Scholz po návšteve Perzského zálivu: Rokovania pokročili, Nemecko potrebuje viaceré zdroje plynu a nafty

ta3 ČTK TASR
25.9.2022 10:53

Nemecký kancelár Olaf Scholz zaznamenal pokrok pri rokovaniach o nákupe skvapalneného zemného plynu (LNG) a nafty zo Spojených arabských emirátov (SAE). Vyhlásil to v nedeľu počas svojej dvojdňovej cesty v regióne Perzského zálivu. Nemecko, donedávna silne závislé od plynu z Ruska, sa od februára, keď Moskva poslala vojakov na Ukrajinu, snaží diverzifikovať svoje dodávky energie.

Scholz v Madride: NATO bude dodávať Ukrajine zbrane dovtedy, kým to bude nutné
TASR/AP

Nemecko, ktoré bolo donedávna silne závislé na dodávkach plynu z Ruska, sa od februárovej invázie ruských vojsk na Ukrajinu snaží zdroje energií diverzifikovať.

"Musíme zabezpečiť, aby produkcia LNG vo svete dosiahla bod, kedy je možné uspokojiť súčasný vysoký dopyt, bez toho, aby sme sa museli uchýliť k výrobnej kapacite, ktorá existuje v Rusku," povedal Scholz novinárom.

Nemecký kancelár podľa agentúry DPA zdôraznil, že je dôležité odoberať energie od väčšieho množstva dodávateľov. K závislosti na jednom dodávateľovi "u nás už určite nedôjde", dodal.

Scholz v sobotu, 24. septembra, rokoval tiež so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Neskôr v nedeľu, 25. septembra, odcestuje zo SAE do Kataru. Cieľom jeho dvojdňovej cesty je uzavrieť nové energetické dohody a nadviazať nové spojenectvá v čase ekonomických a geopolitických otrasov v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Nemecká vláda sa od svojho nástupu do úradu vlani v decembri snažila odstaviť najväčšiu európsku ekonomiku od ruskej ropy, uhlia a plynu. A zatiaľ čo dovoz z Ruska odvtedy výrazne klesol, existujú obavy, že Nemecko, podobne ako iné európske krajiny, môže v najbližších mesiacoch čeliť nedostatku energie.

Vyplnenie medzery po ruských dodávkach zemného plynu je osobitným problémom a jedným z dôvodov, prečo Scholz zamieril do Saudskej Arábie, SAE a Kataru spolu s podnikateľskou delegáciou.

Podľa zdrojov z Berlína, ktoré nechceli byť menované, sa mal Scholz venovať aj otázkam ľudských práv, keď sa v sobotu stretol so saudským korunným princom, ktorý čelí obvineniam, že sa podieľal na zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

"Samozrejme, že táto cesta je pozorne sledovaná a stretneme sa tam s komplikovanými partnermi," povedal nemenovaný nemecký predstaviteľ, podľa ktorého teraz nie je možné odmietnuť takéto stretnutia a spoluprácu. Pripomenul, že aj iní svetoví lídri s princom vedú rozhovory a snažia sa nadviazať nové spojenectvá a posilniť staré väzby. Konečnou zastávkou nemeckého kancelára bude katarská Dauha.

Nemeckí predstavitelia uviedli, že všetky energetické dohody budú brať ohľad na to, čo si v nadchádzajúcich desaťročiach vyžiada prechod od zemného plynu k vodíku vyrábanému pomocou obnoviteľnej energie. Saudská Arábia, ktorá má rozsiahle regióny vhodné na lacnú výrobu solárnej energie, sa považuje za mimoriadne vhodného dodávateľa vodíka, dodali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok