Stiahnutie z Chersonu vyvoláva podľa amerických analytikov kritiku Putina a roztržku

ta3 ČTK
13.11.2022 09:14

Ústup ruských vojsk z Chersonu, jediného oblastného centra dobytého Rusmi pri invázii na Ukrajinu, vyvoláva podľa analytikov amerického Ústavu pre štúdium vojny bezprecedentnú kritiku namierenú proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a budí ideologickú roztržku medzi Putinom a radikálnymi stúpencami vojny.

Stiahnutie ruských vojakov z Chersonu spôsobilo ideologický rozkol medzi radikálnymi stúpencami vojny a Putinom. Ústup podkopal dôveru nacionalistov v Putinove sľuby a jeho schopnosť ich splniť, píše ISW. Analytici ako príklad uvádzajú príspevok ideológa Alexandra Dugina, ktorý prezidenta za ústup z Chersonu otvorene kritizoval.

Pre Putina bude čoraz ťažšie zmieriť si časť svojich radikálnych stúpencov kvôli neschopnosti dosiahnuť sľubované ciele zvrhnúť ukrajinskú vládu a zmocniť sa celej krajiny, ako už predtým vyhodnotili experti ISW.

Nacionalisticky naladení propagandisti, ako je televízny moderátor Vladimir Solovjov, stále častejšie požadujú od Kremľa a vojenského velenia plné zapojenie do vojny proti Ukrajine. Solovjov po ústupe z Chersonu dokonca vyzval na úplnú mobilizáciu a prepustenie neschopných hodnostárov.

Podľa ISW podobná priama kritika Putina je v spoločenstve prívržencov vojny bezprecedentná a hlasné a otvorené Duginove výpady proti Putinovi môžu svedčiť o zmene nálad v prostredí ideológov nacionalizmu.

Informačné kanály spojené so žoldnierskou Vagnerovou skupinou tiež kvôli strate Chersonu vyjadrili výhrady ku Kremľu, a to môže svedčiť o tom, že vplyv "jastrabov" ďalej rastie. Niektorí blogeri tvrdili, že Kremeľ "predal" Cherson, a písali, že ruské vedenie sa pravidelne vzdáva územia bez toho, aby sa pýtalo ľudí. Silnúca kritika ústupu z Chersonu kontrastuje s doterajšou celkovou podporou vojnových blogerov pre toto rozhodnutie, upozornil ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok