Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú, postupujú ale ťažko

TA3 ČTK
18.3.2022 13:36

Rusko-ukrajinské rokovania o mieri pokračujú, oznámil v piatok podľa agentúry Reuters zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Rokovania označil za veľmi ťažké a tiež uistil, že Ukrajina nepristúpi na kompromis, kvôli ktorému by sa musela vzdať budúceho členstva v Európskej únii.

Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.
Twitter/Mychajlo Podoľak

Kremeľ znova obvinil Ukrajinu, že sa vraj snaží zdržiavať vyjednávanie o mieri. "Kyjevský režim sa snaží všetkými možnými spôsobmi zdržiavať vyjednávací proces a predkladá stále nereálnejšie návrhy," uviedla ruská prezidentská kancelária k telefonátu medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ten podľa kancelárstva znovu vyzval Putina na prímerie, zlepšenie humanitárnej situácie na Ukrajine a usilovnejšie hľadanie diplomatického riešenia.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba v tlači upozornil, že vyjednávači narážajú na problémy, ktoré sami nemôžu prekonať, pretože na to nemajú mandát. Uistil, že ukrajinský prezident je pripravený "už aj zajtra" stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom, aby vyriešili hlavné otázky, a vyjednávači potom mohli doladiť detaily.

Rusko útokom na Ukrajinu pred 23 dňami rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si podľa ukrajinských úradov vyžiadal životy už tisícov vojakov a civilistov, vrátane viac ako stovky detí. Viac ako tri milióny Ukrajincov pred vojnou utiekli do zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok