Videá, ktoré podľa Moskvy ukazujú popravu ruských zajatcov, zobrazujú vojenský stret, tvrdí Kyjev

ta3 čtk
22.11.2022 18:20

V plnej verzii videí, ktoré podľa Moskvy ukazujú popravu ruských zajatcov Ukrajinci, je jasne vidieť, že časť z týchto Rusov na Ukrajincov zaútočila. V rozhovore s ruským novinárom Alexandrom Pljuščevom to povedal zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak a dodal, že Kyjev má túto plnú verziu k dispozícii. Ukrajinský predstaviteľ podčiarkol, že videozáznamy podľa neho zachytili obvyklý vojenský stret, a nie popravou zajatcov.

ONLINE: Ukrajinci ťažko poškodili ruský remorkér. Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri ruskom útoku na Mykolajiv
TASR/AP (ilu)

Z brutálnej popravy zajatcov ukrajinskú armádu v súvislosti so zverejnenými videami minulý týždeň obvinilo ruské ministerstvo obrany. Zábery, ktoré sa od minulého týždňa šíria na internete, ale priamo zabitie zajatcov neukazujú. Na jednom z videozáznamov je vidieť, ako sa ruskí vojaci vzdávajú Ukrajincom a ľahajú si na zem, potom jeden z Rusov začne strieľať. Na ďalšom videu, natočenom z výšky, je vidieť, ako asi 11 mužov, pravdepodobne mŕtvych, leží na zemi na tom istom mieste, kam si ľahli muži na prvom zázname. Americký denník The New York Times uviedol, že pravosť videí overil.

"Keď sa človek pozerá len na kúsok videa, môže nadobudnúť dojem, že počas toho, čo sa (Rusi) vzdávali, boli narušené ženevské dohovory. Keď ale sleduje celý videozáznam, je z toho jasné, že časť ruských vojakov sa naozaj chystala vzdať, ale časť začala na Ukrajincov strieľať," uviedol Podoljak. Predstaviteľ ukrajinskej kancelárie dodal, že pokiaľ zo strany vzdávajúcich pretrváva hrozba, tak nie sú považovaní za vojnových zajatcov.

Ukrajinské úrady podľa Podoljaka v najbližšom čase udalosti osvetlia na základe úplnej verzie videozáznamu. "Máme plnú verziu videa, u nej je dôležitý nezostrihaný koniec. Podľa toho, čo zatiaľ bolo ukázané, leží (na zemi) nejakí ľudia a potom už zrazu leží v mlákoch krvi," poznamenal ukrajinský predstaviteľ. V úplnej verzii je podľa neho lepšie ako v doteraz zverejnených záberoch vidieť, že dvaja Rusi zaútočili na Ukrajincov, ktorí ich obkľúčili.

Rusko podľa neho viní Ukrajinu z popravy ruských zajatcov, aby ukázalo, že nie je jedinou stranou, ktorá vo vojne na Ukrajine koná nehumánne, keď napríklad útočí na ukrajinské mestá. Ukrajina sa však chystá udalosti zachytené na videách prešetriť, dodal Podoljak. Ukrajinská prokuratúra už v súvislosti s videozáznammi začala trestné stíhanie, uviedol spravodajský portál Meduza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok