Manželky a matky ruských vojakov vyzývajú Putina, aby sa s nimi stretol

ta3 čtk
22.11.2022 22:39

Rusky, ktoré sa usilujú o návrat svojich manželov alebo synov z radu na Ukrajine, vyzývajú ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby sa s nimi zišiel. Spolku Rada matiek a manželiek sa totiž nepáči, že ani jedna z jej členiek alebo predstaviteliek ďalších kritických skupín k čiastočnej mobilizácii nebola pozvaná na Putinovo plánované stretnutie s matkami vojakov. Nespokojné ženy tvrdia, že stretnutie bude dopredu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

ONLINE: Nezvestných sú na Ukrajine tisíce. Rusko využíva moderné technológie na šírenie teroru, tvrdí Zelenská
TASR/AP

"Rada matiek a manželiek je už tretí deň v Moskve. Všetkými spôsobmi sa snažíme prinútiť úrady k dialógu," oznámila vo videovyhlásení na sociálnych sieťach lídryňa spolku Olga Cukanovová. Vysvetlila, že jej organizácia tak reaguje na Putinovo naplánované stretnutie s matkami vojakov, ktoré sa má uskutočniť 27. novembra.

"Zo skúsenosti môžem s istotou povedať, čo to bude za stretnutie. Matky položia správne otázky, ktoré budú dopredu schválené a overené," povedala. "Na akcii sa nedostane jediná osoba, ktorej účasť nebude dopredu potvrdená," doplnila.

"Vladimire Vladimiroviči, ste chlap, alebo nie? Máte dosť odvahy na to, aby ste sa stretol tvárou tvár a verejne so ženami, ktorých účasť nebude schválená?" apeluje tiež vo svojom videovyhlásení Cukanovová. Putinovo vyhlásenie čiastočnej mobilizácie 21. septembra vyvolalo po celom Rusku vlnu protestov. Hoci veľké demonštrácie odvtedy postupne utíchli, z času na čas sa konajú menšie protestné akcie žien.

Rada matiek a manželiek okrem iného požaduje, aby pri mobilizácii nedochádzalo k nezrovnalostiam, zákaz použitia jadrových zbraní na Ukrajine a mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, povedala stanici Nastojaščeje vremja Cukanovová. Lídryňa spolku uvádza, že jej syna, ktorý je vojakom základnej služby, prinútili podpísať kontrakt, aby mohol byť poslaný do bojov na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok