Trussová vyzvala spojencov, aby sa nenechali zastrašiť ruským rinčaním zbraňami

TA3 ČTK
25.9.2022 22:33

Britská premiérka Liz Trussová v nedeľu vyzvala spojencov, aby sa nenechali zastrašiť rinčaním zbraňami zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina a vytrvali ohľadom svojej podpory Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa ministerská predsedníčka snaží upevniť vzťahy s demokratickými mocnosťami tvárou v tvár rastúcim hrozbám vo svete.

Trussová vyzvala spojencov, aby sa nenechali zastrašiť ruským rinčaním zbraňami
TASR/AP

Trussová, ktorá sa minulý týždeň na svojej prvej zahraničnej ceste vo funkcii premiérky stretla v New Yorku s americkým prezidentom Joeom Bidenom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, vyzvala podobne zmýšľajúce demokracie, aby boli rozhodné voči autokratickým režimom. 

Putin tento týždeň nariadil v krajine čiastočnú mobilizáciu a upozornil na možnosť jadrového konfliktu. Trussová uviedla, že Putin eskaluje situáciu na Ukrajine preto, že nevyhráva a dopustil sa strategickej chyby. "Myslím, že nepredpokladal silu reakcie slobodného sveta," povedala Trussová v odvysielanom rozhovore na stanici CNN.

"Nemali by sme počuť na jeho (Putinovo) rinčanie zbraňami a falošné hrozby. Namiesto toho by sme mali pokračovať v zavádzaní sankcií proti Rusku a naďalej podporovať Ukrajincov," povedala Trussová, ktorá od svojho nástupu do funkcie britskej premiérky na začiatku septembra zaujala tvrdú pozíciu voči Rusku a Číne.

Trussová sa zároveň dostala do sporu s niektorými tradičnými spojencami, najmä v Európe a v Spojených štátoch, ohľadom pobrexitových obchodných dojednaní s Európskou úniou. Povedala, že stále chce vyjednať nové riešenie v súvislosti s takzvaným severoírskym protokolom, že sa s americkým prezidentom Bidenom zhodla na potrebe zachovania mieru v tejto provincii a že stále verí vo výnimočný vzťah medzi Britániou a Spojenými štátmi.

"Myslím si, že náš vzťah je výnimočný, a je čoraz dôležitejší v čase, keď čelíme hrozbám zo strany Ruska (a) zvýšenej asertivite Číny," povedala Trussová. "Som odhodlaná, aby sme tento výnimočný vzťah v nadchádzajúcich rokoch urobili ešte výnimočnejším," dodala.

Trussová tiež povedala, že mala v New Yorku "veľmi dobré stretnutie" s francúzskym prezidentom Macronom. Čelila otázkam ohľadom vzťahov svojej krajiny s Francúzskom, vzhľadom na to, že v čase kampane na post premiérky povedala, že sa ešte len musí rozhodnúť, či je táto krajina priateľom, alebo nepriateľom. "Teším sa na budúcu spoluprácu s ním," povedala teraz Trussová. Uviedla tiež, že spojenci Británie musia spolupracovať na svojom prístupe k Číne aj Rusku. Na otázku, či bude Británia vojensky brániť Taiwan v prípade čínskej invázie, ako uviedli Spojené štáty, Trussová odpovedala: "Sme odhodlaní spolupracovať s našimi spojencami, aby sme zaistili, že Taiwan sa bude môcť brániť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok