ONLINE: Podľa ukrajinských médií boli z Chersonu ukradnuté tisíce obrazov, Rusi uzavreli Kerčský prieliv

ta3 tasr čtk čt24
12.11.2022 07:07

Podľa Národného centra odporu Rusi ukradli v Chersonskej oblasti celkom 15-tisíc obrazov, píše server Ukrainska pravda. "Rusi ukradli majetok z Múzea umenia Oleksija Šovkunenka v Chersone." Rusko zakázalo prevádzku plavidiel, ktoré neboli naložené v Rusku, cez Kerčský prieliv. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Podľa ukrajinských médií boli z Chersonu ukradnuté tisíce obrazov, Rusi uzavreli Kerčský prieliv
TASR/AP

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:54 Medzi lobistami na klimatickej konferencii OSN COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sú ruskí oligarchovia a šéfovia niekoľkých spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Informuje o tom v sobotu spravodajský web britského denníka The Guardian.

22:35 Medzi lobistov na klimatickej konferencii OSN COP27 v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sú ruskí oligarchovia a šéfovia niekoľkých spoločností, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Informuje o tom v sobotu spravodajský web britského denníka The Guardian.

19:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer potvrdil, že ukrajinská armáda ovláda už viac ako 60 lokalít v oslobodenej časti Chersonskej oblasti. Informoval, že ruské jednotky "pred útekom zničili všetku kritickú infraštruktúru". Avizoval však, že Ukrajina všetko obnoví, "aj keď to nejaký čas trvá".

19:41 Rusi za sebou v Chersonskej oblasti zanechali spúšť a skazu. Na Kachovskej priehrade sa po ich ústupe objavili ďalšie škody. Podľa ukrajinských médií boli zase z Chersonu ukradnuté tisíce obrazov. Britský minister obrany hovorí o oslobodení mesta ako o strategickej porážke Ruska.

18:29 Sociálne siete zaplavili v uplynulých dňoch fotografie a videá, na ktorých ukrajinskí vojaci aj bežní občania pózujú s červenými melónmi. Tie sa totiž stali symbolom nádeje vo víťazstvo vojny po tom, čo sa ruské sily stiahli z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. 

17:10 Ukrajina potrebuje flotilu námorných dronov, aby sa dokázala ubrániť ruským raketovým útokom z Čierneho mora. Uviedol to Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň podporil zbierku na ich obstaranie.

15:52 Do juhoukrajinského mesta Cherson sa po stiahnutí ruských vojakov, ktorí mesto okupovali vyše osem mesiacov, vracajú príslušníci ukrajinskej polície, ako aj vysielacie spoločnosti. V sobotou to na sociálnej sieti Facebook oznámil šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AP.

15:11 Posledných osem mesiacov museli žiť pod ruskou okupáciou. Mnoho miestnych zažilo mučenie, prežívalo v otrasných podmienkach, teraz ale v uliciach ukrajinského Chersonu zavládla eufória, opísal spravodajca americkej televíznej stanice CNN, ktorý bol jedným z prvých západných novinárov, kto sa v sobotu do mesta dostal.

14:36 Rusi pri ústupe zničili sedem mostov, z toho štyri cez Dneper, vrátane cestného a železničného mosta na priehrade Kachovskej vodnej elektrárne, uviedol v sobotu server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na satelitné snímky.

14:35 Rusko v posledných týždňoch zosilnilo útoky na ukrajinské elektrárne, rozvodne a ďalšie časti energetickej infraštruktúry. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je jej po týchto úderoch zničených 40 percent. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v televízii povedal, že ruská armáda si pravdepodobne robí zásoby rakiet a dronov, aby mohla v útokoch pokračovať. Stabilné dodávky elektrického prúdu sú pre pacientov zásadné, hovorí primárka obuchovskej nemocnice Tetjana Trembová. Avšak výpadky neprestávajú kvôli ruským útokom aj plánovaným odstávkam, ktorých cieľom je uľaviť rozvodnej sieti a umožniť opravy. Kvôli skráteniu dialýzy môže byť pacientom nevoľno, môžu zvracať alebo mať ďalšie zdravotné problémy. Ale vynechať ju úplne nejde. "Nemôžu bez nej žiť," uviedla Trembová.

14:10 Rusko pri rokovaniach so zástupcami OSN o osude obilnej dohody zdôraznilo význam, aký prikladá možnosti slobodných dodávok svojich hnojív a obilia na svetový trh, uviedla v sobotu agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej diplomacie. Rozhovory s predstaviteľmi OSN v Ženeve v piatok viedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Obilná dohoda umožňujúca vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov a export ruských plodín a hnojív podľa tohto vyhlásenia predstavujú dve neoddeliteľné súčasti "jedného balíka opatrení na zaistenie globálnej potravinovej bezpečnosti". "Iba zabezpečenie neobmedzeného prístupu ruských potravín a hnojív na svetové trhy umožní dosiahnuť udržateľnú stabilizáciu cien a zabezpečiť budúcu úrodu," zdôraznili ruskí diplomati. O tom, či Rusko umožní predĺženie obilnej dohody, ktorá vyprší 19. novembra, sa nezmienili.

13:52 Podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS, ktorá sa odvoláva na zdroj z tureckého ministerstva dopravy, Rusko zakázalo prevádzku plavidiel, ktoré neboli naložené v Rusku, cez Kerčský prieliv. Podľa webu Ukrainska pravda sa Rusi možno obávajú ďalšieho výbuchu na Kerčskom moste. Rusko 8. októbra oznámilo, že na Kerčskom moste explodoval nákladný automobil av dôsledku toho vzplanuli palivové nádrže. Dve ramená vozovky cesty z Krasnodaru do Kerče sa zrútili.

13:13 Ukrajinci nedávajú najavo žiadne známky, že by sa na zimu chystali zastaviť svoju ofenzívu, píše denník The New York Times. Stále častejšie sa podľa denníka objavujú náznaky, že Ukrajinci sa pripravujú na novú pozemnú ofenzívu medzi dvoma frontami (pri Chersone na juhu a Bachmute na východe), a to cez Záporožskú oblasť smerom na Melitopol. Rusi by tak mohli prísť o celú južnú časť Ukrajiny, ktorú dobyli po invázii z 24. februára.

12:41 Podľa Národného centra odporu Rusi ukradli v Chersonskej oblasti celkom 15-tisíc obrazov, píše server Ukrainska pravda. "Rusi ukradli majetok z Múzea umenia Oleksija Šovkunenka v Chersone. Múzeum má tiež pobočku v meste Nová Kachovka. Stála zbierka múzea zahŕňa ikonografiu od 17. do začiatku 20. storočia a ukrajinské umenie od druhej polovice 19. do začiatku 20. storočia. aj diela moderných umelcov."

12:33 Britské ministerstvo obrany vo svojom najnovšom hodnotení situácie uvádza, že je "veľmi pravdepodobné", že ruské jednotky v rámci svojho ústupu zničili cestné a železničné mosty cez rieku Dneper. Ministerstvo tiež uvádza, že je pravdepodobné, že sa Rusko stále pokúša evakuovať sily z iných častí regiónu cez rieku do obranyschopných pozícií na východnom brehu. "Cherson bol jediným regionálnym hlavným mestom, ktoré ruské sily od februára dobyli, takže ústup prináša značné reputačné škody," dodáva.

12:01 Ukrajinské letecké sily varovali, že Rusko môže počas summitu G20 vykonať hromadný raketový útok na Ukrajinu, píše server The Kyiv Independent. Plukovník Jurij Ihnat podľa neho povedal, že Rusko dáva prednosť "vykonávaniu nejakých provokácií v takých dňoch". Rusko začalo svoj posledný hromadný útok na Ukrajinu 31. októbra a zasiahlo energetické zariadenia v Kyjeve, Charkove, Záporoží a ďalších ukrajinských mestách.

11:16 Podľa britského ministra obrany Bena Wallace predstavuje ruský ústup z Chersonu "ďalšie strategické zlyhanie" Moskvy, informovala v sobotu britská stanica BBC. Wallace vo svojom vyhlásení na Twitteri uvádza, že vo februári sa Rusku nepodarilo dobyť žiadny zo svojich hlavných cieľov okrem Chersonu a že teraz, keď sa vzdalo aj toho, sa obyčajní ľudia v Rusku určite musia pýtať sami seba: „Na čo to všetko bolo? ". Podľa Wallace utrpela ruská armáda v dôsledku svojej nezákonnej invázie obrovské straty na životoch a dosiahla iba medzinárodnú izoláciu a poníženie. Na záver uisťuje, že Ukrajina bude mať aj naďalej podporu Spojeného kráľovstva a medzinárodného spoločenstva.

11:15 Rusko ostreľovalo z raketometov Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom, hlásených je desať explózií, oznámil predseda tamojšej správy Dmytro Žyvyckyj. Informácie o prípadných obetiach podľa neho zatiaľ nie sú.

11:05 Pri piatkových ruských útokoch zomreli v Doneckej oblasti dvaja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia, informoval oblastný predseda Pavlo Kyrylenko. Okrem toho bolo podľa neho nájdených ďalších päť tiel ľudí zabitých ruskými jednotkami počas okupácie.

11:04 Časť ruských vojakov zrejme ešte zostáva na západnom brehu Dnepra, ale ich počet nemožno odhadnúť, uvádza Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zrejme sa pokúsi ustúpiť, ale nemožno vylúčiť, že niektorí Rusi si zvolia partizánsky boj v malých skupinách. Snímky z družíc potvrdzujú, že ruské vojská vybudovali dve obranné línie južne od Dnepra. Snahy posilniť postavenie na ľavom brehu zrejme budú pokračovať v ďalších dňoch, myslí si Inštitút.

10:03 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 7,67 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informujeme podľa správy z agentúry PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 21.100 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 21.600 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,87 milióna jedincov. 

9:52 Dočasným oblastným centrom Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa stal Heničesk, okresné mesto ležiace na pobreží Azovského mora. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na okupačné úrady. Stalo sa tak potom, čo v piatok ukrajinskí vojaci oslobodili Cherson, ležiaci na pravom, západnom brehu rieky Dneper blízko jej ústia do Čierneho mora.

9:25 Banksy zrejme zanechal svoj odtlačok v meste Borodjanka v Kyjevskej oblasti, píše Ukrajinská pravda. Odkazuje pritom na účet umelca na sociálnej sieti Telegram, na ktorom zverejnil príspevok s maľbou gymnastky balansujúcou na troskách domov.

8:53 Ustupujúci Rusi zničili v Chersonskej oblasti niektoré mosty, potvrdzujú podľa novinára The New York Times Christiaana Triberta satelitné snímky spoločnosti Maxar. Zábery podľa neho ukazujú zničený cestný Antonivský most, most cez rieku Inhulec aj železničný Antonivský most.

7:52 Takzvaná Wagnerova skupina, ruská žoldnierska organizácia riadená Jevgenijom Prigožinom, pokračuje vo vytváraní jednotiek v Belgorodskej a Kurskej oblasti, ktoré susedia s Ukrajinou, píše Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:19 Po ruskom ústupe z neďalekého mesta Cherson sú viditeľné nové značné škody na veľkej priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, uviedla v piatok americká spoločnosť Maxar, ktorá sa zaoberá satelitnými snímkami. Informujeme podľa správy z tlačovej agentúry AFP. 

7:03 Rusi ostreľovali okres Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, dvaja ľudia utrpeli zranenia, oznámil tamojší oblastný predseda Valentyn Rezničenko.

7:02 Ukrajinská armáda pokračuje v oslobodzovaní Chersonskej oblasti, na niektorých miestach dosiahla pravý breh Dnepra. Uviedol to jej generálny štáb.

7:01 Ukrajinská armáda oslobodila celú Mykolajivskú oblasť okrem Kinburnskej kosy, napísal na sociálnej sieti Telegram tamojší oblastný predseda Vitalij Kim.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v piatok 12. novebra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok