ONLINE: Lídri EÚ odmietajú prechod na ruble pri platbách za plyn. Štatistické údaje nepotvrdzujú tvrdenia Kremľa o genocíde

TA3 TASR ČTK
24.3.2022 06:41

Členské krajiny NATO sa zhodli na posilnení obrany a ďalšej podpore pre Ukrajinu. Najmenej šesť mŕtvych a 15 zranených si v Charkove vyžiadal zásah ruskej strely. Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:46 Ukrajinská armáda má v súčasnosti o 43 tankov viac ako na začiatku vojny. Podľa analytikov stratila ruská armáda od začiatku vojny 530 tankov, zatiaľ čo ozbrojené sily Ukrajiny stratili 74 vlastných, ale zajali 117 nepriateľských tankov. Informáciu priniesla NEXTA na Twitteri, ktorá sa odvoláva na magazín Forbes. 

23:25 USA pripravujú plány pre prípad, že by Rusko použilo svoje najsilnejšie zbrane. Denník The New York Times píše, že Biely dom v tichosti zostavil tím amerických bezpečnostných činiteľov, ktorý má načrtnúť možné scenáre.

23:10 Ruské ministerstvo novo zaradilo medzi "zahraničných agentov" charitatívnu nadáciu KAF, vedecko-populárny denník Troickij variant-Nauka a ekologickú organizáciu Druzja Baltiki (Priatelia Baltského mora), oznámil vo štvrtok na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na úradný zoznam "cudzích agentov".

22:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v Kyjeve prijal predsedníčku a predsedu parlamentov pobaltských štátov. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina. Ocenil ich podporu svojej krajiny, ktorú pred mesiacom napadli ruské vojská.

22:26 Ruská armáda, ktorá už mesiac vedie vojenskú agresiu voči Ukrajine, oznámila, že umožní zahraničným lodiam opustiť ukrajinské prístavy. Koridory pre ne by mali byť otvorené od piatka. Informovali agentúry AP a Reuters. 

22:12 Summit lídrov EÚ v Bruseli cez videospojenie oslovil ukrajinský prezident Zelenskyj. Prezidenti a premiéri hovoria o ďalších sankciách aj pomoci Ukrajine.

22:11 USA a EÚ budú spolupracovať na znížení európskej závislosti na ruských energiách, zhodli sa Biden a šéfka EK. Sľúbili humanitárnu pomoc Ukrajine.

22:04 Ofenzíva ruských vojsk prakticky uviazla, okupantom chýbajú na ďalšie útočenie zdroje, uviedol vo štvrtok poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč o situácii na bojisku po 29 dňoch bojov. Na juhu Ukrajiny sa podarilo podľa neho zničiť jedno z ruských veliteľstiev.

21:57 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos považuje nateraz ďalšiu spoluprácu s Európskou úniou za nemožnú. Dôvodom je jej odmietavý postoj k ruskej operácii na Ukrajine, uviedol vo štvrtok šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. 

21:56 Ukrajina používa softvér na rozpoznávanie tvárí na identifikáciu ruských vojakov zabitých v boji na ukrajinskom území. Prostredníctvom sociálnych sietí potom kontaktuje ich rodinu, ktorá si môže vyzdvihnúť telo. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal ukrajinský vicepremiér Mykhailo Fedorov, ktorý je zároveň aj ministrom pre digitálnu transformáciu.

21:53 V Bruseli sa skončilo rokovanie lídrov krajín EÚ s prezidentom USA Bidenom. Teraz bude summit diskutovať o protiruských sankciách a pomoci pre Ukrajinu.

21:40 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že jeho bojovníci ovládli radnicu ukrajinského mesta Mariupol a vztýčili nad ňou ruskú vlajku. Informovala agentúra AFP. 

21:03 Predseda Európskej rady Charles Michel a americký prezident Joe Biden vo štvrtok večer na úvod summitu EÚ spoločne ocenili význam transatlantickej spolupráce a jednoty západných krajín. 

20:44 Ukrajinskí poslanci vo štvrtok prijali novelu trestného zákona zavádzajúcu trestnú zodpovednosť za nepovolené fotografovanie a natáčanie presunov ukrajinských ozbrojených síl a zahraničnej vojenskej pomoci počas vojnového stavu. Uviedol to na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

20:38 Bieloruská exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská vyzvala vo štvrtok vojakov bieloruskej armády, aby sa nezapojili do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine, ak by to od nich Moskva žiadala.

20:34 Lídri krajín EÚ rokujú s prezidentom USA Bidenom o dôsledkoch ruskej agresie na Ukrajinu. Potom ich čaká debata o sankciách alebo energetike.

20:19 Kanada môže zvýšiť vývoz ropy o 5 pct, aby pomohla zlepšiť globálnu energetickú bezpečnosť po ruskej invázii na Ukrajinu, povedal minister Wilkinson.

20:05 Štatistické údaje o zabitých civilistoch na východe Ukrajiny nepotvrdzujú tvrdenia Kremľa o genocíde, uviedla dnes na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC.

20:00 Európski lídri odmietajú prechod na ruble pri platbách za ruský zemný plyn. Reagovali tak na stredajšie vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého Rusko v platbách za plyn určený pre Európu už nebude prijímať eurá ani doláre.

19:57 Severoatlantická aliancia hľadá akékoľvek argumenty, aby ospravedlnila nebezpečné a destabilizujúce posilňovanie síl na východnom krídle. Podľa agentúry TASS to dnes uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová k summitu NATO, ktorý rozhodol o rozmiestnení bojových zoskupení na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku. Zacharová alianciu obvinila, že jej podpora "kyjevského režimu" má predĺžiť boje na Ukrajine.

19:54 Ruská invázia na Ukrajinu bude brzdiť rast svetovej ekonomiky, pričom najviac ohrozené sú rozvíjajúce sa krajiny. Uviedla to vo štvrtok Konferencia Spojených národov pre rozvoj a obchod (UNCTAD), ktorá očakáva, že rast globálnej ekonomiky bude tento rok viac než dvakrát slabší ako v minulom roku.

19:45 Kyjev a Moskva našli v mierových rokovaniach zhodu v technických záležitostiach, avšak nezhodnú sa v územných otázkach, medzi ktoré patrí aj Krym.

19:44 Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona zavádzajúci dlhoročné tresty odňatia slobody za napomáhanie príslušníkom ruských inváznych síl.

19:22 Prezident USA Biden sa v Bruseli pripojil k summitu EÚ, ktorý rokuje o ruskej invázii na Ukrajinu. Cieľom spoločného stretnutia je preukázať jednotu Západu.

19:21 Moskva obvinila NATO, že hľadá akékoľvek argumenty na posilňovanie svojho východného krídla, a že podpora kyjevského režimu má predĺžiť boje.

19:07 Použitie chemických zbraní ruskými vojskami na Ukrajine vyvolá "reakciu" zo strany NATO, povedal vo štvrtok v Bruseli po skončení summitu skupiny G7 americký prezident Joe Biden bez uvedenia ďalších podrobností.

19:06 Francúzsky prezident Emmanuel Macron verí, že Čína neurobí nič, čo by mohlo eskalovať konflikt na Ukrajine, a naopak, urobí všetko pre jeho ukončenie. Macron to uviedol vo štvrtok po summite skupiny G7 a Severoatlantickej aliancie. 

18:59 Najdôležitejšie je, aby sme ako Západ zostali zjednotení v postupe proti ruskej invázii na Ukrajinu, uviedol v Bruseli americký prezident Joe Biden.

18:55 Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok v Bruseli schválili presmerovanie prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov pred ruskou inváziou na Ukrajinu. 

18:48 Ukrajina odpovedala Bielorusku na vyhostenie ukrajinských diplomatov, uviedol vo štvrtok na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ukrajinskej diplomacie. Na bieloruskom veľvyslanectve v Kyjeve tak zostane iba päť ľudí

18:16 Lídri krajín EÚ začali v Bruseli summit venovaný ruskej invázii na Ukrajinu. Začali rokovaním s predsedníčkou EP Metsolaovou, Biden sa pripojí neskôr.

18:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil, že existuje reálna hrozba použitia chemických zbraní zo strany Ruska na Ukrajine. Na summite skupiny G7 prostredníctvom videohovoru odkázal, že Moskva už použila fosforové bomby proti civilistom. 

18:01 Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila vo štvrtok mandát, ktorý umožní až 650 príslušníkom armády ČR pôsobiť na Slovensku do 30. júna 2023. 

17:39 Poľský premiér Morawiecki sa vyslovil za embargo na dodávky plynu a ropy do EÚ. Zákaz vstupu by podľa neho mali mať aj ruské lode a vlaky.

17:20 Lídri skupiny G7 varovali Rusko pred použitím biologických, chemických či jadrových zbraní a uviedli, že sú pripravení privítať utečencov z Ukrajiny.

17:19 Rezolúciu o humanitárnej situácii na Ukrajine podporilo 140 krajín a 38 sa zdržalo. Spolu s Ruskom boli proti len Bielorusko, Sýria, KĽDR a Eritrea.

17:18 Mena, ktorou sa platí za ruský plyn, je zmluvne stanovená, uviedol nemecký kancelár Scholz. Nemecko podľa neho začne stavať ešte tento rok dva LNG terminály.

17:02 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan vo štvrtok požiadal koalíciu niekoľkých desiatok krajín, ktoré ponúkli súdu finančnú, vojenskú a právnu pomoc, o podporu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. 

16:54 Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok prijalo rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z humanitárnej krízy na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. Informuje agentúra AP. 

16:48 Americký tabakový koncern Philip Morris International pracuje na možnostiach odchodu z Ruska. Výrobca cigariet Marlboro ako dôvod uviedol zložité a rýchlo sa meniace podmienky na ruskom trhu po invázii Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:39 Život v niektorých častiach Ukrajiny sa vracia do normálu, pričom ruská "špeciálna vojenská operácia" postupuje podľa plánu – tvrdí hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. 

16:38 Ukrajina vymenila desať zajatých ruských vojakov za desať ukrajinských vojakov, ktorí upadli do ruského zajatia, oznámila vicepremiérka Vereščuková.

16:37 Krajiny EÚ by nemali schvaľovať také protiruské sankcie, ktoré by zbytočne oslabili ich ekonomiky, povedal pred summitom belgický premiér De Croo.

16:23 Čína s predstihom nevedela o ruskom pláne zaútočiť na Ukrajinu. Uviedlo to tamojšie ministerstvo obrany, ktoré podobné tvrdenia označilo za snahu pošpiniť Čínu.

16:18 Spojené štáty v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zavádzajú sankcie voči viac ako 400 jednotlivcom a spoločnostiam vrátane ruských oligarchov, politikov a spoločností z oblasti obranného priemyslu. Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ Bieleho domu. 

16:05 Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, a to napriek žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na štvrtkovom summite NATO. Informovala americká televízia CNN. 

16:04 Americká podpora Ukrajine má byť väčšia, pretože jej občania riskujú životy. Nemecko, Francúzsko a mnoho ďalších krajín nerobí dosť, myslí si poľský premiér.

15:58 Severoatlantická aliancia posilní na svojom východnom krídle obranu pred chemickými, biologickými a jadrovými hrozbami. Po summite členských krajín NATO v Bruseli to povedal jeho generálny tajomník Jens Stoltenberg.

15:57 Poľské strelnice zaznamenali výrazný nárast počtu klientov od začiatku vojny na Ukrajine. Uviedol to majiteľ jednej z varšavských strelníc. 

15:51 Lotyšský premiér chce embargo na dovoz energií z Ruska do EÚ. Rutte z Holandska naproti tomu zhodu na nových sankciách na summite neočakáva.

15:41 Kríza okolo Ukrajiny obnovila odhodlanie západného sveta brániť svoje hodnoty, brániť demokraciu a slobodný život, povedal po summite NATO český premiér Fiala.

15:33 Európska únia a Japonsko stoja po boku občanov Ukrajiny. Použitie sily a nátlaku nemá v 21. storočí miesto. Uviedol to vo štvrtok na Twitteri predseda Európskej rady Charles Michel po privítaní japonského premiéra Fumia Kišidu v Bruseli. 

15:13 Najmenej šesť mŕtvych a 15 zranených si v Charkove podľa gubernátora vyžiadal zásah ruskej strely do radu ľudí čakajúcich na výdaj humanitárnej pomoci.

15:05 Novú bojovú jednotku Severoatlantickej aliancie v Bulharsku posilní viac ako 150 britských vojakov. Vo štvrtok to oznámil bulharský premiér Kiril Petkov a dodal, že rozhovory o vojenskej podpore prebiehajú aj s Talianskom.

14:58 K niekdajšiemu premiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý v Spojenom kráľovstve vládol v časoch druhej svetovej vojny, prirovnal vo štvrtok úradujúci britský premiér Boris Johnson ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Myslím si, že prezident Zelenskyj sa ukázal byť ako celkom pozoruhodný vodca svojho ľudu – zhromaždil ho a bol jeho hlasom," povedal Johnson podľa agentúry AP pre londýnsku stanicu LBC. 

14:45 Od začiatku ruskej invázie zahynulo už najmenej 1035 civilistov. Podľa agentúry Reuters to oznámil Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

14:30 "Ukrajine musíme poskytnúť podporu, ale máme zodpovednosť za to, aby nedošlo k rozsiahlemu konfliktu medzi Ruskom a NATO," uviedol Stoltenberg s tým, že práve z toho dôvodu nemôžu rozmiestniť pozemné jednotky na Ukrajine.

14:28 Stoltenberg ďalej vyhlásil, že sa diskutovalo aj o tom, aby sa diverzifikovali dodávky energií a aby sa znížila závislosť krajín od Ruska. "Spojenci NATO riešia problémy spojené s energetikou," spresnil. Apeloval tiež na to, aby Čína nepodporila Rusko, či už ekonomicky alebo vojensky.

14:22 Členské krajiny NATO sa zhodli na posilnení obrany a ďalšej podpore pre Ukrajinu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii šéf aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho je nutné zabrániť tomu, aby konflikt eskaloval.

14:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo videopríhovore k lídrom Severoatlantickej aliancie požiadal členské štáty organizácie NATO o poskytnutie jedného percenta ich tankov a bojových lietadiel.

13:49 Na summite NATO sa čaká ešte na tlačovú konferenciu Jensa Stoltenberga, na otázky novinárov bude neskôr odpovedať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na mieste je redaktor TA3 Tomáš Verníček, tlačovú besedu vám prinesieme naživo.

13:36 Predseda Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer upozornil šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova na potrebu chrániť na Ukrajine životy civilného obyvateľstva. Maurer tiež zdôraznil, že je dôležité dodržiavať ženevské zmluvy.

13:26 Spojené štáty a ich spojenci chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej administratívy na margo štvrtkového mimoriadneho summitu NATO v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:12 Rusko "zničí slobodu" v Európe a  bude prenasledovať svojich susedov, upozornil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pre poslancov švédskeho parlamentu. "Ak by Ukrajina nevydržala a nebránila sa, znamenalo by to, že... všetci susedia Ruska sú odteraz v nebezpečenstve," uviedol Zelenskyj prostredníctvom videolinky.

12:48 Minister obrany Sergej Šojgu, ktorý sa už takmer dva týždne neobjavil na verejnosti, je v súčasnosti príliš zaneprázdnený na to, aby sa objavoval v médiách. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na svojej pravidelnej tlačovej konferencii.

12:40 Agentúra NEXTA zverejnila footgrafie zo zničeného Mariupola. Mesto je už niekoľko týždňov obliehané a bombardované ruskou armádou.

12:32 Od začiatku marca do stredy prestúpilo slovensko-ukrajinské hranice na hraničných priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom 2861 vozidiel so spolu 10.242 tonami humanitárnej pomoci. Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, zo štatistických údajov finančnej správy vyplýva, že opačným smerom sa od vypuknutia vojnového konfliktu do bezpečia prepravili tisícky spoločenských zvierat.

12:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na summite NATO cez video. Hovorí, že má pocit, že jeho krajina je chytená v „nejakej šedej zóne medzi Západom a Ruskom“, keďže ešte nie je súčasťou aliancie, ale „bráni naše spoločné hodnoty“. Podľa neho má Ukrajina za sebou mesiac „hrdinskej obrany“.

11:53 Od začiatku ruskej invázie zahynulo už 128 detí a ďalších 172 utrpelo zranenia. Podľa agentúry Unian o tom informovala ukrajinská generálna prokuratúra.

11:43 Británia vo štvrtok uvalila sankcie na ďalších 59 ruských jednotlivcov a firiem vrátane súkromnej vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina. Na zozname je aj šesť subjektov z Bieloruska. Ide o súčasť opatrení v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

11:31 Podľa odhadov britských tajných služieb utrpeli ruské jednotky počas vojenskej invázie na Ukrajinu masívne straty a čoraz väčšmi sa usilujú hľadať posily, uviedlo vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany.

11:20 Počet vojakov, ktorí rukujú do poľskej armády stúpa, rastú žiadosti o vydanie cestovných pasov a spomienky na staré zlé časy studenej vojny rozrývajú kolektívne nervy Poliakov. Píše o tom spravodajský server Los Angeles Times. Ruská invázia na Ukrajinu sa v Poľsku prejavila viac, ako len prílivom utečencov, väčšinou žien a detí.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

11:08 Aj mesiac po začiatku vojny Rusko naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. Podľa objednávok európskych zákazníkov by sa cez ukrajinský plynovodný systém vo štvrtok malo dopraviť 104 miliónov kubických metrov (m3), uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ruského plynárenského koncernu Gazprom Sergeja Kuprijanova. Zmluvne maximálne možné vyťaženie je 109 miliónov m3 denne.

10:47 Ruská vláda v súčasnosti nemá záujem rokovať o prímerí na Ukrajine, keďže jej armáda zatiaľ nedosiahla stanovené vojenské ciele. Vyhlásil to vo štvrtok šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

10:40 Viac než polovica všetkých detí na Ukrajine bola od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vysídlená zo svojich domovov, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov. "Jeden mesiac vojny na Ukrajine viedol k vysídleniu 4,3 milióna detí - viac než polovice detskej populácie Ukrajiny, ktorá podľa odhadov predstavuje 7,5 milióna," uviedol vo vyhlásení Detský fond OSN (UNICEF).

10:28 Ruská armáda tvrdí, že dostala pod úplnú kontrolu mesto Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojom vyhlásení naopak uviedol, že nepriateľské sily úspech nedosiahli.

10:24 V stredu prešlo na Slovensko 3406 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 695 mužov, 1686 žien a 1025 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1530 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

10:11 Ešte pred začiatkom štvrtkového mimoriadneho summitu NATO Biely dom v tichosti vytvoril tím zložený z predstaviteľov národnej bezpečnosti USA, aby načrtli scenáre, ako by mali Spojené štáty a ich spojenci reagovať, ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine chemické, biologické alebo jadrové zbrane. Informoval o tom vo štvrtok denník The New York Times.

9:57 Severoatlantická aliancia a EÚ sú jednotnejšie ako kedykoľvek predtým. V stredu to po stretnutiach v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

Trudeau, ktorý sa vo štvrtok zúčastní mimoriadneho summitu NATO aj vrcholového stretnutia lídrov skupiny G7, odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a upozornil, že tlak medzinárodného spoločenstva na ruského prezidenta Vladimira Putina sa musí zvýšiť.

9:47 Najmenej štyria ľudia vrátane dvoch detí zahynuli v noci na štvrtok pri náletoch ruských jednotiek na východe Ukrajiny. Ďalších najmenej šesť osôb utrpelo zranenia, uviedol vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Počet obetí môže byť, žiaľ, podstatne vyšší," povedal Hajdaj.

9:45 Akékoľvek použitie chemických zbraní Ruskom v jeho vojne na Ukrajine by mohlo spôsobiť kontamináciu aj na území členských krajín Severoatlantickej aliancie, upozornil vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

9:30 Na štvrtok bolo dohodnutých sedem humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z ukrajinských miest, uviedla ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk.

9:18 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu len v meste Charkov na severovýchode krajiny zahynulo 294 civilistov vrátane 15 detí, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia na sociálnej sieti Telegram.

9:00 Ruská armáda za uplynulých 24 hodín ustúpila o viac než 30 kilometrov na východ od hlavného mesta Kyjev a začala s formovaním obranných pozícií na viacerých frontoch na Ukrajine, uviedol v stredu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany USA.

8:46  V prístave v ukrajinskom meste Berďansk vypukol vo štvrtok požiar. Informáciu priniesla spravodjaská stanica Sky News. Podľa tohto zdroja ukrajinské médiá uvádzajú, že požiar vzbĺkol pravdepodobne v dôsledku útoku ruských síl na palivové nádrže. Na zverejnených videách a fotografiách vidno, ako z prístavu stúpa dym. Sky News ale uviedla, že správy nie je možné nezávisle overiť.

8:16 Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzila prístup k internetovej spravodajskej službe Google News, ktorú obviňuje, že poskytuje prístup k "nepravdivým" informáciám o ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry.

8:12 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie by vo štvrtok na mimoriadnom summite v Bruseli mali odobriť posilnenie pozícií NATO na svojom východnom krídle vo všetkých oblastiach pôsobnosti. Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Slovensko na tomto podujatí zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

8:02 Rusko bude naďalej obmedzovať svoju civilnú leteckú dopravu na hraniciach s vojnovou zónou na Ukrajine. Uzavretie 11 letísk v danom regióne, platné od 24. februára, predĺžili do 1. apríla, uviedla vo štvrtok ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija).

7:50 Valné zhromaždenie OSN bude vo štvrtok hlasovať o rezolúcii podporovanej vyše 90 krajinami, ktorá obviňuje Rusko zo stupňovania humanitárnej krízy na Ukrajine a požaduje okamžité zastavenie ruských nepriateľských akcií, predovšetkým útokov na civilistov a ich domy, na školy a na nemocnice.

7:28 Pri ostreľovaní Kyjeva prišla v stredu o život ruská novinárka Oxana Baulinová. Dostala sa pod paľbu, keď nakrúcala ničenie nákupného centra v kyjevskej štvrti Podiľskyj. Spolu s ňou zahynul jeden civilista, dvaja utrpeli zranenia.

7:10 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že Británia pošle Ukrajine 6000 rakiet a finančnú pomoc armáde vo výške 25 miliónov libier (30 miliónov eur), aby mohla ďalej bojovať proti ruským silám. Peniaze pôjdu aj na platy vojakom, pilotom a polícii.

6:48 Ruskí vojaci, ktorí okupujú juhoukrajinské mesto Cherson, "fašistickým štýlom" zadržali jedného z najprominentnejších divadelných režisérov krajiny Oleksandra Knigu a odvliekli ho na neznáme miesto, informoval vo štvrtok ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. V správe sa naňho odvolala tlačová agentúra AP.

Svedkovia uviedli, že ruské vojenské vozidlá v stredu nadránom zastavili pri dome Knigu a odviedli ho. Rusi varovali susedov, že keď vyjdú zo svojich domov, zabijú ich, dodali svedkovia.

6:40 Najmenej 264 civilistov, vrátane štyroch detí, zahynulo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev od začiatku invázie Ruska na Ukrajine 24. februára. Oznámil to kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala americká spravodajská televízia CNN. Pre zranenia bolo hospitalizovaných vyše 300 ľudí a zničených bolo 80 budov, dodal Kličko.

6:30 Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že z oblastí obliehaných ruskou armádou sa v stredu podarilo evakuovať 4500 ľudí. Väčšina z nich, takmer 3000 ľudí, opustila súkromnou dopravou prístavné mesto Mariupol a dostala sa do Záporožia.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer vyzval občanov po celom svete, aby vyšli do ulíc a protestovali proti invázii Ruska na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Príďte s ukrajinskými symbolmi, na podporu Ukrajiny, na podporu slobody, na podporu života," povedal Zelenskyj vo videopríhovore v angličtine. "Príďte na svoje námestia, na ulice, nech je vás vidieť a počuť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok