Civilisti musia byť chránení, zdôraznil šéf Červeného kríža. Hovoril o tom s Lavrovom

TA3 TASR
24.3.2022 14:23

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer vo štvrtok rokoval s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom o potrebe ochrany civilistov počas ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Civilisti musia byť chránení, zdôraznil šéf Červeného kríža. Hovoril o tom s Lavrovom
TASR/AP

"Diskutovali sme aj o medzinárodnom humanitárnom práve a ustanoveniach Ženevskej konvencie v súvislosti s vedením bojov... civilisti musia byť chránení," uviedol Maurer na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom, ktorá sa konala po ich stretnutí. Podľa šéfa Červeného kríža je v súčasnosti na Ukrajine mnoho ľudí uväznených medzi frontovými líniami.

"Nie je možné myslieť na evakuáciu alebo na prístup, či už k Mariupolu, alebo inému miestu, ak neexistuje pevná... a detailná dohoda medzi armádami, ktoré sa tam nachádzajú," uviedol Maurer. Lavrov označil šéfa Červeného kríža za "nestranného a nezávislého sprostredkovateľa" a uviedol, že dúfa, že jeho návšteva "prinesie ovocie".

Maurer navštívil Moskvu po tom, ako minulý týždeň strávil päť dní na Ukrajine. Šéf humanitárnej organizácie zdôraznil, že MVČK sa zaviazal k rozšíreniu humanitárnej pomoci určenej všetkým civilistom ovplyvneným konfliktom; na území kontrolovanom ukrajinskou vládou aj v oblastiach, ktoré kontrolujú proruskí separatisti. Podľa šéfa Červeného kríža priniesli ukrajinsko-ruské rokovania isté pokroky v súvislosti s civilistami. Tie však nie sú dostatočné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok