Lukašenko: Neplánujem vytvárať a ani používať jadrové zbrane proti komukoľvek

TA3 TASR
18.3.2022 20:05

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý Rusku umožnil využiť územie svojej krajiny na inváziu na Ukrajinu, tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Lukašenko posilnil vojenské vzťahy s Moskvou po sankciách Západu na jeho režim za násilné potlačenie protestov, ktoré vypukli po tom, čo bol vyhlásený za víťaza sporných prezidentských volieb konaných v auguste 2020 a ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované.

Ako pripomenula AP, Lukašenko už predtým navrhol umiestnenie ruských jadrových zbraní na území Bieloruska. V rozhovore pre japonskú stanicu TBS, ktorý v piatok zverejnila jeho kancelária, však povedal, že nič také neplánuje. 

"Neplánujem tu rozmiestniť jadrové zbrane, vyrábať jadrové zbrane, vytvárať a používať jadrové zbrane proti komukoľvek," povedal. Všetky takéto tvrdenia poprel a označil ich za "vynález Západu".

Lukašenko uviedol, že predtým sa zmienil o možnom rozmiestnení ruských jadrových zbraní v Bielorusku v reakcii na rozhovory na Západe o možnom premiestnení jadrových zbraní z Nemecka do Poľska. 

Bieloruský vodca zároveň v rozhovore poznamenal, že zmena ústavy, podporená voličmi vo februárovom referende, ktorou sa zrušil doterajší bezjadrový štatút Bieloruska, nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami. 

Bielorusko sa jadrových zbraní na svojom území vzdalo po rozpade Sovietskeho zväzu, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok