Brit oslobodený z ruského zajatia prehovoril: Pýtali sa ma, či chcem rýchlu alebo nádhernú smrť

ta3 ČTK
25.9.2022 14:29

Britský občan Aiden Aslin v prvom rozhovore po prepustení zo zajatia britskému denníku The Sun opísal, ako ho ruskí vojaci v bojoch na východe Ukrajiny zajali a potom týrali. Na Ukrajine ho držali päť mesiacov, prepustený bol tento týždeň v rámci veľkej výmeny zajatcov. Povedal, že s ním zaobchádzali horšie ako so psom, bili ho, pobodali a že každé ráno musel spievať ruskú hymnu.

Brit oslobodený z ruského zajatia prehovoril: Pýtali sa ma, či chcem rýchlu alebo nádhernú smrť
Twitter/Reuters

"Nemyslel som si, že vyviaznem živý," uviedol Aslin, ktorý sa v sobotu po mnohých mesiacoch stretol s matkou a tiež so svojou ukrajinskou snúbenicou. Narodil sa síce v Newarku v Británii, v roku 2018 sa však začal nový život na Ukrajine, kde sa zamiloval. Po ruskej invázii sa pripojil k ukrajinským jednotkám bojujúcim proti ruským okupantom. Situácia sa zhoršila, keď jeho jednotke v apríli počas krvavého obliehania Mariupolu došlo jedlo aj munícia. Než sa vzdal, zavolal svojej matke i snúbenici, aby im povedal, že "nech sa bude diať čokoľvek, ešte sa uvidí".

Čoskoro sa ale začal obávať, že sú jeho dni spočítané. Rusi ihneď pri prezeraní jeho pasu zistili, že nie je Ukrajinec. "Povedal som im, že som z Británie, a dostal som úder do tváre," popísal Aslin. Následne ho odviezli do separatistickej Doneckej ľudovej republiky, kde ho pri výsluchu neustále bili obuškom.

„Jeden z dôstojníkov fajčil cigaretu a spýtal sa ma: 'Vieš, kto som?'“ Keď odpovedal, že nevie, Rus pokračoval: „Som tvoja smrť“. "Povedal: 'Vidíš, čo som ti urobil?' a ukázal na môj chrbát. Potom som videl nôž a uvedomil som si, že ma bodol," popísal Aslin. Následne sa dôstojník zajatého Brita spýtal, či chce "rýchlu alebo krásnu smrť". Keď odvetil, že rýchlu, dôstojník sa zasmial a povedal: "Nie, budeš mať krásnu smrť a ja sa o to postarám." V malej cele pre dvoch ľudí boli štyria a museli spať na matraci plnom švábov a vší. Pretože nemali záchod, používali prázdne fľaše.

V máji ho súd v samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike odsúdil na smrť. Bolo mu oznámené, že bude zastrelený. "Počas celých piatich mesiacov v zajatí som nemohol plakať. Keď som počul, že nado mnou vyniesli rozsudok smrti, chcel som plakať, ale jednoducho som nemohol," popísal. "Napriek tomu všetkému, čím som si prešiel, som ale vedel, že skôr alebo neskôr uvidím svetlo na konci tunela. Že sa vrátim a uvidím Diane a svoju rodinu," dodal.

Všetko sa zmenilo až tento týždeň, keď ho odviedli z cely, zakryli mu hlavu a odviezli nákladným autom na letisko v Rostove na Done. Boli tam aj ďalší spoluväzni, John Harding, Shaun Pinner, Dylan Heal a Andrew Hill. "Počul som, ako jeden z vojakov hovorí slovo výmena, začal som sa radovať, ale neustále som si hovoril 'Prestaň, prestaň. Možno si sa vypočul', uviedol Aslin. 

Keď po niekoľkých hodinách dorazili na letisko, snažil sa zistiť, kde je. "Díval som sa na skupinu saudských Arabov a jeden z chlapcov hovoril: 'Nie je to Roman Abramovič?' opísal prepustený Brit.Vtedy im došlo, že sú voľní.V lietadle potom Abramovič potriasol Aslinovi rukou a povedal mu: "Som rád, že vás tu mám."

Prepustenie zajatých cudzincov podľa saudskoarabského ministerstva zahraničia sprostredkoval korunný princ Muhammad bin Salmán. Kľúčovú úlohu zohral práve aj oligarcha Roman Abramovič, ktorého Londýn po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu kvôli jeho väzbám na ruského prezidenta Vladimíra Putin zaradil na sankčný zoznam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok