Vláda zriadi medzinárodné humanitárne logistické centrum na východných hraniciach s Ukrajinou

TA3 TASR
18.3.2022 16:56

Na východných hraniciach s Ukrajinou štát zriadi medzinárodné humanitárne logistické centrum. Ide o miesto, kde sa bude sústreďovať humanitárna pomoc prúdiaca z jednotlivých krajín a následne sa bude distribuovať na ukrajinské územie. Návrh v piatok na on-line rokovaní schválila vláda.

"Výsledný stav bude, že všetka humanitárna pomoc, ktorá prejde cez Slovensko, bude v najkratšom možnom čase doručená na Ukrajinu," ozrejmil vládny kabinet. Zriadenie tzv. humanitárneho hubu odôvodňuje ozbrojeným konfliktom na Ukrajine a potrebou masívnej humanitárnej pomoci z krajín EÚ. Slovensko je z tohto pohľadu tranzitným štátom a priamym susedom Ukrajiny.

"Logistické centrum bude mať podobu sústavy prekladísk a skladov, ktoré sa budú aktivovať na základe intenzity prepravných objemov humanitárnej pomoci prechádzajúcich cez našu krajinu," priblížil tlačový odbor ministerstva vnútra.

Prevádzka logistického centra bude v 100-percentnom rozsahu hradená z grantu Európskej únie. Rezort vnútra požiadal o finančnú podporu tento týždeň. Minister vnútra Roman Mikulec má podľa materiálu vykonať finančné, zmluvné a personálne zabezpečenie zriadenia a logistického centra. Má tak urobiť v rámci systému mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok