Valné zhromaždene OSN obviňuje Rusko z humanitárnej krízy na Ukrajine, prijalo rezolúciu

TA3 TASR
24.3.2022 17:01

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok prijalo rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z humanitárnej krízy na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. Informovala agentúra AP.

Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu
Twitter/Center for International Environmental Law

Za rezolúciu hlasovalo  140 krajín, 38 vrátane Číny sa zdržalo a päť - Bielorusko, Sýria, Severná Kórea, Eritrea a Rusko - bolo proti. Text prijatej rezolúcie odsudzuje "vážne humanitárne následky" agresie ruskej armády, ktorá ostreľuje, bombarduje a oblieha husto obývané mestá v takom rozsahu, aký Európa nevidela už desaťročia. VZ OSN zároveň žiada pre humanitárnych pracovníkov bezpečný prístup do všetkých častí Ukrajiny.

Kremeľ túto rezolúciu odsúdil ako "protiruskú" a jej podporovateľov obvinil zo zneužívania humanitárnej situácie v Ukrajine na politické ciele. Bezpečnostná rada OSN v stredu jasnou väčšinou zamietla návrh rezolúcie o humanitárnej kríze predložený Ruskom. Rezolúcia Moskvy uznala, že Ukrajina potrebuje naliehavú pomoc, ale vôbec sa nezmienila o ruskej invázii, ktorá súčasnú krízu spôsobila.

Rezolúcie kritické voči vojne na Ukrajine však nemajú takmer nijakú šancu prejsť vo vplyvnejšej Bezpečnostnej rade OSN, kde má Rusko právo veta. Na rozdiel od rezolúcií prijatých v BR OSN nie je rezolúcia schválená valným zhromaždením svetovej organizácie záväzná na základe medzinárodného práva a má z veľkej časti len symbolický význam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok