamanšským prielivom a včera prekonala jeho najužšiu časť pri Calais. Ruská loď potom bude pokračovať v plavbe v súlade s plánom plavby," uviedla ruská Severná flotila.

Britské námorníctvo v stredu uviedlo, že plavidlo Admirál Gorškov sprevádzané tankerom Kama sledujú v Severnom mori fregata Kráľovského námorníctva HMS Portland a nórska fregata Bergen.

"Kráľovské námorníctvo svojou viditeľnou a trvalou prítomnosťou zaisťuje dodržiavanie námorného práva a bráni škodlivým aktivitám, aby chránilo záujmy našej krajiny," uviedlo britské námorníctvo.

Protilodné strely Cirkon sú podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete do 1000 kilometrov môžu zasahovať námorné aj pozemné ciele. Zbrane sú vzhľadom na svoju rýchlosť vnímané ako spôsob, ako získať prevahu nad akýmkoľvek protivníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok