Rusko sa pokúsi využiť zimu na upevnenie svojich pozícií, myslí si šéf slovenskej diplomacie

ta3 čtk
22.11.2022 13:13

Rusko sa pokúsi využiť nadchádzajúcu zimu, aby zabezpečilo dobyté územia na Ukrajine, pripravilo prípadnú jarnú ofenzívu a najmä aby neustálym zabíjaním a terorizovaním civilného obyvateľstva zlomilo morálku Ukrajincov, domnieva sa slovenský minister zahraničia Rastislav Káčer. Podľa neho sa Kremeľ v súvislosti s konfliktom na Ukrajine prepočítal, keď stavil na neschopnosť Západu konať kolektívne.

Káčer: Slovensko chce pomáhať Ukrajine, podporuje jej vstup do NATO
TASR/Martin Baumann

"Počas nadchádzajúcej zimy bude našou úlohou pomôcť Ukrajine prežiť a brániť sa, zároveň zabezpečiť, aby Rusko porozumelo, že svoj boj už prehralo. Viac vojenskej podpory pre Ukrajinu, viac oslobodených území a ľudí a efektívnejšie sankcie znamenajú lepšie vyhliadky aj pre mierovú diplomaciu v dohľadnej budúcnosti," uviedol Kačer. Dodal, že poučením z roku 2022 je, že zlo musí naraziť na silu, nie na slabosť.

Šéf slovenskej diplomacie odmietol falošné volania po okamžitom diplomatickom riešení, ktoré by zahŕňalo výrazné ústupky čiastočne okupovanej Ukrajiny, či vytvorenie základov pre zamrznutý konflikt a následne ďalšiu vojnu. Dlhodobejší mier možno podľa neho dosiahnuť víťazstvom Ukrajiny.

"Rusko má podvratné koloniálne a imperialistické snahy, ktoré sa v nasledujúcich rokoch nezmenia, najmä nie naším pričinením. Musíme obmedziť schopnosť Ruska platiť a financovať svoju dobyvačnú vojnu, jeho možnosť podkopávať Ukrajinu a útočiť na územie NATO," uviedol Káčer. Dodal, že Ukrajina už teraz vo významnej miere zaisťuje európsku bezpečnosť, pretože voči revizionistickej mocnosti bráni slobodu a demokraciu.

Podľa slovenského ministra Moskva nečakala nevídanú humanitárnu, politickú a vojenskú podporu Ukrajine, ďalej balíky protiruských sankcií od európskych krajín, Spojených štátov, Británie a ďalších štátov či stratu vlastnej pozície v rámci európskej energetiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok