Kremeľ sa hnevá. Bidenove výroky na adresu Putina považuje za osobné urážky

TA3 ČTK
18.3.2022 12:13

Kremeľ obvinil Ukrajinu, že sa snaží preťahovať rokovania o mieri, a znovu tvrdil, že Moskva je pripravená pracovať rýchlejšie ako ukrajinská strana. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov tiež kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza za výroky na adresu Vladimira Putina.

Biden označil útok na Kapitol ozbrojenou vzburou, Trump sa podľa neho snažil podkopať ústavu
TASR/AP

Hovorca sa podľa agentúry TASS zdržal komentára k rastu inflácie a nezamestnanosti v Rusku.

Vojnový zločinec, diktátor, hrdlorez

Biden nazval Putina "diktátorom bažiacim po krvi" a "hrdlorezom", ktorý vedie nemorálnu vojnu proti ukrajinskému národu, a o deň skôr Putina označil za "vojnového zločinca", pripomenula ruská agentúra TASS. Dodala, že už pred rokom Biden prikývol na otázku, či pokladá Putina za "zabijaka".

"Skutočne počujeme a vidíme vyhlásenia, ktoré už sú fakticky osobnými urážkami na adresu prezidenta Putina," povedal Peskov. Dodal, že "vzhľadom na Bidenovu podráždenosť, únavu a občasnú zábudlivosť, vedúcu k agresívnym vyhláseniam", sa Kremeľ zdrží ostrých vyjadrení, aby nevyvolal ďalšiu agresivitu.

Moskva vidí "protiruské šialenstvo"

Rozhodovať o tom, kto má stáť na čele Ruska, musí ruský ľud, a nie nemecký kancelár, odkázal v piatok Peskov šéfovi nemeckej vlády Scholzovi. Ten sa podľa TASS vyjadril, že základom nemecko-ruských vzťahov by malo byť Rusko bez Putina. "O tom by určite mal rozhodovať nie nemecký kancelár, ale ruský ľud," povedal hovorca.

Za pokračovanie "protiruského šialenstva v Amerike a Európe" Peskov označil piatkové rozhodnutie britského regulátora Ofcam odobrať licenciu ruskej televízii RT. Varoval, že obmedzovanie slobody slova a médií a vyvlastňovanie súkromného majetku je nebezpečné predovšetkým pre samotných Európanov. Moskva po začiatku ukrajinskej vojny znemožnila prácu opozičných médií, zablokovala západné sociálne siete aj stránky západných médií. Až 15 rokov väzenia teraz v Rusku hrozí za šírenie toho, čo tamojšie úrady vyhodnotia ako "klamlivé správy o ruskej armáde", prácu v krajine preto radšej prerušili zástupcovia mnohých západných médií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok