Gubernátor Chersonskej oblasti sa obáva ruských útokov. Vyzval k evakuácii na bezpečnejšie miesta

ta3 čtk
13.11.2022 19:23

Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč v nedeľu vyzval obyvateľov oslobodených častí ukrajinského regiónu, aby sa evakuovali do bezpečnejších miest. Januševyč to napísal na telegrame. Výzva súvisí s vysokým rizikom nepriateľským útokov.

Gubernátor Chersonskej oblasti sa obáva ruských útokov. Vyzval k evakuácii na bezpečnejšie miesta
TASR/AP (ilu)

"Obyvatelia Chersonu a ďalších oslobodených obcí v regióne! Na pravom brehu Chersonskej oblasti existuje stále vysoká pravdepodobnosť nepriateľských útokov. Keď ruská armáda uteká, začína zo zúfalstva bojovať s civilistami. Videli sme to v mnohých oslobodených oblastiach," napísal Januševyč. "Preto vám dôrazne odporúčame evakuovať sa do bezpečnejších oblastí," dodal s tým, že sa ľudia majú obrátiť na miestne úrady, keď budú potrebovať akúkoľvek pomoc. Zverejnil aj telefónne čísla, kam je možné zavolať.

Počas nedeľe bolo v meste počuť delostreleckú paľbu, ani to ale neodradilo davy jasajúcich ľudí, ktorí sa opäť s vlajkami zhromaždili na hlavnom chersonskom námestí. "Teraz sme šťastní, ale všetci sa bojíme bombardovania z ľavého brehu," citovala agentúra Reuters jednu z miestnych obyvateľiek, Janu Smyrnovovú.

Gubernátor Januševyč už skôr počas dňa informoval, že sa úrady z bezpečnostných dôvodov rozhodli ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej rána a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. "Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry," povedal Januševyč. "Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali počas pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil vtedy.

Na svojom telegramovom kanáli zverejňuje Januševyč správy z oblasti aj niekoľkokrát do hodiny, nahráva videá a dáva miestnym informácie napríklad o poskytovaní lekárskej starostlivosti v oblasti či snahách obnoviť v regióne dodávky plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok