Konflikt nie je v záujme nikoho, povedal Bidenovi čínsky prezident Si Ťin-pching

TA3 ČTK
18.3.2022 15:51

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vo videohovore americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi povedal, že konflikty a konfrontácie, ako sú udalosti na Ukrajine, nie sú v nikoho záujme.

si ťin pching 1140 (SITA AP)
SITA/AP

S odkazom na čínske štátne médiá o tom informovala agentura Reuters. Čína a Spojené štáty podľa čínskeho prezidenta musia viesť bilaterálne vzťahy správnym smerom a obe krajiny by tiež mali prevziať náležitú mezinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o svetový mier.

Si Ťin-pching Bidenovi povedal, že vzťahy medzi štátmi sa nemôžu pretaviť do konfrontácie. Konflikty a konfrontácie totiž podľa neho nie sú v záujme nikoho. Čínsky prezident tiež poznamenal, že "kríza na Ukrajine je niečo, čo nechceme vidieť".

Biden mal podľa agentúry AFP čínskeho prezidenta vyzvať, aby sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dištancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Čína sa v ukrajinskej kríze vykresľovala ako neutrálny aktér a odmietla odsúdiť Rusko za inváziu do krajiny, zároveň ale ruskú agresiu na Ukrajine aktívne nepodporila. Moskva podľa informácií amerických spravodajských služieb, na ktoré sa odvolávajú americké médiá, v uplynulých dňoch požiadala Peking o finančnú aj vojenskú pomoc. Čínski predstavitelia to označili za dezinformácie. 

Putin a jeho čínsky náprotivo Si ohlásili ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu v Pekingu uzavretie rozsiahleho strategického partnerstva zameraného na boj proti vplyvu Spojených štátov. Uviedli, že ich krajiny nebudú mať "žiadne zakázané oblasti spolupráce".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok