Internetom sa šíri video s názvom Kladivo pomsty. Zobrazovať má vraždu Rusa, ktorý prešiel na ukrajinskú stranu

ta3 čtk
13.11.2022 18:58

Na ruských sociálnych sieťach sa rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zabitie bývalého ruského žoldniera, ktorý prešiel na stranu Ukrajiny. Muž je ubitý kladivom do hlavy a podľa proruských blogerov ide o pomstu za jeho údajnú zradu, napísala agentúra Reuters.

Internetom sa šíri video s názvom Kladivo pomsty. Zobrazovať má vraždu Rusa, ktorý prešiel na ukrajinskú stranu
TASR/AP (ilu)

Ako sa Rus menom Jevgenij Nužin dostal späť do rúk Rusov, nie je jasné. Podľa niektorých informácií sa tak stalo pri výmene zajatcov, on sám však hovorí, že bol unesený.

Videozáznam, ktorého pravosť nebolo možné overiť, sa objavilo na telegramových kanáloch blízkych Vagnerovej (Wagnerovej) žoldnierskej skupine. Päťdesiatpäťročný muž sa na ňom identifikuje ako Jevgenij Nužin a hovorí, že zmenil strany, aby "bojoval proti Rusom". Konkrétne sa na stranu Ukrajiny údajne pridal 4. septembra. Následne opisuje, že bol 11. októbra unesený v Kyjeve, stratil vedomie a prebudil sa v pivnici, v ktorej je nahrané aj video. "Povedali mi, že ma budú súdiť," dodáva Nužin. Po týchto slovách ho ale muž vo vojenskom oblečení udrie niekoľkokrát kladivom do hlavy a do krku.

Ako k tomu poznamenala agentúra Reuters, video sa objavilo v takzvanej šedej zóne Telegramu pod názvom Kladivo pomsty. Jeho pravdivosť nebolo možné overiť.

Vo svojom septembrovom rozhovore Nužin ukrajinským novinárom povedal, že si odpykával trest za vraždu a z väzenia sa pripojil k Wagnerovej skupine. Následne zmenil strany a rozhodol sa bojovať proti Rusku a Vladimírovi Putinovi. Ako sa dostal späť do rúk pravdepodobne ruských síl, nie je zrejmé.

Žoldnierska Wagnerova skupina, ktorá je napojená na Kremeľ, pôsobila v minulosti aj v Líbyi, Sýrii či v Mali. Skupinu založil podnikateľ Jevgenij Priložin, za sovietskej éry odsúdený zločinec, ktorý sa z pouličného predavača hotdogov cez reštauratéra vypracoval vďaka kremeľskej priazni až na miliardára. Práve nedávno sa na verejnosť dostal videozáznam, na ktorom je vidieť, ako muž pripomínajúci Prigožina navštevuje ruské trestanecké kolónie, aby verboval väzňov do bojov na Ukrajine.

Práve Prigožin teraz reagoval aj na novo zverejnené video s Nužinom. Prostredníctvom svojej hovorkyne odkázal, že by sa záznam mal volať "Pes si zaslúžil psiu smrť". "Je to veľkolepé režisérske dielo, na ktoré sa pozerá so zatajeným dychom. Dúfam, že pri nakrúcaní netrpelo žiadne zviera," údajne ironicky dodal.

Ako k videozáznamu poznamenal denník Ukrajinska pravda, "je možné, že sa v Rusku týmto videom snažia znížiť ochotu zmobilizovaných vojakov vzdať sa do zajatia." Denník v tejto súvislosti tvrdí, že o zverstvách ruských žoldnierov sa vie dávno: v roku 2017 rovnakým spôsobom zabili v Sýrii človeka, odsekli mu hlavu a spálili.

Ochrancovia ľudských práv podľa Rádia Svoboda vyzvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby objasnil, ako sa Rus, ktorý sa vzdal Ukrajincom, mohol ocitnúť v ruských rukách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok