Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú raziu v kláštornom komplexe v Kyjeve

ta3 čtk
22.11.2022 10:27

Agenti ukrajinskej tajnej služby SBU, policajti a príslušníci ukrajinskej národnej gardy v utorok vstúpili do kyjevského pravoslávneho kláštora Kyjevskopečerská lávra, kde zhruba pred týždňom zaznela pieseň o "matičke Rusi". Prehľadávanie kláštora, ktorý figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO, súvisí podľa SBU s "kontrarozvednou činnosťou" a snahou "čeliť záškodníckej činnosti ruských tajných služieb na Ukrajine".

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú raziu v kláštornom komplexe v Kyjeve
Profimedia

Podľa vyhlásenia bolo cieľom operácie nepripustiť využívanie lávry ako bunky "ruského sveta" a kontrola, či kláštor neslúži ako úkryt diverzantov či zbraní. Podľa SBU ide aj o ochranu obyvateľstva pred "provokáciami a teroristickými činmi". "Ukrajinská strana v skutočnosti už dávno vedie vojnu proti Ruskej pravoslávnej cirkvi. Povedal by som, že je na to nutné hľadieť ako na ďalší článok v reťazi týchto akcií proti ruskému pravosláviu," okomentoval akciu SBU hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti.

Vedenie lávry sa snaží podľa ukrajinských médií zahladiť škandál, kedy tu pred časom zaznela pieseň či modlitba "za matičku Rus". Ukrajinská cirkev je rozštiepená na časť, ktorá vyhlásila nezávislosť na Moskve, a na časť historicky podriadenú moskovskému patriarchátu, od ktorého sa osamostatnila až na konci mája. Práve tejto cirkvi patrí preslávený kyjevský kláštor, zatiaľ čo škandál okolo modlitby za matičku Rus rozvíril kňaz z "konkurenčnej" cirkvi. Ukrajinské ministerstvo kultúry a tajná služba SBU vzápätí ohlásili, že preveria možné "glorifikovanie počínania nepriateľa".

Lávra je historickou pamiatkou zaradenou na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Agentúra Unian v súvislosti so spomínaným škandálom napísala, že "činnosť kláštora je často predmetom kritiky kvôli šíreniu imperiálnych stereotypov v duchu moskovského patriarchátu a tiež kvôli šíreniu sovietskych mýtov". Agentúra tiež napísala, že na začiatku vojny miestni duchovní napadli novinárov, ktorí sa ich pýtali na agresiu Ruska. Až v druhom mesiaci vojny sa v kláštore začalo hovoriť o odchode z podriadenosti Moskve. 

Koncom mája cirkev vyhlásila samostatnosť na Moskve a kritizovala počínanie moskovského patriarchu Kirilla, ktorý podporuje ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. V auguste hlava cirkvi, metropolita Onufrij navštívil zajatých ruských vojakov, obdaroval ich čokoládou a sľúbil, že sa za nich bude modliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok