V Rusku vystrojili pohreb s poctami žoldnierovi, ktorý bol predtým odsúdený za vraždu svojej matky

TA3 ČTK
12.1.2023 12:41

V Rusku vystrojili pohreb s vojenskými poctami žoldnierovi, ktorý bol predtým odsúdený za vraždu svojej matky a vo väzení sa nechal naverbovať do súkromnej Vagnerovej vojenskej skupiny. Jeho rakvu niesli vojaci a na smútočnom obrade prehovorili aj veteráni, ktorí vyzdvihovali žoldnierovo hrdinstvo. Uviedol to vo štvrtok spravodajský portál Meduza s odkazom na regionálne ruské médiá, ktoré priniesli z pohrebu reportáž.

V Rusku vystrojili pohreb s poctami žoldnierovi, ktorý bol predtým odsúdený za vraždu svojej matky
TASR/AP

Pohreb s poctami zorganizovali v meste Serov na Urale 46-ročnému Sergejovi Molodcovovi, ktorého súd v roku 2017 poslal na 11,5 roka za mreže za to, že ubil svoju matku na smrť. Už skôr bol Molodcov súdený na základe rovnakého článku trestného zákonníka, teda "spôsobenie ťažkého ublíženia na zdraví, ktoré viedlo k smrti poškodeného". V trestaneckom zariadení sa nechal Molodcov naverbovať do Vagnerovej skupiny. Okolnosti jeho smrti známe nie sú. Vagnerova skupina sa ale podieľa na ruskej invázii na Ukrajinu.

Správa Serova v správe o zosnulom Molodcovovi nešetrila chválou. "Sergej bol tvorivou bytosťou, venoval sa rezbe do kosti. Blízki na Sergeja spomínajú ako na úžasného a neobyčajného človeka, ktorý miloval život. Bol to čestný človek. Pravda pre neho bola to hlavná. Vždy bol citlivý voči cudziemu nešťastiu, pomáhal slabým a potrebným. O takých ľuďoch sa hovorí, že sa na nič nehrajú. Mal rád hudbu, slobodu, rýchlosť," napísalo o ňom mesto.

Žoldnierska skupina Jevgenija Prigožina naverbovala do bojov na Ukrajine tisíce trestancov. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby predtým uviedol, že USA odhadujú počet žoldnierov Vagnerovej skupiny na Ukrajine na 50-tisíc. 

Asi 40-tisíc z nich by mohli byť trestanci. Kirby tiež povedal, že zakladateľ skupiny Prigožin používa vagnerovcov s nadsádzkou ako náplň do mlynčeka na mäso. Ťažké straty zaznamenáva skupina na východnej Ukrajine, kde sa ruské sily snažia o dobytie Soledaru a Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok