Šanca na mierové rokovania by sa mohla objaviť v druhej polovici budúceho roka, odhaduje ukrajinský vyjednávač

ta3 ČTK
13.11.2022 08:40

Predseda poslaneckého klubu ukrajinskej vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija, ktorý viedol ukrajinskú delegáciu pri jarných rozhovoroch s Rusmi, odhadol, že šanca na rokovania s Ruskom by sa mohla objaviť v druhej polovici budúceho roka, pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Teraz Moskva podľa Arachemija nastoľuje otázku rozhovorov, pretože potrebuje čas na obnovu síl.

"Úprimne povedané, myslím si, že to bude až vtedy, keď volebné cykly v Spojených štátoch a Rusku začnú fungovať, teda niekedy v druhej polovici budúceho roka, kedy už sa naštartuje súťaž v prezidentských voľbách v USA. A k tomu v roku 2024 budú voľby aj u Putina. A všetci budú musieť politicky niečo predviesť," vyhlásil v ukrajinskej televízii Arachamija podľa agentúry Unian.

Domnieva sa, že Putin nie je schopný vykázať nejaké vojenské úspechy, a preto sa Rusko najskôr bude snažiť "čosi predviesť národu na diplomatickom fronte". Teraz ale Rusko znovu nastoľuje možnosť obnovenia mierových rokovaní len preto, že potrebuje čas, aby sa ruské vojská mohli "znova nabiť". "Preskupujú sa, majú problémy so zbraňami, s muníciou. Jednoduchopotrebujú čas, aby upevnili svoje pozície. Ten čas im nedáme," povedal.

Ukrajinské sily od leta podnikajú protiofenzívu, ktorá im priniesla úspechy v podobe oslobodenia značnej časti Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny a teraz aj oslobodenia Chersonu na juhu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok