Konanie Poľska prispelo k nebezpečnej eskalácii vo východnej Európe, tvrdí Rusko

TA3 TASR
24.3.2022 15:02

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok obvinilo Poľsko, ktoré susedí s Ukrajinou, z eskalácie situácie vo východnej Európe po tom, ako v stredu vyhostilo 45 ruských diplomatov pre údajnú špionáž.

Konanie Poľska prispelo k nebezpečnej eskalácii vo východnej Európe, tvrdí Rusko
TASR/AP (ilu)

"Varšava pristúpila k nebezpečnej eskalácii v regióne, ktorá nevychádza z jej národných záujmov, ale zo smerníc NATO, ktoré sú založené na otvorenej rusofóbii povýšenej na oficiálnu politiku," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie. "Vnímame to a budeme to brať do úvahy pri našich praktických krokoch mierených k Poľsku," dodáva rezort.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že stredajšie vyhostenie ruských diplomatov z Poľska bolo krokom, ktorým Varšava vedome narušila bilaterálne vzťahy s Moskvou. Pričom za súčasný vývoj situácie i možné následky je podľa ruského rezortu plne zodpovedná vláda vo Varšave. Informovala o tom agentúra AFP. Ruský rezort diplomacie zároveň znova zapakoval varovanie, že toto konanie Poľska neostane bez odpovede.

Poľský rezort diplomacie v stredu oznámil, že vyhostil 45 ruských diplomatov podozrivých z práce pre ruskú rozviedku. Moskva označila tieto obvinenia za nepodložené. Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť okrem toho v stredu zadržala i poľského občana podozrivého zo špionáže pre ruskú tajnú službu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok