Už to nie je studená vojna, je pekne horúca. Poliaci sú vydesení, ožili obavy z Ruska

TA3/hm ČTK
24.3.2022 11:00

Počet vojakov, ktorí rukujú do poľskej armády stúpa, rastú žiadosti o vydanie cestovných pasov a spomienky na staré zlé časy studenej vojny rozrývajú kolektívne nervy Poliakov.

Už to nie je studená vojna, je pekne horúca. Poliaci sú vydesení, ožili obavy z Ruska
Profimedia

Píše o tom spravodajský server Los Angeles Times. Ruská invázia na Ukrajinu sa v Poľsku prejavila viac, ako len prílivom utečencov, väčšinou žien a detí. Zdá sa, že historický protivník Poľska - Rusko - sa usiluje o expanziu, ktorá by mohla Varšavu vtiahnuť do širšieho konfliktu s potenciálne katastrofálnymi následkami a ohroziť usporiadanie po studenej vojne, vďaka ktorému krajina prosperuje a žije svoj úspešný európsky príbeh.

Vydesení Poliaci

Pocit nepokoja je jasne viditeľný, i keď sa zdá, že život v mestách, ako je Varšava alebo Krakov, plynie normálnym, teda hektickým tempom. "Áno, poľská spoločnosť je vydesená," povedal Slawomir Debski, poľský expert na zahraničnú politiku, ktorý pôsobil ako poradca niekoľkých poľských vlád. "Celá spoločnosť si uvedomuje, aká hrozná, strašná a dramatická môže byť akákoľvek konfrontácia s Ruskom."

Poľsko je členom Európskej únie i Severoatlantickej aliancie pod vedením USA, čo trochu zmierňuje obavy, že by sa snahy Moskvy o obnovenie "veľkého Ruska" mohli nakoniec preniesť aj do Poľska. Poľsko má s Ruskom spoločnú hranicu dlhú 232 kilometrov a za sebou históriu stoviek rokov sporného spolunažívania a hlbokej vzájomnej nedôvery. A niektorým, najmä tým, ktorí zažili studenú vojnu, sa zdá, že štít NATO nie je dostatočne pevný.

NATO "je len názov", hovorí 61-ročná Dorota Karpinská, ktorá prevádzkuje jeden z mnohých pouličných stánkov ponúkajúcich obvaranky, tradičné poľské pečivo stočené do krúžku. "Kto vie, čo vlastne robia?"

Poliaci, ktorí sa narodili už v postkomunistickej ére, sa konfliktu vo svojej krajine obávajú menej ako staršie generácie. Ruská invázia na Ukrajine bola aj pre nich varovným signálom. "Starí ľudia, ako sú moji rodičia, majú pocit, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť," povedal 24-ročný študent Andrzej Piczcek, sediaci v kaviarni zahalenej modravým príkrovom cigaretového dymu. "Hovoria: Nikdy nevieš. Musíme sa pripraviť, musíme nakúpiť múku, benzín."

Jadrové hrozby na programe dňa

Mnohí dodávajú, že súčasná situácia sa dosť líši od čias studenej vojny, kedy sa všeobecne verilo, že sa ani Rusko, ani Západ neuchýli k použitiu jadrových zbraní, ktoré by dokázali vyhladiť veľkú časť planéty. Ale teraz v súvislosti s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a jeho jadrovými hrozbami žiadny takýto pocit bezpečia neexistuje. "Jadrové vydieranie teraz máme neustále na programe dňa," povedal Wlodzimierz Marciniak, politológ a bývalý poľský veľvyslanec v Rusku. "Už to nie je studená vojna, je pekne horúca a je hneď vedľa," dodal.

Ulice starobylého Krakova sú v poslednej dobe svedkom nového javu: Centrom mesta sa prechádzajú neozbrojení americkí vojaci vo vojenských uniformách, prezerajú si výklady obchodov, navštevujú turistické miesta, zastavujú sa na kávu. Dlhoroční obyvatelia hovoria, že skupiny uniformovaných vojakov sa tu objavili len v posledných dňoch, po ruskej invázii na Ukrajine a posilnení amerických síl v Poľsku.

Nedávno popoludní 39-ročná Magda, servírka v reštaurácii, požiadala skupinku amerických vojakov, či si s nimi môže urobiť selfie. Magda, ktorá si nepriala zverejniť celé svoje meno, hovorí, že v nej prítomnosť amerických vojakov vyvoláva ako pocit istoty, že Amerika kryje Poľsku chrbát, tak obavu, že sa môže schyľovať k širšiemu konfliktu.

Poľská tlač informovala o zvýšení počtu žiadostí o pasy od tých, ktorí chcú mať v prípade potreby možnosť urýchlene opustiť krajinu. Úrady tiež zaznamenali rastúci počet nových regrútov do síl územnej obrany, čo je akási záložná zložka armády.

Konflikt a jeho možné následky pre Poľsko sú témou každodenných rozhovorov - v obchodoch, vo verejnej doprave, v parkoch i v domácnostiach. Televízne obrazovky v baroch, reštauráciách a domácnostiach sprostredkúvajú najnovšie udalosti nervóznym divákom. "Tak, čo je dnes nového?" pýta sa muž v rade v obchode s potravinami vo Varšave iného nakupujúceho. Vôbec pritom nemusel zmieniť Rusko alebo Ukrajinu, obaja vedeli, o čom je reč.

Strach zasiahol aj kultúrnu obec

Všade na uliciach sú vidieť ukrajinské vlajky a odznaky, rovnako ako nápisy na stenách potvrdzujúce "solidaritu" s Ukrajinou. "Môžeme povedať, že každý z nás je teraz vo vojne. Bojujeme tým, že každý robíme, čo môžeme, aby sme pomohli," uviedol 19-ročný Mikolaj Szlachta, jeden z mnohých dobrovoľníkov v zelených vestách, ktorí pomáhajú davom vyčerpaných ukrajinských utečencov na hlavnej stanici v Krakove.

Mnohí Poliaci považujú katastrofický scenár, ktorý sa odohráva na susednej Ukrajine, za niečo, čo by sa mohlo stať i v Poľsku, ktoré bolo po storočia zapletené do veľmocenských intríg medzi Ruskom, Nemeckom a niekdajším Rakúsko-Uhorskom. Na začiatku druhej svetovej vojny vtrhlo do Poľska nacistické Nemecko i Sovietsky zväz, čo si vyžiadalo ohromujúce straty na ľudských životoch.

Štvrť Kazimierz bola dlho srdcom krakovskej židovskej komunity, ktorá pred nacistickým pogromom predstavovala asi štvrtinu predvojnovej populácie mesta. Bývalá židovská štvrť je dnes miestom s módnymi barmi, kaviarňami a butikovými hotelmi. V centre Krakova je možné nasadnúť na autobus, ktorý po hodine jazdy na západ príde do neslávne presláveného nacistického tábora smrti v Osvienčime.

Strach z Ruska po invázii zasiahol aj kultúrnu sféru. Varšavský orchester sa nedávno rozhodol venovať svoje vystúpenie Ukrajine a upustil od plánovaného prevedenia klavírneho koncertu ruského skladateľa Sergeja Rachmaninova. Orchester ho nahradil koncertom poľského virtuóza Fryderyka Chopina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok