Ukrajinci čistia Cherson od pozostatkov po Rusoch, usilujú sa obnoviť infraštruktúru

ta3 čtk
13.11.2022 15:42

Mestské podniky v Chersone, oslobodenom v piatok ukrajinskou armádou, pracujú na obnove kľúčovej infraštruktúry. Tú ale Rusi pri svojom ústupe zamínovali. Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia v ukrajinskej televízii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skôr podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že pri odstraňovaní mín utrpel zranenie ukrajinský ženista, a vyzýval obyvateľov k opatrnosti, než pyrotechnici dokončia svoju prácu.

Ukrajinci čistia Cherson od pozostatkov po Rusoch, usilujú sa obnoviť infraštruktúru
TASR/AP

Úrady sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej rána a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. "Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry," povedal Januševyč. "Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali počas pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil.

V najbližšej dobe majú v Chersone podľa gubernátora začať fungovať miesta, odkiaľ bude možné si bezplatne zavolať najbližším; Januševyč podľa agentúry Reuters spomínal ešte nedeľu, podľa agentúry Unian hovoril o 48 hodinách. Očakáva tiež, že začnú fungovať mobilné siete.

"Dúfam, že v najbližšom čase začne fungovať mobilné spojenie a že budem mať dobrú správu pre všetkých: ľudia si budú môcť bezplatne zavolať svojim blízkym," povedal šéf oblastnej správy. "Dúfame, že počas dvoch dní rozmiestnime po celom meste centrá, kde sa ľudia budú môcť bezplatne pripojiť k spojeniu," povedal.

Hlavnou úlohou sa ale javí očistenie kritickej infraštruktúry od min. Prioritu má obnova dodávok elektriny. Dodávky plynu už fungujú, poznamenal gubernátor.

Ukrajinskí vojaci vstúpili do centra Chersonu v piatok po tom, ako sa Rusi stiahli za Dneper z jediného oblastného centra, ktoré dokázali dobyť od začiatku invázie z 24. februára. Toto stiahnutie predstavovalo tretí veľký ústup ruských síl od vypuknutia vojny. Rusi sa prvýkrát vzdali veľkého mesta pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy, ktorá viedla k oslobodeniu mnohých obcí na východe a juhu krajiny, pripomenul Reuters.

Šéf ukrajinských železníc očakáva, že sa vlakové spojenie podarí obnoviť počas týždňa. Iný miestny predstaviteľ ale upozornil, že humanitárna situácia v meste zostáva veľmi zložitá. "Väčšina domov je bez elektriny, bez vody as dodávkami plynu sú problémy," povedal v televízii podpredseda oblastného snemu Jurij Sobolevskyj.

"Do Chersonu sa vrátila jar," spieva ukrajinská rocková skupina Kozak System v rovnomennej skladbe, ktorú nahrala cestou z Ľvova a prvýkrát zaspievala na benzínke v oslobodenom meste. "Prví poslucháči zareagovali slzami, potleskom aj pokrikom Sláva Ukrajine," napísala ruská redakcia BBC na svojom webe.

Zatiaľ čo obyvatelia vítali osloboditeľov v ukrajinských uniformách, generálny štáb hlásil pokračovanie tvrdých bojov v Donbase na východe krajiny, kde ukrajinskí obrancovia počas 24 hodín odrazili ruské útoky na tucet obcí. Krutosť tamojších bojov prirovnal prezident Zelenskyj k peklu, bitka pritom pokračuje každý deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok