ONLINE: Kyjev dostal prvé systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Fínsko stále hlási kolóny na hraniciach

ta3 TASR ČTK ČT24
25.9.2022 07:25

Fínska pohraničná stráž hlási aj v nedeľu zhustenú premávku na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin počas týždňa nariadil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Kyjev dostal prvé systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Kyjev dostal prvé systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Fínsko stále hlási kolóny na hraniciach
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.  

23:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videohlásení podľa agentúry Reuters okrem iného povedal, že sa na viacerých miestach frontu odohrávajú tvrdé strety s nepriateľom, niektoré z nich pritom majú z pohľadu Kyjeva "pozitívne výsledky".

22:59 Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia čiastočnej mobilizácie viac ako 260-tisíc mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľu, ktorý cituje štatistiky tajnej služby FSB, to napísal opozičný denník Novaja Gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhujú uzavrieť hranice.

22:38 Desaťtisíce chasidských židov sa zišlo v nedeľu v ukrajinskom meste Umaň na svojej každoročnej púti, a to napriek tomu, že ich úrady žiadali, aby cestu z dôvodu prebiehajúcej vojny tohto roku vynechali. 

22:34 Britská premiérka Liz Trussová v nedeľu vyzvala spojencov, aby sa nenechali zastrašiť rinčaním zbraňami zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina a zostali pevní ohľadom svojej podpory Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa ministerská predsedníčka snaží upevniť vzťahy s demokratickými mocnosťami tvárou v tvár rastúcim hrozbám vo svete.

22:24 Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského šéf Kremľa Vladimir Putin hrozbami jadrovými zbraňami neblafuje, medzinárodné spoločenstvo mu však nedovoľuje ich uskutočniť. "Musíme vyvíjať tlak a nedovoliť mu, aby v tom pokračoval," povedal ukrajinský prezident americkej stanici CBS.

22:22 Poľsko, Írsko, Litva, Estónsko a Lotyšsko požadujú, aby Európska únia prestala z Ruska dovážať diamanty. Uvádzajú to v spoločnom návrhu, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters. Zákaz dovozu ale doteraz bojkotovalo Belgicko, pretože belgické mesto Antverpy je najväčším svetovým centrom obchodu s diamantmi. EÚ teraz pripravuje zoznam ďalších sankcií voči Rusku za jeho agresiu voči Ukrajine.

21:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre stanicu CBS oznámil, že Kyjev dostal prvé systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Neupresnil, o akú generáciu ide. "Chcem poďakovať prezidentovi Bidenovi aj Kongresu USA za toto rozhodnutie. Dostali sme NASAMS. (…) Ale verte mi, že to ani zďaleka nestačí na pokrytie objektov civilnej infraštruktúry, škôl, nemocníc, univerzít a domov Ukrajincov," povedal Zelenskyj americkej stanici.

21:50 3-tisíc ľudí demonštrovalo v obci Lubmin blízko severonemeckého Greifswaldu za cenovo prijateľné energie a za otvorenie plynovodu Nord Stream, ktorý bol vybudovaný za účelom priamej prepravy ruského plynu do Nemecka. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Organizátori podľa médií požadujú aj zrušenie protiruských sankcií.

21:08 Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v moldavskom hlavnom meste Kišiňov za demisiu prozápadnej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa protesty odohrávajú na pozadí vysokej inflácie aj cien zemného plynu.

20:35 Spojené štáty budú reagovať "rázne" na akékoľvek použitie jadrových zbraní na Ukrajine zo strany Ruska. Vyhlásil to v nedeľu poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre otázky národnej bezpečnosti Jake Sullivan, ktorý varoval Moskvu pred "katastrofálnymi následkami" v prípade takéhoto konania.

20:03 Rusom, ktorí v uplynulých dňoch húfne utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by podľa českého prezidenta Miloša Zemana mala Česká republika vydávať víza. 

19:25 Vojna na Ukrajine stále pokračuje. Ukrajinská armáda krok za krokom oslobodzuje okupované územia. Strategické mesto Izium sa opäť dostalo pod kontrolu Kyjeva. Na život v okupovanom území spomínala v rozhovore s kolegom Vladislavom Jackovym Ukrajinka Anastasia Buhera.

18:52 Ruská polícia vystrelila v nedeľu niekoľko varovných striel, aby rozohnala protesty proti čiastočnej mobilizácii, ktoré vypukli v ruskej autonómnej republike Dagestan, uviedli miestni aktivisti.

18:18 Rusko nepovažuje Bielorusko ani Ukrajinu za nezávislé suverénne štáty a tieto dve krajiny by mali spoločne bojovať za zachovanie svojej existencie. V rozhovore pre tlačovú agentúru AP to uviedla líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. 

17:30 Ruské úrady prisľúbili v nedeľu, že odstránia chyby, ku ktorým prišlo pri mobilizácii po tom, čo boli do armády omylom povolaní aj študenti či postarší a chorí ľudia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:12 Srbský minister zahraničných vecí sa v nedeľu snažil bagatelizovať dôležitosť dohody s Ruskom, ktorú podpísal v piatok. Označil ju za "technickú" a netýka sa bezpečnostných otázok.

16:53 Ukrajinská vojenská zdravotníčka Marjana Mamonovová, ktorá sa pred niekoľkými dňami dostala z ruského zajatia na slobodu, porodila dievčatko. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil starosta ukrajinského mesta Rivne Oleksandr Tretjak. Novopečená matka strávila v ruskom zajatí podľa dostupných zdrojov viac ako päť mesiacov, porodila na Ukrajine.

16:16 Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil, že v nedeľu prepraví do Európy potrubím cez Ukrajinu 42,4 milióna kubických metrov (m3) plynu, čo je rovnaký objem, aký uvádzal v predchádzajúcich dňoch. Informovala agentúra Reuters. 

15:50 Ukrajinskí vojaci opravujú starú ruskú techniku a využívajú ju na boj. V okolí oslobodeného mesta Izium opravujú ruské tanky či iné bojové vozidlá.

15:42 Zakladajúci člen britskej hudobnej skupiny Pink Floyd Roger Waters poprel, že kvôli kritike svojich postojov k situácii na Ukrajine zrušil v poľskom meste Krakov dva koncerty. Informoval o tom denník The Guardian.

15:24 Fínska pohraničná stráž hlási aj v nedeľu zhustenú premávku na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin počas týždňa nariadil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Informovala agentúra DPA. 

15:23 Dvaja vysoko postavení ruskí zákonodarcovia v nedeľu reagovali na rad sťažností ohľadom čiastočnej mobilizácie, ktorú vyhlásil tento týždeň prezident Vladimir Putin. Predstavitelia, ktorí patria medzi blízkych spojencov šéfa Kremľa, nariadili regionálnym úradníkom, aby sa situáciou zaoberali a urýchlene vyriešili excesy, ktoré vyvolali hnev verejnosti. Uviedla to v nedeľu agentúra Reuters. 

14:35 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda zostrelila osem ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré sa snažili zaútočiť na územie Záporožskej jadrovej elektrárne. Informovali o tom ruské agentúry Interfax a TASS. Podľa hovorcu ministerstva obrany Igora Konašenkova išlo o samovražedné drony a ruské sily ich zostrelili ešte mimo areálu elektrárne. Tú okupujú ruské invázne sily. Kyjev sa k tomu zatiaľ nevyjadril.

14:32 Slovensko nebude vydávať humanitárne víza občanom Ruskej federácie, ktorí utekajú pred čiastočnou vojenskou mobilizáciou alebo iným prenasledovaním zo strany režimu prezidenta Vladimíra Putina. Agentúre SITA to povedal hovorca slovenského ministerstva zahraničia Juraj Tomaga. Ruským občanom, ktorí utekajú pred mobilizáciou, nechce poskytovať útočisko ani Česká republika či pobaltské štáty, naopak Nemecko je pripravené týchto ľudí prijímať.



14:30 Operačné zhrnutie strát útočníkov od začiatku vojny.

13:42 Zdanením mimoriadnych ziskov energetických firiem Poľsko získa 13,5 miliardy zlotých (70 miliárd korún), očakáva podpredseda poľskej vlády Jacek Sasin, ktorý je zodpovedný za rezort štátneho majetku. Vybrané peniaze Varšava podľa neho použije na zmiernenie dopadov rastúcich účtov za energie pre domácnosti. Invázia ruských vojsk na Ukrajinu prispela k vzniku globálnej krízy na trhu s energiami, kvôli ktorej sa mnoho ľudí pred nadchádzajúcou zimou obáva vysokých výdavkov.

13:41 Poľsko posilní ochranu svojich hraníc – vytvorí zvláštny zbor, ktorý bude fungovať v rámci teritoriálnej obrany. Oznámil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. V jednotkách zboru má slúžiť viac ako 7500 vojakov, ktorí podporia pohraničnú stráž vo vojvodstvách na východe krajiny, uviedol server Gazeta Wyborcza. Šéf poľského ministerstva obrany oznámil vznik zboru pohraničnej obrany v sobotu v Podlaskom vojvodstve, kde sa zúčastnil prísahy nových členov tamojšej teritoriálnej obrany. Urobil tak v deň, keď uplynulo sedem mesiacov od začiatku ruskej invázie na susednú Ukrajinu.

13:40 Britský občan Aiden Aslin v prvom rozhovore po prepustení zo zajatia britskému denníku The Sun opísal, ako ho ruskí vojaci v bojoch na východe Ukrajiny zajali a potom týrali. Na Ukrajine ho držali päť mesiacov, prepustený bol tento týždeň v rámci veľkej výmeny zajatcov. Povedal, že s ním zaobchádzali horšie ako so psom, bili ho, pobodali a že každé ráno musel spievať ruskú hymnu.

13:39 Dvaja vrcholní ruskí zákonodarcovia a blízki spojenci prezidenta Vladimíra Putina sa zaoberali sériou sťažností na ruskú mobilizačnú kampaň a nariadili regionálnym predstaviteľom, aby situáciu zvládli a rýchlo vyriešili "excesy", ktoré rozdúchali hnev verejnosti. Napríklad mnoho správ zdokumentovalo situáciu, keď ľuďom bez vojenskej služby boli vydané povolávacie rozkazy. A to v rozpore so zárukou ministra obrany Sergeja Šojgua, že povolaní budú iba tí, ktorí majú zvláštne vojenské schopnosti alebo bojové skúsenosti. "Takéto excesy sú absolútne neprijateľné. A považujem za úplne správne, že vyvolávajú ostrú reakciu v spoločnosti," uviedla predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. Rovnako predseda Štátnej dumy, ruskej dolnej komory, Vjačeslav Volodin vyjadril svoje znepokojenie.

10:44 Nemecký kancelár Olaf Scholz rokuje o nákupe skvapalneného zemného plynu (LNG) a nafty zo Spojených arabských emirátov. Počas svojej dvojdňovej návštevy krajín v oblasti Perzského zálivu povedal, že rokovania pokročili. Žiadne podrobnosti z rozhovorov s predstaviteľmi monarchie ale nezverejnil, informovala dnes agentúra Reuters.

9:53 V dôsledku raketového útoku v Chersone na juhu Ukrajiny zomreli dvaja ľudia vrátane bývalého ukrajinského poslanca, uviedli ruské tlačové agentúry

9:50 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 24. 9. na Slovensko 3780 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 12 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3495 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:40  Ukrajinská armáda v nedeľu skoro ráno uviedla, že ruské jednotky podnikli za posledných 24 hodín desiatky raketových útokov a náletov na vojenské a civilné ciele vrátane 35 "osád". Rusko popiera, že by jeho jednotky zámerne útočili na civilistov. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na neznáme zdroje už skôr uviedla, že ukrajinské sily ostreľovali sýpku a sklady hnojív. 

9:38 "Skončili sme s ruskou profesionálnou armádou, je čas skoncovať s amatérskou armádou" - Valerij Zalužnyi, vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny.

9:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom prejave povedal, že Ukrajina odpovie na všetky útoky v Záporoží, Charkove, Mykolajive, Nikopole, Donbase a vo všetkých ukrajinských mestách a regiónoch. "Rozhodne oslobodíme celú našu zem - od Chersonu po Luhanskú oblasť, od Krymu, zdôrazňujem, až po Doneckú oblasť. Každý vrah a kat bude postavený pred súd za to, čo urobil proti nám Ukrajincom," uviedol.

8:44 Vyhlásenia Kremľa o možnom použití jadrových zbraní sú absolútne neprijateľné a Kyjev sa im nepodvolí, vyhlásil dnes ráno ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Ruský prezident Vladimír Putin a ďalší predstavitelia vrátane šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova spomenuli jadrové zbrane ako možnosť v krajnom prípade.  

Dmytro Kuleba: „Vyzývame všetky jadrové veľmoci, aby teraz prehovorili a dali Rusku jasne najavo, že takéto rétoriky ohrozujú svet a nebudú tolerované“ Kuleba poznamenal, že vyjadrenia Lavrova a Putina o jadrových zbraniach v kontexte invázie sú nezodpovedné.

8:41 Polícia zadržala v Rusku počas soboty vyše sedem stoviek demonštrantov proti mobilizácii. Vedľa Petrohradu a Moskvy vyšli ľudia do ulíc aj v desiatkach ďalších miest. Zákroky boli podľa svedkov miestami brutálne - polícia používala aj elektrické paralyzéry.

8:40 Japonská spoločnosť Mazda Motor rokuje o ukončení výroby svojich vozidiel v spoločnom podniku vo Vladivostoku na východe Ruska. Informoval o tom japonský denník Nikkei. Firma sa k správe zatiaľ nevyjadrila.

8:39 Estónsko upozornilo ruských občanov s trvalým pobytom v tejto pobaltskej krajine, že ak sa pridajú k ruskej armáde, budú mať zakázaný vstup do Európskej únie. V nedeľu to vyhlásil estónsky politik a diplomat Eerik-Niiles Kross. TASR správu prevzala zo stanice Sky News. 

8:13 Rusi v nedeľu skoro ráno opäť zaútočili pomocou samovražedných bezpilotných lietadiel na prístavné mesto Odesa. Administratívna budova v centre mesta bola zasiahnutá trikrát, uviedol s odkazom na hovorcu správy Odesskej oblasti Serhija Bratčuka ukrajinský server Kyiv Independent. Na mieste pokračujú záchranné operácie a zasahujú hasiči. Správy o prípadných obetiach zatiaľ nie sú. Ako samovražedné bezpilotné lietadlo sa označuje dron, ktorý je obvykle od začiatku skonštruovaný tak, aby sám poslúžil k priamemu útoku na cieľ. Môže byť zostrojený aj ako takzvaná vyčkávacia munícia, ktorá je vypustená do vzduchu s cieľom čakať, kým nastane vhodný okamih na útok.


7:47 Čína požiadala Rusko a Ukrajinu, aby zaistili, že dôsledky ich konfliktu nezasiahnu iné krajiny. Zároveň vyzvala na ukončenie vojny diplomatickou cestou. V sobotu to na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Informovala agentúra AFP. 

7:20 Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.

7:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil nariadenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii ruského obyvateľstva vo vojne proti Ukrajine za "zločin". Ruských vojakov zároveň vyzval, aby zložili zbrane. Uviedol to v noci na nedeľu vo videopríhovore v ruskom jazyku.

7:17 Južné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl hlási zničenie troch muničných skladov v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti a zlikvidovanie 57 ruských okupantov.

7:16 Vyhlásenia Kremľa o možnom použití jadrových zbraní sú absolútne neprijateľné a Kyjev sa im nepodvolí, uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

7:15 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok