Nemecko chce zastropovať ceny plynu pre domácnosti už od januára. Pôvodne to plánovalo urobiť v marci

ta3 ČTK
22.11.2022 09:25

Nemecká vláda chce stanoviť maximálne ceny plynu a diaľkového tepla pre domácnosti a menšie firmy už od januára nadchádzajúceho roka a nie od marca, ako pôvodne plánovala. V utorok o tom informovali agentúra DPA a web magazínu Der Spiegel, ktoré majú k dispozícii príslušný návrh zákona.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

Znížené ceny budú od januára platiť aj priemyselní zákazníci, maximálna cena sa ale rovnako ako v prípade domácností bude týkať časti priemernej ročnej spotreby. Vláda tak chce povzbudiť odberateľov k úsporám.

Ešte pred týždňom politickí predstavitelia hovorili o možnosti, že nižšie ceny pre domácnosti by mohli začať platiť od februára a nie od marca. Terajší návrh spolkového ministra hospodárstva Roberta Habecka ale začiatok dotovaných cien plynu a tepla stanovuje už na január.

"Občania a tiež malé a stredné podniky dostanú od svojich dodávateľov 80 percent spotreby zemného plynu a tepla za 12 centov, respektíve za 9,50 centu za kilowatthodinu," citoval Der Spiegel z dokumentu . "Priemyselní zákazníci dostanú 70 percent spotreby zemného plynu alebo 80 percent spotreby tepla za sedem centov, respektíve 7,5 centu za kilowatthodinu," uvádza ďalej návrh.

Prezident Zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm, ktorý sa ako jeden z členov expertnej komisie podieľal na návrhoch cenových bŕzd pre plyn a diaľkové teplo, už v októbri novinárom vysvetlil, že rozdiel cien pre domácnosti a priemysel má dôvod. Cena pre domácnosti podľa neho zahŕňa aj rôzne poplatky, zatiaľ čo pre priemysel je bez poplatkov, pretože tie sa v rôznych priemyselných prevádzkach líšia.

Stanovenie limitu pre ceny plynu a diaľkové teplo je druhou a zároveň dlhodobou fázou úľav, platiť bude do jari 2024. K prvému kroku úľav vláda pristúpi v decembri, keď domácnostiam a menším firmám uhradí decembrové zálohy na plyn a diaľkové teplo, aby im jednorazovo kompenzovala vysoké ceny energií.

Nemecko bude kompenzácia financovať zo stabilizačného fondu, ktorý bude mať k dispozícii 200 miliárd eur. Z fondu bude regulovaná aj cena elektriny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok