ONLINE: Rusi ešte nedobyli celý Soledar, tvrdí ISW. Útočia na regióny Charkov, Doneck a Cherson

ta3 tasr čtk čt24
11.1.2023 07:01

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny Rusko ešte stále úplne neovládlo ukrajinské mesto Soledar, ako to vyhlásili viaceré ruské zdroje. Ruské jednotky znovu zaútočili na civilnú infraštruktúru v regiónoch Charkov, Doneck a Cherson, píše vo svojom pravidelnom hlásení ukrajinský generálny štáb. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:08 Telo jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zmizli na východe Ukrajiny pri meste Soledar, kde spolu tvrdo bojujú ruské a ukrajinské sily, údajne našli Wagnerovci. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tohto súkromného žoldnierskeho zoskupenia pôsobiaceho v službách Moskvy.

22:27 "Nasadenie náčelníka generálneho štábu ako veliteľa na bojisku je indikátorom rastúcej vážnosti situácie, ktorej Rusko čelí, a jasným uznaním toho, že ťaženie nedosahuje strategické ciele Ruska," uviedlo britské ministerstvo obrany na Twitteri.

22:03 Grécko a Malta zaostávajú za ďalšími členskými krajinami Európskej únie v uplatňovaní protiruských sankcií. S odkazom na zdroj a dokument z Európskej komisie o tom informovala agentúra Reuters. Obe krajiny nahlásili Bruselu, že zmrazili majetok ruských subjektov v hodnote niekoľkých stoviek tisíc eur, čo je najmenej v celej dvadsaťsedmičky. Atény aj Valletta kritiku odmietajú. 

21:20 Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry 11. januára oznámilo, že Nórsko poslalo v decembri na Ukrajinu desať mostov v hodnote vyše 3 miliónov dolárov. Prvé kamióny s touto pomocou už dorazili. Mosty budú inštalované ako dočasné konštrukcie v oslobodených častiach Ukrajiny, aby umožnili pohyb ťažkých vozidiel s humanitárnou pomocou a sanitiek, uviedlo ministerstvo.

20:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že boje v meste Soledar na východe Ukrajiny pokračujú. Poprel tak tvrdenia ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá v utorok aj v stredu opakovanie deklarovala, že toto strategicky významné mesto dobyla. Informuje agentúra AFP a stanica Sky News. 

19:24 Ukrajinská pravda s odvolaním sa na bieloruské nezávislé médiá uviedla, že do Bieloruska v posledných dňoch dorazilo 750 ruských vojakov a 15 vagónov s vojenským vybavením.

Britská spravodajská služba vo svojom poslednom hlásení píše, že Rusko síce udržuje v Bielorusku veľké množstvo síl, tie ale pravdepodobne nepredstavujú dostatočnú silu pre ďalšie útočné operácie proti Ukrajine.

18:56 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vymenoval za veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Novo utvorený post v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu doteraz zastával Sergej Surovikin, ktorý sa teraz stal Gerasimovým zástupcom, napísal ruskojazyčný server BBC. 

18:06 Estónsko v stredu oznámilo, že vyhostí dovedna 21 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva, ktorí budú musieť z krajiny odísť do konca januára. Cieľom je dosiahnuť, aby sa počet diplomatických pracovníkov v oboch krajinách  dostal na rovnakú úroveň. Informujú o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Tallinne. 

17:30 Primátor Bratislavy Matúš Vallo a ďalší zakladajúci členovia Paktu slobodných miest, ktorý združuje primátorov metropol krajín Vyšehradskej štvorky, sa v stredu stretli v Kyjeve s tamojším starostom Vitalijom Kličkom. Jednou z hlavných tém stretnutia bolo vytvorenie platformy pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest. 

17:16 Britská vláda po dňoch špekulácií po prvýkrát potvrdila, že sa chystá Ukrajine dodať moderné tanky. Má sa tak stať v spolupráci s partnermi, uviedla podľa Financial Times kancelária ministerského predsedu Rishiho Sunaka.

16:44 Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že "mŕtvych nikto nepočíta". Pre portál americkej televízie CNN to povedal ukrajinský vojak bojujúci v Soledare. CNN v správe zverejnenej v stredu z bezpečnostných dôvodov neuviedla jeho totožnosť.

16:16 Americká armáda odvezie zo Slovenska svoju batériu protileteckého systému Patriot, ktorá je umiestnená na leteckej základni Malacky. Informáciu potvrdil minister Jaroslav Naď s tým, že dôvodom stiahnutia Patriotu je jeho údržba. 

16:03 Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu tankov Leopard 2, stane sa tak v rámci medzinárodnej koalície, povedal dnes poľský prezident Andrzej Duda podľa spravodajskej televízie TVN 24. "Ukrajina sa musí ubrániť. Neubráni sa však bez našej podpory," povedal Duda, ktorý sa dnes v Ľvove na západe Ukrajiny stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. 

15:41 Boje ukrajinských a ruských vojakov o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom sú najkrajšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, povedal agentúre AFP poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

15:06 Rusi pri ostreľovaní Chersonu zasiahli novorodenecké centrum. Podľa šéfa Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča tlaková vlna vyrazila okná, poškodená je aj jedna z ordinácií. Pacienti a pracovníci vyviazli bez zranení.

14:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že tretia svetová vojna nebude. Povedal to v noci na stredu prostredníctvom videoodkazu na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov v Los Angeles. Informuje o tom britská stanica Sky News.

14:23 Na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti v posledných dňoch zúri bitka o Soledar. Ide o neveľké mesto, kde sa do vojny ťažila soľ, a v ktorom po ťažkých bojoch podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neostal "skoro žiaden celý múr" a nezostal "skoro žiadny život". Kto má Soledar v súčasnej dobe pod kontrolou, nie je jasné.

14:03 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že situácia v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani anektovalo, je "miestami komplikovaná". Informuje o tom Sky News.

13:34 O Soledar na východnej Ukrajine sa ďalej bojuje, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ruskí výsadkári podľa neho mesto blokujú zo severu az juhu a boja sa odohrávajú vo vnútri mesta. Aj Kyjev a zahraniční analytici predtým upozornili, že Rusom sa napriek tvrdeniam niektorých ruských zdrojov stále nepodarilo mesto ovládnuť.

13:00 Západné embargo na ruskú ropu začína prinášať ovocie, uvádza fínsky inštitút CREA. Moskva v decembri odhadom prichádzala o 160 miliónov eur denne.

12:01 "Rusi tvrdia, že ho (Soledar) majú pod kontrolou, nie je to pravda. Vyčkajte na podrobnosti v hláseniach generálneho štábu (ukrajinskej armády)," uviedol podľa BBC News hovorca východného velenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Stredajšia pravidelná správa ukrajinského generálneho štábu situáciu okolo Soledaru podrobnejšie nerozoberá, priznáva však, že v centrálnej časti mesta pokračujú boje.

11:28 Kremeľ v stredu oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. Oznam vydala Moskva niekoľko hodín po tom, čo ruská súkromná armáda Vagnerova skupina informovala, že dobyla toto mesto na východe Ukrajiny, blízko strategicky významného Bachmutu.

11:04 Kyjev poprel v stredu správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov nazývanej Vagnerova skupina dobyli dôležité mesto Soledar na východe Ukrajiny, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas. Informuje o tom agentúra AFP.

9:40 Turecko podporuje mierový návrh Ukrajiny na ukončenie vojny, vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu. "Rusko vyhlasuje, že je teraz pripravené na rokovanie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol desaťbodový mierový plán. My, Turecko, tento plán podporujeme a pokračujeme v našej práci," citoval ministra server Ukrinform.

9:02 Agenti západných spravodajských služieb sú presvedčení, že ruská súkromná armáda nazývaná Vagnerova skupina hrá čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine, pričom existuje reálna možnosť, že vagnerovci teraz tvoria najmenej štvrtinu ruských bojovníkov. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ západných služieb, ktorého v stredu citoval portál britského denníka The Guardian.

8:08 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že po vyšetrovaní bol obžalovaný predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorý "verejne ospravedlňoval ozbrojenú agresiu Ruska proti Ukrajine". Služba obžalovaného nemenovala. Informácie priniesol portál americkej televízie CNN.

7:55 Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

7:19 Na východoukrajinské mesto Charkov v noci na stredu zaútočili ruské jednotky. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo Charkov navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. O útoku informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. "Zostaňte v úkrytoch, okupanti opäť ostreľujú," uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

7:04 Plán Spojených štátov cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať systémy protivzdušnej obrany Patriot je ďalším dôkazom zapojenia Washingtonu do ukrajinského konfliktu, vyhlásil ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

"Rozhodnutie amerického ministerstva obrany zorganizovať vo Fort Sill v Oklahome výcvikový kurz je ďalším potvrdením faktickej účasti Washingtonu v konflikte na Ukrajine po boku ukrajinských nacistických zločincov," uviedol Antonov vo vyhlásení na Twitteri.

6:59 Podľa Inštitútu pre štúdium vojny Rusko ešte stále úplne neovládlo ukrajinské mesto Soledar, ako to vyhlásili viaceré ruské zdroje vrátane šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Ukrajina tieto vyjadrenia zatiaľ nekomentovala. Prigožin vyhlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom plnú kontrolu. Dodal tiež, že v centre mesta ešte bojuje obkľúčená skupina ukrajinských vojakov.

6:50 Ruské jednotky znovu zaútočili na civilnú infraštruktúru v regiónoch Charkov, Doneck a Cherson, píše vo svojom pravidelnom hlásení ukrajinský generálny štáb. "Prebehlo šesť raketových a 16 leteckých útokov, zároveň udreli pomocou raketometov MLRS," informuje štáb.

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok zbavil ukrajinského občianstva oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, a troch ďalších proruských politikiv. Informovala o tom agentúra Reuters. "Ak sa poslanci rozhodnú slúžiť nie ľudu Ukrajiny, ale vrahom, ktorí prišli na Ukrajinu, potom musíme urobiť takýto krok," vyhlásil v utorok večer Zelenskyj.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok