Do armády povolali cukrovkára i riaditeľa školy bez skúseností. Ruské úrady prisľúbili nápravu

TA3 TASR
25.9.2022 17:30

Ruské úrady prisľúbili v nedeľu, že odstránia chyby, ku ktorým prišlo pri mobilizácii po tom, čo boli do armády omylom povolaní aj študenti či postarší a chorí ľudia. Informovala agentúra AFP.

Do armády povolali cukrovkára i riaditeľa školy bez skúseností. Ruské úrady prisľúbili nápravu
TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin pri ohlasovaní čiastočnej mobilizácie uviedol, že do armády budú povolaní iba ľudia s vojenskými skúsenosťami alebo s príslušnými schopnosťami. Ruskú verejnosť však rozhorčili niektoré prípady, keď boli do armády povolaní aj študenti a ľudia, ktorí nie sú spôsobilí pre službu v armáde.

Úrady vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska napríklad poslali na vojenský výcvik aj 63 ročného bývalého zamestnanca armády, ktorý trpí cukrovkou, a to aj napriek jeho zdravotnému stavu. 

Podľa agentúry RIA Novosti bolo tomuto mužovi neskôr povolené odísť a v piatok sa vrátil domov. Úrady vo Volgogradskej oblasti okrem toho poslali povolávací rozkaz aj 58-ročnému riaditeľovi školy Alexandrovi Faltinovi, ktorý nemá žiadne vojenské skúsenosti. Jeho dcéra o tom zverejnila na sociálnych sieťach video, ktoré sa stalo virálne. Po preskúmaní dokumentov bolo Faltinovi neskôr povolené vrátiť sa domov, píšu ruské médiá.

"Chybné prípady mobilizácie... vyvolávajú v spoločnosti právom prudké reakcie," uviedla predsedníčka Rady federácie - hornej komory ruského parlamentu - Valentina Matvijenková. Zároveň vyzvala úrady, aby zaistili, že k takýmto chybám nebude dochádzať.

Ruského ministra obrany Sergeja Šojgua vyzval na nápravu aj predseda ruskej vládnej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv Valerij Fadejev. Ten spomenul napríklad povolanie 70 otcov mnohopočetných rodín v Buriatsku na ruskom Ďalekom východe.

Niekoľko ruských študentov pre AFP uviedlo, že dostali povolávací rozkaz aj napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu výnos, ktorý potvrdzuje, že do armády nebudú povolávaní študenti inštitúcií poskytujúcich vyššie vzdelanie. Podľa agentúry AFP sú tieto prípady len posledným príkladom problémov ruskej armády spojených s logistikou. Ruský rezort obrany pritom v sobotu oznámil výmenu najvyššieho generála zodpovedného za logistiku, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok