Ukrajincom sa podarilo zatlačiť Rusov, podľa Pentagónu od Kyjeva ustúpili o ďalšie kilometre

TA3 TASR
24.3.2022 09:04

Ruská armáda za uplynulých 24 hodín ustúpila o viac než 30 kilometrov na východ od hlavného mesta Kyjev a začala s formovaním obranných pozícií na viacerých frontoch na Ukrajine, uviedol v stredu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany USA.

Vojak ukrajinskej Národnej gardy skúma zničené vojenské vozidlo ruskej armády v Charkove
TASR/AP

"Ukrajincom sa podarilo zatlačiť Rusov 55 kilometrov na východ a severovýchod od Kyjeva," uviedol nemenovaný zdroj z Pentagónu.  V utorok Pentagón odhadoval, že ruské jednotky sa nachádzali približne 20 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly.

V dôsledku nerozlišujúcich útokov zo strany ruských jednotiek bolo od začiatku vojenskej ofenzívy 24. februára zdevastovaných niekoľko ukrajinských miest. Počet civilných obetí  prudko vzrástol a viac než desať miliónov ľudí bolo nútených utiecť zo svojich domovov. Mnoho analytikov pritom stále nevidí jasnú cestu z tohto konfliktu, konštatuje AFP. Odpor Ukrajiny, podporovaný vojenskou pomocou zo Západu v hodnote miliónov eur, sa ukázal byť neočakávane tvrdý.

Ruské jednotky tiež zostali podľa odhadov Pentagónu zablokované desať kilometrov od centra mesta Černihiv severovýchodne od Kyjeva. Mesto Charkov je naďalej dejiskom intenzívnych bojov, ruské jednotky sa stále nachádzajú 15–20 kilometrov od jeho centra a čelia "veľmi, veľmi tvrdému odporu" Ukrajincov, citovala AFP zdroj z Pentagónu. V okolí Odesy na pobreží Čierneho mora – naopak – nedošlo podľa ministerstva obrany USA k zmenám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok