Od vyhlásenia mobilizácie utieklo z Ruska vyše 260-tisíc mužov, tvrdí Novaja Gazeta

TA3 ČTK
25.9.2022 22:59

Z Ruska utieklo od stredajšieho vyhlásenia čiastočnej mobilizácie viac ako 260-tisíc mužov. S odvolaním sa na zdroj blízky Kremľu, ktorý cituje štatistiky tajnej služby FSB, to napísal opozičný denník Novaja Gazeta. Predstavitelia bezpečnostných zložiek a silových ministerstiev podľa denníka navrhujú uzavrieť hranice.

Prezident Vladimir Putin v stredu nariadil v krajine čiastočnú mobilizáciu, ktorá by sa mala týkať asi 300-tisíc ľudí s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami. Odpor proti mobilizácii vyvolal obmedzené protesty v mnohých ruských mestách a regiónoch, strety medzi účastníkmi demonštrácie proti odvodom do armády a políciou v nedeľu vypukli v juhoruskom Dagestane. 

Aj niektorí prokremeľskí činitelia kritizovali údajné zmätky, ktoré mobilizáciu sprevádzajú. Sociálne siete zaplavili snímky dlhých kolón na ruských hraničných priechodoch.

O uzavretí hraníc pre mužov v brannom veku sa v administratíve prezidenta Putina začalo diskutovať už v stredu, keď od bezpečnostných zložiek začali prichádzať prvé údaje o počte mužov opúšťajúcich Rusko. Najnovšia správa FSB z dneška uvádza 261-tisíc mužov, ktorí od stredy do sobotného večera opustili krajinu.

Zdroj vyjadril istú nedôveru k týmto údajom s ohľadom na to, že pohraničná služba FSB predtým nebola schopná spracovávať dáta o cezhraničnom pohybe takto rýchlo - na jar sa snažila spoliehať na dáta mobilných operátorov, ktoré však prichádzajú s oneskorením. Atmosféra je ale podľa zdroja teraz taká, že takzvaní silovici sa snažia Putina presvedčiť, aby hranice uzavrel, "ako bude neskoro".

Niektoré ruské médiá citovali zdroje, podľa ktorých ruské úrady uzavrú hranice pre osoby v brannom veku už po referendách o pripojení k Rusku na okupovaných územiach Ukrajiny, čo by malo byť v utorok 27. septembra. Situácia sa však podľa opozičného serveru Meduza môže zmeniť, ak nastane hromadný exodus z Ruska. Referendá v oblastiach na východe Ukrajiny neuznáva Kyjev ani západné štáty.

Denník pripomína, že niektorým ruským občanom, na ktorých sa vzťahuje mobilizácia a ktorí sa pokúšajú opustiť Rusko, začali na hraniciach vydávať oznámenia, že im je na základe rozhodnutia vojenskej správy zakázané vycestovať. Takýchto prípadov denník zaznamenal už najmenej päť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok