Bitka o Soledar a Bachmut pokračuje. Zelenskyj vojakom prisľúbil zásoby všetkého, čo potrebujú

ta3 čtk
12.1.2023 19:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že kvôli prebiehajúcim bitkám o Soledar a Bachmut zvolal poradu ukrajinského vrchného velenia. Obrancom oboch východoukrajinských miest, ktorí čelia ruským útokom, sľúbil rýchle a nepretržité zásobovanie muníciou a všetkým potrebným. Na porade sa hovorilo aj o posilnení ukrajinskej armády zbraňami a technikou od partnerov.

Bitka o Soledar a Bachmut pokračuje. Zelenskyj vojakom prisľúbil zásoby všetkého, čo potrebujú
TASR/AP

Agentúra Unian pripomenula, že námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová vo štvrtok oznámila, že ťažké boje v Soledare, ktorý leží na prístupe k Bachmutu, pokračujú. Nepriateľ sa podľa nej neúspešne snaží preraziť ukrajinskú obranu a dobyť Soledar a utrpel pri tom veľké straty. K Soledaru podľa ukrajinských dôstojníkov presunulo ruské velenie elitné jednotky, ktoré sa predtým márne pokúšali dobyť Bachmut.

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev odhadol, že obe strany v bitke o Soledar každý deň prichádzajú o niekoľko stoviek vojakov a spotreba munície je obrovská. "Je to jedna z najväčších a najtvrdších bitiek na európskom kontinente od druhej svetovej vojny," povedal stanici BBC.

Porady u vrchného veliteľa sa podľa prezidentskej kancelárie zúčastnil kancelár Andrij Jermak, tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov, minister obrany Oleksij Reznikov, náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj, náčelník vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov, šéf vonkajšej rozviedky Oleksandr Lytvynenko, veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj a ďalší vojenskí velitelia, ako aj šéf tajnej služby Vasyl Maljuk, ministri vnútra, zahraničia, financií, infraštruktúry a ďalší členovia vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok