ONLINE: Pri ostreľovaní juhovýchodu Ukrajiny zomrel humanitárny pracovník, Rusko vraj dostalo návrh mierovej dohody

ta3 tasr čtk čt24
22.11.2022 06:41

Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. Rusko dostalo od sprostredkujúcej krajiny rámcový návrh na možnú mierovú dohodu. Píše o tom web Ukrainska Pravda s odvolaním sa na zdroje v amerických tajných službách. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Pri ostreľovaní juhovýchodu Ukrajiny zomrel humanitárny pracovník, Rusko vraj dostalo návrh mierovej dohody
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:4Výpadky a odstávky prúdu na Ukrajine, spôsobené ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru, môžu trvať až do jari. Uviedol to šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Yasno Serhij Kovalenko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave v noci na dnešok opäť vyzval Ukrajincov, aby šetrili elektrinou. Neskôr oznámil, že úrady prichystali vyše 4000 miest, kde ľudia v prípade rozsiahlych výpadkov v dodávkach elektriny budú mať k dispozícii základné služby. 

22:42 Rusky, ktoré sa usilujú o návrat svojich manželov alebo synov z radu na Ukrajine, vyzývajú ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby sa s nimi zišiel. Spolku Rada matiek a manželiek sa totiž nepáči, že ani jedna z jej členiek alebo predstaviteliek ďalších kritických skupín na čiastočnú mobilizáciu nebola pozvaná na Putinovo plánované stretnutie s matkami vojakov. Nespokojné ženy tvrdia, že stretnutie bude dopredu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

22:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko sa útokmi na energetickú infraštruktúru pokúša použiť počas tejto zimy chlad ako "zbraň hromadného ničenia". Informuje agentúra AFP. 

22:08 Experti z Ukrajiny a Iránu sa stretli na rokovaniach, kde riešili ruské využívanie iránskych dronov. "Ukrajina informovala Irán, že dôsledky spoluúčasti na ruskej agresii budú nesúmeriteľné s potenciálnymi výhodami spolupráce s Ruskom," povedal CNN hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko.

21:40 Útok ruských síl na energetickú sieť Ukrajiny z minulého týždňa spôsobil "kolosálne" škody a neporušená nezostala ani jedna tepelná či vodná elektráreň. V utorok to vyhlásil Volodymyr Kudryckyj, šéf štátnej spoločnosti Ukrenergo, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu. Informuje americká televízia CNN. 

19:55 Kanadská vláda zavádza nové sankcie proti osobám a firmám spojeným s režimom v Bielorusku. V Ottawe je od pondelka na návšteve vodkyňa bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská, ktorá na prijatie sankcií vyzvala. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Joly obvinila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že poskytuje Rusku svoje územie ako odpaľovaciu rampu pre útoky proti Ukrajine.

19:47 Ruský prezident Vladimir Putin sa v utorok virtuálne zúčastnil na slávnostnom spustení nového atómového ľadoborca na hladinu.

19:40 Rusi cítia ľahostajnosť, nevidia optimisticky budúcnosť krajiny a vojna na Ukrajine ich unavuje, vyplýva podľa spravodajského portálu Meduza z neverejných prieskumov, ktoré si nechal vypracovať Kremeľ. Na úplné odmietanie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ označuje vojnu na Ukrajine, ale výsledky prieskumov neukazujú, zistil portál od dvoch nemenovaných zdrojov blízkych Kremľu. 

19:24 Napriek zhoršujúcemu sa počasiu pokračujú boje medzi ukrajinskými obrancami a ruskou inváznou armádou. Hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalalija Humenjuková teraz pripustila, že ukrajinské jednotky útočia na ruské pozície na Kinburnskej kose. Kontrola nad touto lokalitou by ukrajinským silám uľahčila prípadné operácie na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti, poznamenal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

19:02 Protivzdušná obrana v meste Sevastopol na polostrove Krym bola v utorok uvedená do pohotovosti a z tejto oblasti hlásia dva zostrelené drony. Uviedol to na sociálnej sieti gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev. Informuje agentúra Reuters. 

18:21 V plnej verzii videí, ktoré podľa Moskvy ukazujú popravu ruských zajatcov Ukrajinci, je jasne vidieť, že časť z týchto Rusov na Ukrajincov zaútočila. V rozhovore s ruským novinárom Alexandrom Pljuščevom to povedal zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak a dodal, že Kyjev má túto plnú verziu k dispozícii. Ukrajinský predstaviteľ podčiarkol, že videozáznamy podľa neho zachytili obvyklý vojenský stret, a nie popravou zajatcov.

17:28 Rusko sa stretáva s nedostatkom vysoko presných zbraní, vrátane balistických rakiet Iskander. Vyplýva to z údajov zverejnených ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom. Moskva má teraz na sklade približne 119 rakiet Iskander, pred začatím invázie ich malo deväťsto. Z päťsto riadených striel Kalibr ich ruskej armáde zostáva 229.

16:58 Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700.000 mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Správu priniesol v utorok portál britskej televízie Sky News.

16:32 Po sérii ruských raketových útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru boli podľa Volodymyra Kudryckého, šéfa prevádzkovateľa energetickej siete Ukrenergo, poškodené prakticky všetky veľké tepelné a vodné elektrárne v krajine. Povedal tiež, že úroveň poškodenia energetickej infraštruktúry je „kolosálna“. Plánované vypínanie prúdu preto musí zostať v platnosti, aby sa zabránilo „kolapsu“ energetického systému.

15:44 Česko a Ukrajina si budú navzájom uznávať predmety, vyučovacie osnovy aj získané vzdelanie. Dohodli sa na tom ministri školstva Vladimír Balaš a Serhij Škarlet. Obaja v utorok podpísali dohodu o spolupráci.

15:21 Predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger (OĽANO) v pondelok navštívil Agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) so sídlom v Haagu.

Heger po oficiálnych rokovaniach s holandským premiérom Markom Ruttem navštívil sídlo Eurojustu, aby rokoval o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu pre  najzávažnejšie medzinárodné trestné činy spáchané počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine. 

14:46 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že EÚ poskytla ďalších 2,5 miliardy eur na obnovu Ukrajiny. Únia plánuje poskytnúť vojnou zničenej krajine v roku 2023 celkom 18 miliárd eur. Prostriedky by mali byť použité na pokrytie „neodkladných opráv a rýchlej obnovy,“ povedala von der Leyenová.

14:13 Gazprom varoval, že od 28. novembra môže začať znižovať dodávky plynu do Moldavska cez Ukrajinu. Tá podľa neho zadržiava dodávky pre Moldavsko.

14:03 Krajský súd v juhoruskom meste Krasnodar potvrdil v utorok trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, ktorý bol v júli vynesený nad známym opozičným aktivistom Andrejom Pivovarovom. Informovala o tom britská stanica BBC. Pivovarov je bývalým výkonným riaditeľom medzičasom už rozpusteného proopozičného hnutia Otvorené Rusko. Na trest väzenia bol odsúdený za "spoluprácu s organizáciou vykonávajcou nežiaduce aktivity" – za takú bola vyhlásená aj organizácia Otvorené Rusko. Vo svojom poslednom slove pred odvolacím súdom Pivovarov vyhlásil, že nesúhlasí nielen so súdnym verdiktom, ale ani s existenciou článku zákona o nežiaducich organizáciách, ktorý bol podľa jeho názoru vytvorený špeciálne na boj proti subjektu Otvorené Rusko. 

13:54 Ukrajinský zdravotný systém čelí "zatiaľ najtemnejším dňom vo vojne", uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Milióny životov sú podľa organizácie ohrozené nastupujúcou zimou. "Drvivá energetická kríza, prehlbujúca sa kríza v oblasti duševného zdravia, obmedzenie prístupu k humanitárnej pomoci a riziko vírusových infekcií postaví ukrajinský zdravotný systém pred neľahkú skúšku," okomentoval situáciu regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

13:53 Bielorusko chce od januára zvýšiť poplatok za tranzit ropy o 39 percent. Odôvodňuje to očakávaním, že objem ropy v bieloruskej časti prepravného systému klesne o polovicu. S odvolaním sa na Igora Ďomina, hovorcu ruskej spoločnosti Transnefť, o tom informovala agentúra TASS.

13:33 Ukrajinské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo predvolať si maďarského veľvyslanca kvôli počínaniu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa na verejnosti ukázal so šálom s mapou takzvaného Veľkého Maďarska, ktoré zahŕňa územie historických Uhorska s časťami susedných krajín. Oznámil to dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej diplomacie. Pobúrenie Orbánov šál vyvolal aj na Slovensku, v Rumunsku či v Chorvátsku.

13:24 Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch, informujeme podľa denníka The Guardian a spravodajskej stanice Sky News. Orichiv leží vyše 100 kilometrov východne od Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa v posledných dňoch stala terčom ostreľovania. Z toho sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

13:06 Rusko sa pokúsi využiť nadchádzajúcu zimu, aby zabezpečilo dobyté územia na Ukrajine, pripravilo prípadnú jarnú ofenzívu a najmä aby neustálym zabíjaním a terorizovaním civilného obyvateľstva zlomilo morálku Ukrajincov, domnieva sa slovenský minister zahraničia Rastislav Káčer. Podľa neho sa Kremeľ v súvislosti s konfliktom na Ukrajine prepočítal, keď stavil na neschopnosť Západu konať kolektívne.

13:05 Rusko dostalo od sprostredkujúcej krajiny rámcový návrh na možnú mierovú dohodu. Píše o tom web Ukrainska Pravda s odvolaním sa na zdroje v amerických tajných službách. Okupované a anektované územia na juhu a východe krajiny by sa podľa dohody mali vrátiť Ukrajine. Rokovania o otázke Krymu by ale mali byť odložené. Pozastavená by mala byť aj otázka vstupu do NATO.

11:40 Rusi utekajci  z Chersonskej oblasti ukradli sedemnásť sanitiek z miestnych nemocníc a zdravotníckych zariadení, uviedol to námestník ukrajinského ministra zdravotníctva Oleksij Jeremenko.

11:19 Tohtoročná Cena koprodukcie Eurimages sa výnimočne udeľuje nie jednému, ale všetkým filmovým tvorcom z Ukrajiny ako výraz silného ocenenia rastúcej kvality ukrajinskej produkcie v posledných rokoch. Uvádza sa to v utorkovej správe Rady Európy (RE), o ktorej informuje spravodajca TASR. Rada Európy spresnila, že táto cena je vyjadrením prejavu pokračujúcej podpory ukrajinským tvorcom, keď vinou ruskej agresie infraštruktúra na podporu filmovej výroby v rámci Ukrajiny skolabovala. "V roku 2022 by Eurimages a Európska filmová akadémia chceli vyjadriť plnú podporu ukrajinským filmovým producentom a úsiliu poskytnúť kontinuitu filmovému priemyslu v týchto ťažkých časoch," uvádza sa v správe Rady Európy.

9:54 Agenti ukrajinskej tajnej služby SBU, policajti a príslušníci ukrajinskej národnej gardy dnes vstúpili do kyjevského pravoslávneho kláštora Kyjevskopečerská lávra, kde zhruba pred týždňom zaznela pieseň o "matičke Rusi". Prehľadávanie kláštora, ktorý figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO, súvisí podľa SBU s "kontrarozvednou činnosťou" a snahou "čeliť záškodníckej činnosti ruských tajných služieb na Ukrajine". Podľa vyhlásenia je cieľom operácie nepripustiť využívanie lávry ako bunky "ruského sveta" a kontrola, či kláštor neslúži ako úkryt diverzantov či zbraní. Podľa SBU ide aj o ochranu obyvateľstva pred "provokáciami a teroristickými činmi".

9:32 Nemecká vláda plánuje presadiť spätné zastropovanie cien plynu. Opatrenie má nadobudnúť platnosť v marci 2023, ale bude sa vzťahovať už na január a február toho roku, uviedol v utorok Spiegel Online.

9:24 Gubernátor Bielgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova zverejnil fotky z výstavby priekopy na hranici s Ukrajinou, upozornil na to server Nexta na Twitteri.

8:27 "Energetici sa teraz aj napriek nepriazni počasia snažia zo všetkých síl dokončiť obnovu (energetické siete) skôr, než príde ešte väčší chlad. A aj keď je teraz výpadkov menej, chcem, aby všetci pochopili: Ukrajinci s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť žiť s výpadkami prúdu minimálne do marca," napísal vo facebookovom príspevku šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Yasno Serhij Kovalenko.

7:45 Súd v Poľsku zrušil pokutu pre Gazprom vo výške 6 miliárd eur uloženú kvôli výstavbe plynovodu Nord Stream-2. Poľský protimonopolný úrad už uviedol, že si chce vyžiadať písomné odôvodnenie rozsudku, a potom sa v tejto veci odvolá.

7:38 Pokles ruského HDP môže do konca roka 2022 dosiahnuť až 3,1 %, povedal ruskej štátnej agentúre TASS hlavný ekonóm organizácie VEB.RF Andrej Klepač. VEB.RF je ruská štátna inštitúcia pre hospodársky rozvoj.

7:02 Ruská armáda zriadila v rekreačnom stredisku v obci Strilkove v Chersonskej oblasti mučiareň, ktorá slúžila na mučenie ukrajinských občanov, uviedol server Nexta s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

6:36 Osemdesiattriročný dôchodca z Černivskej oblasti Mykola Ševčuk previedol všetky svoje úspory za posledných viac ako 10 rokov ukrajinskej armáde. Jedná sa takmer o 400 tisícoch hrivien. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu udelil Rád za zásluhy. Na jeho príbeh upozornil bieloruský web Nexta.

6:35 MAAE nezistila žiadne kritické poškodenie v Záporožskej jadrovej elektrárni. Oznámila to Agentúra OSN pre atómovú energiu. Štyria experti MAAE vykonali inšpekciu Záporožskej jadrovej elektrárne po ostreľovaní 19. a 20. novembra.

6:34 Elektrická sieť Ukrajiny, ktorá je poškodená v dôsledku útokov ruských síl, je naďalej nestabilná, informoval o tom v pondelok večer vo videoprejave ukrajinský prezident. V Kyjeve a niekoľkých ďalších oblastiach Ukrajiny teploty klesli pod bod mrazu. Ukrajinci musia podľa slov šéfa energetickej spoločnosti Jasno Sergeja Kovalenka počítať s výpadkami prúdu najmenej do konca marca. Zelenskyj vyzval obyvateľov Kyjeva a ďalších oblastí, aby obmedzili spotrebu elektriny, pretože spotreba presahuje jej produkciu.

6:33 Na Ukrajine sa nedávno objavili zábery laserom navádzanej rakety Brimstone 2, ktoré na Ukrajinu dodalo britské kráľovské letectvo, uviedol server Kyiv Independent na Twitteri.

6:32 Aktivisti z organizácie UAnimals umiestnili na jeden deň maketu ruskej rakety vedľa bronzovej sochy býka na Wall Street v New Yorku. Podľa zakladateľ organizácie Oleksandra Todorčuka Rusko znečistilo na Ukrajine 182 880 metrov štvorcových pôdy škodlivými látkami. V súčasnej dobe je pod ruskou okupáciou osem prírodných rezervácií a 12 národných prírodných parkov.

6:30 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera, 20. novembra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok