ONLINE: Útok na Mykolajiv si vyžiadal desiatky obetí, na Slovensko pošlú systémy Patriot

TA3 TASR ČTK
18.3.2022 06:35

Varšava na summite NATO formálne požiada o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu. Potravinové dodávateľské reťazce na Ukrajine kolabujú, časť infraštruktúry je zničená a mnohé obchody s potravinami sú prázdne. Podľa USA sa Rusko zmocnilo mesta Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať aj zajtra.

23:18 Za "rusofóbny" nástroj slúžiaci západným záujmom označila v piatok Radu Európy hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Vzhľadom na rusofóbne aktivity západniarov stratila táto štruktúra svoj dôvod na existenciu," povedala Zacharovová. 

23:01 Pri rozsiahlom ruskom raketovom útoku na kasárne ukrajinskej armády v meste Mykolajiv zahynuli desiatky ľudí, informuje spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinského poslanca Olexija Hončarenka."Nanešťastie došlo k veľkému raketovému útoku na Mykolajiv. Zahynulo niekoľko desiatok ľudí," uviedol Hončarenko, pričom dodal, že mesto zasiahli balistické strely. Ďalšie desiatky ľudí podľa poslanca utrpeli zranenia.

22:46 Belgická vláda sa po týždňoch diskusií rozhodla predĺžiť prevádzku svojich dvoch najmladších jadrových elektrární o desať rokov oproti pôvodnému plánu, podľa ktorého ich mali vyradiť z prevádzky po roku 2025. Svoj postoj Belgicko prehodnotilo po invázii Ruska na Ukrajinu.

22:33 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok uviedol, že Európska únia zvažuje vytvorenie fondu solidarity pre Ukrajinu, ktorý by jej pomohol zabezpečiť základné služby v krajine a naplniť bezprostredné potreby občanov.

22:17 Z ukrajinských miest obliehaných rusou armádou sa dnes podarilo evakuovať viac ako 9-tisíc ľudí, z toho skoro 5-tisíc bolo z Mariupolu. Do bezpečia sa tak podarilo dostať podstatne viac ľudí ako vo štvrtok.

22:01 Bývalý britský premiér David Cameron cestuje do Poľska, kam kamiónom vezie darcovskú pomoc pre ukrajinských utečencov. Cameron v piatok na Twitteri oznámil, že "práve šoféruje kamión" spolu s dvomi kolegami z charitatívnej organizácie Chippy Larder s cieľom doručiť zásielku pre britskú pobočku organizácie Červený kríž. Zásielka obsahuje šaty, detské plienky a prostriedky prvej pomoci. Posiela ju komunitný projekt Chippy Larder, v ktorom Cameron už dva roky pôsobí ako dobrovoľník, píše BBC.

21:35 Utečenci, ktorí v súčasnosti unikajú pred ruskou inváziou na Ukrajine, sú "vo väčšej miere traumatizovaní" než tí, ktorí ušli v prvej fáze vojny, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP.

21:14 Americký prezident Joe Biden v piatok v telefonáte so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom hovoril o "následkoch" prípadnej čínskej podpory ruskej invázie na Ukrajinu, informoval Biely dom.

"Opísal následky, ak Čína poskytne Rusku materiálnu podporu pri brutálnych útokoch proti ukrajinským mestám a civilistom," uviedol Biely dom vo vyhlásení po telefonáte oboch lídrov, ktorý trval takmer dve hodiny. Biden "podčiarkol svoju podporu diplomatickému riešeniu krízy", píše sa vo vyhlásení.

20:51 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok uviedol, že Rusko sa pokúša "vyprovokovať napätie" v médiách. Postoje Ukrajiny na mierových rokovaniach však podľa neho zostávajú nezmenené.

20:26 Švajčiarsko v piatok prijalo sankcie Európskej únie o zastavení vývozu luxusného tovaru do Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. To môže vážne zasiahnuť niektoré švajčiarske spoločnosti.

20:19 Šéf britskej vojenskej spravodajskej služby generálporučík Jim Hockenhull v piatok povedal, že Rusko sa posúva k stratégii "opotrebovávacej vojny" po tom, ako sa mu počas invázie na Ukrajinu nedarí dosiahnuť svoje ciele.

20:04 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý Rusku umožnil využiť územie svojej krajiny na inváziu na Ukrajinu, tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AP.

19:48 Rusko kritizovalo Kanadu za to, že zverejnila upravenú verziu ruského listu pre OSN na sociálnej sieti. Rusko to označilo za diplomaciu na úrovni materskej školy. Informovala o tom BBC.

Rusko v predmetnom liste žiada podporu pre svoj návrh rezolúcie o humanitárnej pomoci na Ukrajine. Túto žiadosť, podpísanú ruským veľvyslancom pri OSN Vasilijom Nebenziom, v stredu rozoslali diplomatickým misiám pri OSN všetkých členských krajín tejto organizácie.

19:17 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z "vojnových zločinov". Moskva pritom podľa neho robí "všetko možné" pre to, aby sa vyhla civilným obetiam na Ukrajine, uviedol Kremeľ.

19:12 Medzinárodná organizácia pre migráciu odhaduje, že na Ukrajine je v súčasnosti vnútorne vysídlených takmer 6,5 milióna ľudí. Okrem toho už z krajiny pred vojnou utieklo ďalších 3,2 milióna ľudí.

19:04 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vystúpil s prejavom pred desaťtisícami ľudí v Moskve pri príležitosti ôsmeho výročia anexie polostrova Krym. Mnoho účastníkov pre spravodajskú stanicu BBC uviedlo, že sa na podujatí zúčastnilo pod nátlakom.

Viac si môžete prečítať v tomto článku: 

18:51 Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu. Rada sa v piatok mimoriadne zišla na žiadosť Ruska v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine, pripomína AFP.

18:30 Holandská vláda v piatok potvrdila, že na Slovensko pošle systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý bude umiestnený v blízkosti leteckej základne v slovenskom meste Sliač.

18:26 Bombardovanie divadla v Mariupole si zatiaľ podľa miestnych úradov nevyžiadalo žiadne obete. V kryte je ešte stále viac ako 1300 ľudí. Záchranné práce pokračujú, komplikuje ich však podľa Zelenského ruské ostreľovanie.

18:13 Prezidentka Zuzana Čaputová je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu. Netreba sa toho podľa nej obávať. Uviedla to na sociálnej sieti. "Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je v záujme Slovenska," vyhlásila. Dôvodom na obavu je podľa prezidentky aktuálny stav, "keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov".

17:50 Moskva a Kyjev sa nachádzajú "niekde na polceste", pokiaľ ide o diplomatické rokovania o otázkach demilitarizácie Ukrajiny, oznámil dnes podľa agentúry TASS hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. V hlavných bodoch rokovaní, medzi ktoré patrí okrem iného otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, sa potom obe strany podľa Medinského "maximálne priblížili".

17:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom videomostu vystúpi s prejavom pred francúzskym parlamentom v rámci úsilia o zabezpečenie medzinárodnej pomoci na ukončenie ruskej invázie. "Vojna zasahujúca ukrajinský ľud sa týka všetkých národov Európy a ich parlamentných zhromaždení," uviedla v piatok vo vyhlásení kancelária predsedu Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu.

16:51 Bývalý ruský premiér Michail Kasianov neverí, že súčasný prezident Vladimir Putin to myslí s mierovými rozhovormi "vážne". Podľa Kasianova je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, "ktoré bude uspokojivé pre Ukrajincov". Uviedol to v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC.

16:42 Na východných hraniciach s Ukrajinou štát zriadi medzinárodné humanitárne logistické centrum. Ide o miesto, kde sa bude sústreďovať humanitárna pomoc prúdiaca z jednotlivých krajín a následne sa bude distribuovať na ukrajinské územie. Návrh v piatok na online rokovaní schválila vláda.

16:24 V Nitre vznikne nové veľkokapacitné centrum pre cudzincov utekajúcich pred vojnovým konfliktom. Otvorené bude v pondelok na Akademickej ulici 4. „Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a Michalovciach je to už tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania, približne do 15 minút,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

16:17 Grécko je pripravené opätovne vybudovať pôrodnicu v zdevastovanom prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny. V piatok to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informovala agentúra AFP.

"Grécko je pripravené znovu vybudovať pôrodnicu v Mariupole, centre gréckej menšiny na Ukrajine, v meste, ktoré nám prirástlo k srdcu a je symbolom barbarstva vojny," povedal Mitsotakis.

16:02 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 816 ľudí a 1333 utrpelo zranenia, uviedol v piatok Úrad OSN pre ľudské práva.

15:58 Ruská federácia na svoje rozhodnutie vojensky napadnúť Ukrajinu napokon ťažko doplatí. Je však dôležité, aby sme pre tento krok nezačali nenávidieť obyčajných Rusov, ktorí zaň zodpovednosť nenesú. V diskusii v TASR TV to zdôraznil predseda národnej rady Boris Kollár.

15:52 Maďarsko posiela v piatok ďalšiu humanitárnu zásielku na Ukrajinu, tentokrát päť kamiónov potravín, domácimi potrebami – najmä pre deti, obväzmi a liekmi. Informuje o tom spravodajca na základe správy, ktorú zverejnil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na svojom účte na Facebooku.

15:43 Za "hrdinské" nasadenie ruskej armády označil v piatok ruský prezident Vladimir Putin "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Putin to vyhlásil na moskovskom štadióne Lužniki pred desaťtisícami svojich prívržencov.

V súvislosti s vojnou na susednej Ukrajine Putin v prejave ďalej vyhlásil: "Vieme, čo máme robiť ďalej... definitívne zrealizujeme všetky naše plány." Počas tohto prejavu bol živý prenos štátnej televízie bez uvedenia konkrétnych dôvodov nakrátko prerušený, uvádza BBC.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. TASR/AP

15:33 Si Ťin-pching v rozhovore s Bidenom ešte podľa agentúry Reuters povedal, že Čína a Spojené štáty musia viesť bilaterálne vzťahy správnou cestou. Obe strany by tiež podľa neho mali prevziať medzinárodnú zodpovednosť a vyvinúť úsilie o svetový mier.

15:26 Americký prezident Joe Biden telefonoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa čínských médií povedal Bidenovi že konflikt a konfrontácia nie sú v nikoho záujme.

15:23 Záchranné práce v Mariupole pri zasiahnutom divadle podľa Zelenského pokračujú. Informoval aj o tom, že ruské sily bránili autoritám v zabezpečení humanitárnych koridorov, píše The Guardian.

15:16 Ukrajina očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k pokroku v prípade jej žiadosti o členstvo v Európskej únii. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v piatok hovoril so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. "Mal som dôležitý rozhovor s prezidentkou EK," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

14:55 Dnes ráno v Mykolajive zahynuli desiatky ukrajinských vojakov. Stalo sa tak pri útoku ruských rakiet na vojenskú základňu. Správy hovoria o 45 mŕtvych vojakoch, píše The Guardian.

14:49 Utrpenie na Ukrajine nám pripomína, že mier nie je iba absenciou vojny. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s účastníkmi Európskych katolíckych sociálnych dní na sociálnej sieti.

14:41 Ruská televízia náhle prerušila vysielanie Putinovho prejavu na štadióne v moskovských Lužnikách a pokračovala vysielaním vlasteneckého koncertu.

14:25 Putin vyšiel na scénu moskovského štadióna Lužniki, kde ho uvítal ováciami dav 80 000 ľudí, oslavujúcich výročie pripojenia anektovaného Krymu k Rusku.

14:16 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila tri ruské riadené strely. Stalo sa tak v oblasti v okolí mesta Vinnycia, uviedol Vitalij Borzov, šéf regionálnej štátnej správy.

14:06 Ešte 1300 ľudí zostáva v kryte pod troskami mariupoľského divadla, o ich osude sa nevie, uviedla ukrajinská ombudsmanka Denysovová podľa Ukrinform.

13:57 Bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, ktorý sa vyslovil voči ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine, odstúpil z postu šéfa prestížnej vedecko-technologickej nadácie Skolkovo po tom, ako ho poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak obvinil, že je "zradcom národa" a koná "v záujme nepriateľa" a žiadal jeho prepustenie z funkcie.

13:48 Na japonský sankčný zoznam pribudlo ďalších 15 ruských občanov a deväť firiem. Je medzi nimi aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a výrobcovia vojenskej techniky. V piatok o tom informovalo japonské ministerstvo financií.

13:44 V Moskve sa koná prokremeľské provojnové zhromaždenie. Zišli sa na ňom desaťtisíce Rusov. Akcia sa koná na štadióne Lužniki pri príležitosti výročia anexie Krymu, informuje Guardian

13:29 Prúd utečencov z Ukrajiny sa v posledných dňoch spomalil. Informuje o tom agentúra OSN pre utečencov. Denné prechody cez hranice z Ukrajiny do Poľska, ktoré prijalo najviac utečencov, klesli asi o polovicu z maxima približne 100-tisíc ľudí denne.

13:15 Pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave sa koná protest. Zorganizovala ho iniciatíva Mier Ukrajine. Cieľom iniciátorov je pripomenúť si obete, ktoré na Ukrajine zahynuli. Žiadajú aj vytvorenie humanitárnych koridorov.

13:10 Ostreľovaním zasiahnutá a poškodená zoologická záhrada v ukrajinskom meste Mykolajiv žiada ľudí, aby jej pomohli postarať sa o vystresované zvieratá tým, že si kúpia elektronické vstupenky. Informovala o tom v piatok britská spravodajská televízia Sky News.

12:59 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v súvislosti s vojnou na Ukrajine v piatok zdôraznila, že Berlín je pripravený posilniť svoje medzinárodné záväzky týkajúce sa ochrany mieru a bezpečnosti.

12:59 Rusko-ukrajinské rokovania o mieri pokračujú, oznámil podľa Reuters zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Rokovania označil za veľmi ťažké.

12:43 Ruský súd uvalil väzbu na ukrajinského speváka Ihora Levčenka, ktorý podľa vyšetrovateľov vyzýval na sociálnych sieťach na páchanie násilia na ruských vojakoch. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na hovorcu federálnych vyšetrovateľov. Dvadsaťpäťročnému Ukrajincovi hrozí až šesť rokov za mrežami.

12:35 Poľsko podnikne kroky k takzvanému "odrušteniu" svojej ekonomiky. Podľa denníka Rzeczposplita to dnes na tlačovej konferencii povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki.

12:30 Súperenie o miesto, kde by sa v budúcnosti mohlo konať kľúčové stretnutie ruského a ukrajinského prezidenta, je podľa Kulebu už tvrdšie ako o olympiádu.

12:18 Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov akreditovaných v krajine. Podľa ministerstva zahraničia v Sofii pôsobili v rozpore s viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch. Na opustenie Bulharska majú 72 hodín.

12:10 Česko je pripravené na debatu o návrhu Poľska, ktoré chce na summite NATO požiadať o vyslanie mierovej misie na Ukrajinu, povedala česká ministerka obrany Černochová.

11:59 Kočíky v centre Ľvova symbolizujú počet detí, ktoré zahynuli vo vojne Ruska proti Ukrajine.

11:47 Konflikt na Ukrajine je výsledkom zvrhlého zneužitia moci, ktoré vystavuje brutálnemu násiliu bezbranné osoby, uviedol pápež František.

11:41 Kremeľ za osobné urážky označil Bidenove výroky o Putinovi ako krvilačnom diktátorovi a vojnovom zločincovi. Pripísal ich únave a podráždeniu.

11:38 Potravinové dodávateľské reťazce na Ukrajine kolabujú. Oznámil to Jakob Kern zo Svetového potravinového programu s tým, že časť infraštruktúry je zničená a mnohé obchody s potravinami a sklady sú teraz prázdne. Vyjadril znepokojenie nad situáciou v "obkľúčených mestách“.

11:34 Rusko zaplatilo úroky z dlhopisov, vyhlo sa tak platobnej neschopnosti. Napriek sankciám peniaze dorazili na účet v Citibank, uviedlo ministerstvo.

11:17 Na území Ukrajiny by malo byť v piatok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z lokalít obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci.

11:13 Ukrajina ponižuje Rusko na bojisku, hovorí vojenský expert. "Rusi robia takmer všetky taktické chyby, ktoré je možné urobiť,“ povedal vo vysielaní BBC profesor Michael Clarke. "Ukrajinci brzdia ruský postup vo všetkých oblastiach, Rusi prichádzajú o množstvo techniky a vojakov,“ dodal.

11:11 Varšava na summite NATO budúci týždeň formálne požiada o vyslanie mierovej misie aliancie na Ukrajinu. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

10:56 Rusko od začiatku invázie zaútočilo na zdravotnícke zariadenia 43-krát. Takéto útoky podľa generálneho riaditeľa Bezpečnostnej rady OSN Gebreesusa porušujú medzinárodné humanitárne zákony.

10:53 Scholz vyzval v telefonáte Putina k prímeriu na Ukrajine. Putin obvinil Ukrajinu z toho, že sa snaží brzdiť mierové rozhovory, uviedli agentúry.

10:51 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že ruské ostreľovanie obytnej štvrte v okrese Podolsk si vyžiadalo jednu obeť a 19 zranených vrátane štyroch detí.

10:48 Pri útoku na závod na opravu lietadiel v Ľvove nikto nezahynul. Podľa The Guardian o tom informoval starosta Andrij Sadovyj. Práca v závode bola už skôr zastavená.

10:40 Konvoj zbraní na Ukrajinu budú legitímnym cieľom ruskej armády, povedal Lavrov. Zabrániť hodlá predovšetkým dodávce systémov protivzdušnej obrany S-300.

10:31 Čína rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť všetkých krajín. Vyjadrenie ministerstva zahraničných vecí prišlo pred telefonátom Joea Bidena a Si Ťin-pchinga na tému ruskej invázie na Ukrajinu, píše CNN.

10:22 Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predlžuje zákaz letov na 11 letísk v strednej a južnej časti Ruskej federácie a na Krymskom polostrove. Zákaz platí do 26. marca, informovala v piatok agentúra DPA.

10:20 Jeden človek prišiel o život po ostreľovaní obytnej budovy v Kyjeve. Ďalší ľudia sú zranení.

10:11 Rusko stratilo ilúzie, že by sa mohlo spoľahnúť na Západ, uviedol Lavrov. Moskva podľa neho nikdy neprijme videnie sveta, ktorému dominujú Spojené štáty.

10:03 Slovensko prerušuje s Ruskom spoluprácu vo vede, výskume a pri výmene študentov. Taktiež aj s inštitúciami, ktoré patria pod Rusko. Bilaterálne projekty, ktoré boli dohodnuté, sa nebudú financovať. Financie, ktoré sa z toho uvoľnia, sa použijú na podporu zamestnávania ukrajinských vedcov.

9:54 Poľská pohraničná stráž oznámila, že hranice Poľska od začiatku ruskej invázie prekročili už dva milióny utečencov z Ukrajiny, píše Reuters.

9:49 V slovenských školách je umiestnených už 1773 žiakov z Ukrajiny. Najviac ich je v Bratislavskom kraji. Ministerstvo školstva dá školám za každého žiaka základnej a strednej školy jednorazový príspevok 200 eur, informuje Gröhling. Rezort bude financovať aj jazykové kurzy slovenčiny.

9:41 Najmenej jedného mŕtveho a štyroch zranených si v Kyjeve podľa záchranárov vyžiadal dopad zostrelenej ruskej rakety, ktorá po páde spôsobila požiar.

9:30 Superjachta ruského oligarchu Vladimira Stržalkovského uviazla v nórskom prístave po tom, čo ju miestni dodávatelia paliva odmietli natankovať. A tak 68 metrov dlhé plavidlo menom Ragnar musí zatiaľ zostať v severonorskom prístave Narvik.

9:18 Britský mediálny regulátor Ofcom odobral s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízii RT (Russia Today).

9:12 Ukrajinci, ktorí utiekli pred vojnou do Poľska, si budú môcť od polovice budúceho týždňa vymeniť hrivny za poľské zloté. Je to súčasť programu, na ktorom spolupracujú poľská centrálna banka a najväčšia banka v krajine PKO. Informuje Reuters.

9:08 Pri ostreľovaní obytného domu v Kyjeve zahynula jedna osoba. Štyri ďalšie sú zranené, píše The Kyiv Independent. Podľa štátnej záchrannej služby bol požiar uhasený. Päťposchodová budova v štvrti Podil bola zasiahnutá v piatok ráno.

8:53 Americké ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej v piatok konštatuje, že za posledných 24 hodín postúpili ruské jednotky len minimálne. TASR o tom informuje na základe správ britskej televíznej stanice Sky News.

8:44 Ruské ministerstvo obrany uvádza, že sa bojuje v centre obliehaného Mariupoľu a že ruskí vojaci so separatistami "uťahujú slučku" okolo tohto mesta.

8:42 Letecký závod v Ľvove zasiahli rakety vypálené zo smeru od Čierneho mora. Pravdepodobne išlo o zbrane Kh-555, ktoré boli odpálené z ťažkých strategických bombardérov. Predpokladá sa, že podobné rakety boli použité aj pri útoku na základňu Javoriv, informuje ukrajinská armáda.

8:30 V severnej časti Kyjeva bol dnes ráno počuť výbuch a z oblasti sa valil hustý dym. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na svoje zdroje. Podľa vyhlásenia vedenia ukrajinskej metropoly streľba ruských jednotiek zasiahla rezidenčnú štvrť. Na mieste sú záchranári, počet obetí a rozsah škôd nie je zatiaľ jasný.

8:24 Nepretržité ukrajinské protiútoky brzdia postup Ruska. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva 17. marca uviedlo, že Rusko má problémy s logistikou. Vojakom nedokáže poskytnúť jedlo a palivo kvôli úsiliu ukrajinskej armády, píše The Kyiv Independent.

8:20 Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová vyzvala vo štvrtok na začatie vyšetrovania, na základe ktorého by bola vyvodená zodpovednosť za ostreľovanie obytných budov, škôl, nemocníc a inej civilnej infraštruktúry na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

8:17 Európska únia a Moldavsko sa vo štvrtok dohodli, že v tejto chudobnej krajine nasadia tím Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), aby pomohol zvládnuť vlnu utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny. Oznámila to Európska komisia (EK), z ktorej vyhlásenia cituje agentúra AFP.

8:14 Tri medvede z ukrajinského útulku pre zvieratá boli zachránené z vojnovej zóny a prevezené do Nemecka, oznámila vo štvrtok Nemecká nadácia na ochranu zvierat (AWF), z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

8:12 Bývalý starosta Melitopolu prehovoril o svojom únose. Ivan Fedorov bol unesený pred šiestimi dňami a v stredu vymenený za ruských brancov. Pre BBC povedal, že ho držali v malej miestnosti s ozbrojenou ostrahou, ale nikto voči nemu nepoužil fyzickú silu. Vymenovanie novej starostky mesta okupantmi však považuje za nelegitímne, pretože bol do funkcie legálne zvolený.

7:59 Slovenskými hranicami prešlo ďalších takmer 6-tisíc utečencov. Na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny za posledných 24 hodín vybavili 5 894 osôb. Od začiatku ruskej invázie prekročilo slovenské hranice 234 723 ľudí.

7:57 Z Ľvova zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Na Telegrame o tom informoval starosta Andrij Sadovyj. Budova, ktorú ráno zasiahli ruské rakety, bola podľa BBC identifikovaná ako závod na údržbu lietadiel. Na mieste sú momentálne záchranári.

7:48 V severnej časti Kyjeva sa ozývali explózie. Informuje o tom agentúra Reuters. Ukrajinské sily už skôr varovali, že Rusi sa pravdepodobne pokúsia o pozemný útok na hlavné mesto.

7:36 Ruskí a bieloruskí atléti nemôžu štartovať na podujatiach Diamantovej ligy. Organizátori série tak reagovali na vojenskú inváziu na Ukrajine.

7:30 Rusko ustanovilo nad územím Donbasu bezletovú zónu. Podľa agentúry Intefax to tvrdia predstavitelia takzvanej Doneckej ľudovej republiky, píše ČTK.

7:18 Ruskí vojaci uniesli na Ukrajine ďalšieho starostu. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova sa zmocnili Viktora Tereščenka z mesta Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti, píše CNN Prima News.

7:07 Európska komisia vo štvrtok večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre "zmrazenie a konfiškáciu", zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni. Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom "Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia" (REPO), informuje spravodajca TASR.

6:53 Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásia, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian.

6:38 Pri bojoch na Ukrajine padol ruský plukovník Sergej Sucharev. Velil 331. výsadkovému pluku. O jeho úmrtí informoval pluk na sociálnej sieti VKontakte. Spolu s ním boli zabití štyria ďalší ruskí výsadkári, píše Deník N.

6:34 Vojna na Ukrajine má ničivý vplyv na zdravie jej obyvateľov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že tieto následky poznačia krajinu na najbližšie roky až desaťročia. Informuje o tom The Guardian.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov. Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok