Hromadia sa sťažnosti na čiastočnú mobilizáciu. Spojenci Putina vyjadrili znepokojenie

ta3 ČTK
25.9.2022 15:20

Dvaja vysoko postavení ruskí zákonodarcovia v nedeľu reagovali na rad sťažností ohľadom čiastočnej mobilizácie, ktorú vyhlásil tento týždeň prezident Vladimir Putin. Predstavitelia, ktorí patria medzi blízkych spojencov šéfa Kremľa, nariadili regionálnym úradníkom, aby sa situáciou zaoberali a urýchlene vyriešili excesy, ktoré vyvolali hnev verejnosti. Uviedla to v nedeľu agentúra Reuters.

Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády
TASR/AP

Mobilizácia zapríčinila v ruských mestách protesty a mnoho ľudí začalo utekať do susedných štátov, čo spôsobilo dlhé rady na hraniciach. Objavili sa správy, že predvolanie na vojenskú správu dostávajú ľudia bez predchádzajúcej vojenskej skúsenosti. To je v rozpore s tým, čo tvrdil Putin a minister obrany Sergej Šojgu – a to, že mobilizácia sa týka ľudí s určitou vojenskou špecializáciou či bojovou skúsenosťou.

To prinútilo dvoch politikov k tomu, aby verejne vyjadrili svoje znepokojenie. Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková uviedla, že si je vedomá správ o povolávaní mužov, ktorí by nemali byť spôsobilí na odvod. "Takéto excesy sú úplne neprijateľné. A považujem za úplne správne, že v spoločnosti vyvolávajú ostrú reakciu," uviedla politička na platforme Telegram, kde zároveň vyzvala oblastných gubernátorov, aby zaistili, že čiastočná mobilizácia bude v "plnom súlade s načrtnutými kritériami".

"Ak sa stane chyba, je nevyhnutné ju napraviť," napísal na telegrame predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Zároveň prisľúbil, že úrady budú na odvolanie ľudí reagovať. Šojgu už skôr uviedol, že mobilizácia sa týka 300-tisíc ľudí. Niektoré nezávislé ruské médiá medzitým napísali, že sa Moskva snaží povolať do zbrane vyše milióna ľudí. Kremeľ túto informáciu poprel, pripomína Reuters. Ruské bezpečnostné zložky podľa ochrancov ľudských práv zatkli už vyše 2000 ľudí, ktorí proti mobilizácii tento týždeň protestovali.

Mobilizáciou sa zaoberajú vo svojich najnovších správach o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu aj britské ministerstvo obrany, americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) a ukrajinský generálny štáb. Ten vo svojich hláseniach píše, že sa ruské velenie na okupovaných ukrajinských územiach snaží obmedziť práva ruských vojakov, ktorí podpísali krátkodobé zmluvy.

"V jednotkách okupantov v Záporožskej oblasti bolo oznámené..., že doba pobytu v bojovej zóne odteraz závisí od rozhodnutia velenia," píše ukrajinský štáb. Čiastočná mobilizácia podľa neho viedla k oneskoreniu dovoleniek a výplat, čo zhoršilo morálku u vojakov. Britské ministerstvo obrany si všíma výzvy ruského poslanca Alexandra Chinštejna na rozšírenie mobilizácie na ruskú Národnú gardu, zvanú Rosgvardija. Jej jednotky podľa Londýna zohrali dôležitú úlohu v bojovom zabezpečení inváznych síl na Ukrajine a teraz figurujú v hlasovaní, ktoré proruské úrady na okupovaných ukrajinských územiach nazývajú referendami o pripojení k Rusku. Kyjev a Západ tieto plebiscity neuznávajú.

"Tieto sily sú určené na využitie v domácich bezpečnostných rolách a zabezpečenie kontinuity Putinovho režimu. Na intenzívne boje, ktoré na Ukrajine zažili, boli obzvlášť zle pripravené," domnieva sa britské ministerstvo obrany. "S požiadavkou potlačiť rastúci domáci protest v Rusku a aj operačné úlohy na Ukrajine je Rosgvardia veľmi pravdepodobne pod zvláštnym tlakom," dodalo ministerstvo. Podľa neho je možné, že úrady mobilizáciu využijú na posilnenie Rosgvardija. ISW sa zaoberá škandálmi okolo správ o mobilizácii ruských občanov, ktorí nie sú spôsobilí vojenskej služby. Analytici inštitútu vidia možnú príčinu problému v tom, že úrady poverené povolaním ľudí do vojenskej služby sa snažia zaistiť skôr početné stavy než bojovú kvalitu personálu.

"Miestni vojenskí komisári plnia mobilizačné rozkazy spôsobom, ktorý naznačuje možný rozpor medzi pokynmi ruského ministra obrany Sergeja Šojgua pre čiastočnú mobilizáciu a požiadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na náhlenie," píše ISW. Správy o chaotickej distribúcii predvolania na vojenskú správu podľa neho naznačujú, že úradníci cítia značný tlak na čo najrýchlejšie vykonanie mobilizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok