FOTO: Rusi po sebe zanechávajú spúšť. Ukrajinské mestá vyzerajú ako mesačná krajina

TA3/hm ČTK
18.3.2022 09:00

Prázdne ulice, zbombardované bytovky, vyrazené okná, krátery v cestách, plačúci ľudia. Ruská invázia zmenila ukrajinské mestá, v ktorých ešte pred mesiacom prúdil život. Ľudia sa ukrývajú v krytoch pred bombami, vrecami s pieskom obaľujú historické pamiatky, cvičia so zbraňami, lúčia sa s blízkymi alebo sa sami vyberajú na západ. Ako zmenil vojenský konflikt známe ukrajinské mestá, a ako vyzerali pred vojnou?

FOTO: Rusi po sebe zanechávajú spúšť. Ukrajinské mestá vyzerajú ako mesačná krajina
TASR/AP

Tam, kde si kedysi chodili oddýchnuť, dnes chodia s lopatkami zbierať piesok a napĺňať ním vrecia. Z bytovky, v ktorej ešte pred pár týždňami žili s rodinou, sa valí hustý čierny dym a zasahujú pri nej hasiči. V centre mesta, po ktorom sa korzovali Kyjevčania a turisti, dnes stoja barikády na obranu pred ruským agresorom. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v utorok večer vyhlásil, že Rusko od začiatku svojej invázie spôsobilo Ukrajine škody za viac ako 500 miliárd dolárov. Pozrite si, ako po 24. februári vyzerajú ukrajinské mestá Kyjev, Mariupoľ, Charkov, Odesa, Ľvov či Sumy. 

Kyjev

Sirény a potom explózie. Hlavné mesto Kyjev, kde sídli aj vláda Volodymyra Zelenského odoláva tlaku ruských vojsk, no podľa Sky News sa zdá, že sa ostreľovanie mesta stalo systematickejším a presúva sa bližšie k centru. Ruské sily sa zameriavajú na bytovky, stanice metra a iné civilné objekty.

Z Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú v stredu citovala televízia BBC, vyplýva, že je v tejto chvíli nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť Kyjev. Moskva sa zrejme skôr zameria na Mariupoľ.

Terčom ruských náletov sa v Kyjeve v utorok ráno stali obytné štvrte Sviatošyn a Podilskyj, v dôsledku útoku horela aj 15-poschodová budova. Ruské vojská zaútočili v pondelok aj na podnik vyrábajúci lietadlá Antonov v Kyjeve a zasiahli aj neďalekú obytnú budovu. Po útoku na továreň vypukol podľa kyjevskej mestskej správy obrovský požiar. Ruské raketové útoky zasiahli prvého marca aj kyjevskú televíznu vežu, ktorá sa nachádza pri rokline Babyn Jar, kde nacisti počas 2. svetovej vojny zavraždili za dva dni vyše 30-tisíc ľudí, prevažne židov.

Mariupoľ

Mariupoľ ležiaci na pobreží Azovského mora, ktorý je kľúčovým pre ďalší posun ruských síl smerom na západ Ukrajiny, čelí už vyše dvoch týždňov rozsiahlemu bombardovaniu a ostreľovaniu. Z obliehaného mesta utieklo v autách už vyše 20-tisíc ľudí, uviedlo v stredu ukrajinské ministerstvo vnútra.

Ruské sily tiež zaútočili na nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, ktorá je v meste najväčšou, a obsadili ju. Po útoku obletela svet fotografia tehotnej ženy, ktorú zachytili pri evakuácii zo zmobardovanej pôrodnice. Lekárom sa ju však nepodarilo zachrániť, utrpela vážne poranenia panvy a bedrového kĺbu. Neprežil ani novorodenec, ktorého lekári priviedli na svet cisárskym rezom.

Rusi zbombardovali aj mariupoľské divadlo, v ktorého kryte sa ukrývalo vo chvíli útoku asi tisíc až 1200 ľudí. Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin, na ktorého sa odvolala stanica BBC, uviedol, že väčšina z vyše 1000 žien a detí ukrývajúcich sa v divadelnom kryte civilnej ochrany, prežila.

Charkov

Intenzívne ostreľovanie ruskými vojskami si zažilo aj ukrajinské mesto Charkov. Pohotovostná služba v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v stredu podľa agentúry Reuters uviedla, že v doterajšom priebehu ruskej invázie bolo zabitých najmenej 500 obyvateľov mesta.

V meste tiež ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie, podľa BBC zariadenie prišlo o elektrickú energiu a utrpelo "povrchové" škody počas ostreľovania, ku ktorému došlo vo štvrtok 10. marca večer. Pri jednom z raketových útokov bol v utorok poškodený aj honorárny konzulát Českej republiky.

Ľvov

Letecké poplachy v noci na stredu opäť hlásili mestá a oblasti v rôznych častiach Ukrajiny: okrem Kyjeva aj Odesa, Ivano-Frankivsk, Poltava, Mykolajiv a Ľvov. Informovala o tom Sky News s odvolaním sa na miestne médiá a novinárov v teréne.

Mestom ležiacom na západe Ukrajiny otriaslo niekoľko výbuchov aj v nedeľu 13. marca ráno. Explózie bolo počuť krátko pred šiestou hodinou ráno miestneho času (05.00 h SEČ) na predmestiach Ľvova, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na svoj tím.

Odesa

Perla Čierneho mora - mesto Odesa - zažíva napäté okamžiky a pripravuje sa na najhoršie. Ulice sú posiate barikádami, väčšina obchodov je zatvorená a len niekoľko málo podnikov zostalo otvorených.

Andrij, ktorý má ukrajinské aj libanonské občianstvo, býval televíznym moderátorom a teraz sa z neho stal vojak, ktorý stráži ulice v treťom najväčšom ukrajinskom meste. „Sme pripravení a som si istý, že ak sa Rusi pokúsia stenu preraziť, tak máme dosť zbraní a dôvtipu, aby sme bojovali proti týmto hlúpym Rusom,“ povedal agentúre EFE.

Sumy 

Ruské letecké útoky zasiahli aj mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny. Po útokoch hlásili obete, medzi nimi aj deti. Na Sumy a okolité predmestia zaútočili v pondelok 7. marca po 23.00 ruské vojenské lietadlá, uviedol to gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Sumy Profimedia

Záporožie

Ruské jednotky v noci na stredu zaútočili na mesto Záporožie, ktoré prichýlilo tisícky utečencov z mesta Mariupoľ. Podľa gubernátora oblasti Olexandra Starucha, išlo o prvý prípad, kedy v Záporoží zaznamenali útok na civilné objekty. Rakety totiž dopadli do areálu záporožskej železničnej stanice.

V dôsledku útoku ruskej armády vypokukol požiar v piatok 4. marca v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Reaktory útok nepoškodil.

Záporožská TASR/AP
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok