Ukrajina sa snaží dobyť Kinburnskú kosu, pripustila armádna hovorkyňa

ta3 čtk
22.11.2022 19:23

Napriek zhoršujúcemu sa počasiu pokračujú boje medzi ukrajinskými obrancami a ruskou inváznou armádou. Hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalalija Humenjuková teraz pripustila, že ukrajinské jednotky útočia na ruské pozície na Kinburnskej kose. Kontrola nad touto lokalitou by ukrajinským silám uľahčila prípadné operácie na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti, poznamenal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rusko vraj v Mariupole otvorilo humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov
TASR/AP

Kinburnská kosa podľa ISW umožňuje kontrolovať vstup do ústia riek Dneper a Južný Buh, ale aj do prístavných miest Mykolajiv a Cherson. Invázne sily pritom využívali toto miesto na pravidelné raketové a delostrelecké útoky na ukrajinské pozície na čiernomorskom pobreží. 

Ovládnutie Kinburnskej kosy by umožnilo Ukrajine obmedziť ruské údery na Kyjevom kontrolované čiernomorské pobrežie, zvýšiť námornú aktivitu v oblasti a vykonať prípadné operácie na prechod na ľavý breh Dnepra pod podstatne menšou ruskou delostreleckou paľbou, ako keby sa Ukrajinci pokúšali prekročiť Dneper priamo.

Zároveň je to posledný kus územia, ktorý okupujú ruské invázne sily v Mykolajivskej oblasti. Ukrajinci nedávno pri svojej protiofenzíve oslobodili okrem mesta Cherson aj ďalšie časti Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. "Zostávajú tri lokality na Kinburnskom polostrove, kým bude kompletne oslobodená Mykolajivská oblasť," povedal dnes podľa agentúry AFP tamojší oblastný šéf Vitalij Kim.

Agentúra Reuters medzitým v podvečer informovala o aktivácii protivzdušnej obrany v meste Sevastopoľ na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. Okupačné sily podľa miestneho činiteľa zostrelili dva drony. V Sevastopole sídli veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily a Moskva obvinila Kyjev z útoku na tento prístav už na konci októbra.

Boje podľa agentúry AP pokračujú aj v Doneckej oblasti okolo mesta Bachmut. A ruské sily podľa ukrajinských úradov pokračujú v ostreľovaní miest, ovládaných ukrajinskou stranou. Za uplynulý deň Rusko opäť použilo bezpilotné lietadlá, rakety a ťažké delostrelectvo, ktorými útočilo na osem ukrajinských regiónov, uviedla kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského a dodala, že Rusi zabili najmenej osem civilistov a ďalších 16 ich zranili.

Dnes popoludní podľa ukrajinských predstaviteľov zomreli najmenej traja ľudia a ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní Chersonu a mesta Orichiv v Záporožskej oblasti. Podľa webu The Guardian, ktorý sa odkazuje na oblastného šéfa Oleksandra Starucha, v Orichive zasiahla ruská paľba stredisko pre distribúciu humanitárnej pomoci, pričom zahynul jeden dobrovoľník.

Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nemožno obvykle vo vojnových podmienkach bezprostredne potvrdiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok