Zaznela kritika z vlastných radov: Nemali by sme brániť vojenskej podpore Ukrajiny, uviedol nemecký vicekancelár

TA3 ČTK
12.1.2023 13:56

Nemecko by nemalo stáť v ceste vojenskej podpore Ukrajiny zo strany ostatných krajín. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry Reuters nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck s poukazom na poľské úsilie o koordinované dodávky bojových tankov Leopard nemeckej proveniencie.

Zaznela kritika z vlastných radov: Nemali by sme brániť vojenskej podpore Ukrajiny, uviedol nemecký vicekancelár
TASR/AP

"Nemecko by sa nemalo stavať do cesty iným krajinám, ktoré sa rozhodnú podporiť Ukrajinu, nezávisle na tom, aké rozhodnutia prijme Nemecko," reagoval Habeck v Berlíne na otázky novinárov. Médiá poukazujú na to, že odovzdanie tankov by vyžadovalo súhlas Nemecka s ich reexportom.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu v Ľvove oznámil, že Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu tankov Leopard 2 v rámci medzinárodnej koalície. Upozornil pritom, že musí byť splnený aj rad formálnych požiadaviek.

V poľskej tlači sa už skôr objavili správy, podľa ktorých by tanky Leopard nemeckej výroby mala Ukrajine odovzdať koalície západných štátov. Tanky Leopard 2 má vo výzbroji okrem nemeckej a poľskej armády aj Dánsko, Nórsko, Španielsko či Kanada, alebo aj Švédsko a Fínsko, ktoré však ešte nie sú členmi Severoatlantickej aliancie. Holandsko, ktoré predtým prevádzkovalo stovky tankov, si v súčasnosti tanky Leopard 2 prenajíma od Nemecka. Grécko a Turecko sa podľa komentátorov najskôr svojich leopardov nevzdajú vzhľadom na napätie vo vzájomných vzťahoch.

Hovorca nemeckej vlády tento týždeň uviedol, že Berlín v súčasnosti neplánuje poslať Ukrajine tanky Leopard 2, ale Habeck (Spojenectvo 90/Zelení) to už predtým nevylučoval. Až doteraz Západ aj napriek ukrajinskému naliehaniu poskytoval krajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej ozbrojenej agresii, len tanky sovietskej konštrukcie či ich modernizované verzie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok