ONLINE: Ruské jednotky postupujú ku Kyjevu. Zelenskyj povedal, že niekoľko menších miest už neexistuje

TA3 TASR ČTK
12.3.2022 06:58

Ruské jednotky podľa informácií z Ukrajiny naďalej ostreľujú civilné ciele. Ukrajina sa už obáva aj toho, že ich napadnú Bielorusi. Západ pritvrdzuje sankcie, na inváziu reagujú aj veľké spoločnosti, ktoré so svojou činnosťou v Rusku končia. Ruské jednotky sa približujú ku Kyjevu. Ukrajinský prezident uviedol, že niekoľko menších miest už neexistuje. Udalosti sme s vami sledovali online.

Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:53 Ďalší masový hrob na Ukrajine vykopali v Buči pri Kyjeve. Nachádza sa vedľa miestneho kostola, pochovali v ňom už desiatky civilistov.

23:33 Ruské jednotky postupujú ku Kyjevu. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že väčšina pozemných síl sa nachádza asi 40 kilometrov od hlavného mesta. Zelenskyj povedal, že niekoľko menších miest už neexistuje, píše CNN.

23:18 Rusko plánuje prevziať plnú kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou. Podľa The Guardian o tom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Elektráreň zostáva pod kontrolou veliteľa ruských vojenských síl Petra Kotina, nachádza sa v nej asi 400 ruských vojakov.

23:09 Ukrajina stratila spojenie s prístavom v Mariupole. "V súčasnosti fungujú na export len dva ukrajinské prístavy, ale len v malom množstve, a to Izmail a Reni,“ uviedlo ministerstvo infraštruktúry, píše Ekonomicka Pravda.

23:05 Zelenskyj dnes znovu hovoril s izraelským premiérom. Bennetta požiadal o pomoc pri snahe o prepustenie starostu Melitopolu, ktorý bol v piatok zajatý ruskými silami, a miestnych verejných činiteľov. Hovorili aj o perspektívach mierových rozhovorov s cieľom ukončiť vojnu.

22:28 Ukrajinci sa snažia vytlačiť ruských vojakov z Černihivskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily na Facebooku informujú, že za posledných 24 hodín sa im podarilo zmocniť sa a zničiť veľké množstvo obrnenej a automobilovej ruskej techniky.

22:19 Cez humanitárne koridory sa podarilo evakuovať asi 13-tisíc ľudí. Z obliehaného prístavného mesta Mariupoľ, kde už zahynulo najmenej 1582 civilistov, sa však konvoju nepodarilo odísť. Ruskí vojaci tiež vyplienili humanitárny konvoj, ktorý sa pokúšal dostať do mesta, a zablokovali ďalší, píše The Guardian

22:07 V Chersone sa konalo mimoriadne zasadnutie Regionálnej rady. Poslanci prijali uznesenie, že "Chersonský región je Ukrajina“ a nevznikne tam žiadna pseudorepublika, informuje Stratcom Centre UA na základe informácií, že ju tam mali v pláne vytvoriť Rusi.

21:43 Česko už takmer vyčerpalo kapacity ubytovania pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Žiada preto Európsku úniu o pomoc s ubytovaním pre 50 000 utečencov. S tým by mohlo pomôcť 25 modulárnych základní, o ktoré Česko žiada, uviedol v sobotu český minister vnútra Vít Rakušan. Podľa generálneho riaditeľstva hasičov Česko už naďalej nemôže byť cieľovou krajinou. 

21:40 Americký prezident Joe Biden poveril ministerstvo zahraničia, aby Ukrajine poskytlo ďalšiu pomoc vo výške až 200 miliónov dolárov.

21:02 Ruskí vojaci podľa ukrajinského ministerstva zahraničia citovaného agentúrou Reuters ostreľovali mešitu v obliehanom meste Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. V objekte sa podľa ukrajinského veľvyslanectva v Turecku skryla aj skupina 86 tureckých občanov, vrátane 34 detí, uviedla dnes agentúra AP. Tá neskôr napísala, že sa objavila informácia, podľa ktorej mešita zasiahnutá nebola. O situácii zatiaľ nie sú k dispozícii overené správy.

20:44 V Banja Luke sa stretlo niekoľko desiatok bosnianskosrbských nacionalistov. Do druhého najväčšieho mesta Bosny a Hercogoviny prišli podporiť ruskú inváziu. Podľa nich ide o bitku za oslobodenie podrobeného ukrajinského ľudu, informovala agentúra AP.

20:35 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdil úmrtie 579 civilistov, z toho 42 detí. Informovala o tom dnes agentúra AP. Podľa OSN väčšina obetí zomrela následkom použitia výbušných zbraní s "širokou dopadovou plochou" vrátane delostreleckého alebo raketového ostreľovania.

20:29 Ruské sily zničili 79 ukrajinských vojenských zariadení vrátane veliteľských a riadiacich centier. Uviedol to v sobotu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

20:23 Ľudia v prístavnom meste Odesa stavajú barikády. V uliciach umiestnili protitankové ježky. Pripravujú sa možný útok ruských síl, informuje Stratcom Centre UA.

19:58 Ukrajinská spravodajská služba obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti v Kyjevskej oblasti. Hlási sedem mŕtvych vrátane dieťaťa.

19:52 Rusi pri Charkove dostali rozkaz strieľať na civilistov vrátane detí. The Kyiv Independent uvádza, že bezpečnostná služba Ukrajiny zachytila telefonáty, ktoré to dokazujú. Od utorka v Charkovskej oblasti zahynulo najmenej 170 zabitých ľudí vrátane piatich detí.

19:44 V rámci Kyjevskej oblasti evakuovali v sobotu približne 2000 ľudí. Viac sa dozviete v článku.

19:37 Ukrajinci v Luhanskej oblasti odrazili ruský útok. Podarilo sa im zničiť niekoľko ruských obrnených vozidel. Zabavili aj jedno obrnené prieskumné vozidlo BRDM, píše CNN Prima News.

19:34 Medzi Ukrajinou a Ruskom pokračujú mierové rozhovory. A to prostredníctvom videokonferencie. Delegácie sa osobne stretli trikrát, no bez presvedčivých výsledkov. Strany teraz rokujú virtuálne, píše The Kyiv Independent. Medzi hlavné priority patrí vytvorenie humanitárnych koridorov, najmä pre Mariupoľ.

19:19 Na moskovskej burze sa nebude obchodovať ani budúci týždeň. Informovala o tom ruská centrálna banka. Ruská burza je zatvorená od 28. februára. 

19:13 Ruský tank rozdrvil auto s civilistami v Záporoží. Pri incidente zahynuli dvaja muži a jeden neplnoletý chlapec, píše Ukrajinska Pravda.

19:01 Z Kyjeva sa v sobotu podarilo evakuovať asi 2-tisíc ľudí. Podľa BBC o tom informovala štátna pohotovostná služba. Evakuačný konvoj 40 autobusov dorazil do obce Bilohorodka v sobotu popoludní.

18:52 Niektoré malé mestá na Ukrajine prestali existovať. "Je to tragédia. Títo ľudia prestali existovať a už nikdy viac existovať nebudú," povedal v prejave ukrajinský prezident Zelenskyj podľa ČT24.

18:41 Ukrajinskí vojaci zostrelili dva ruské vrtuľníky. Stalo sa tak v Chersonskej oblasti. Jeden pilot prežil, previezli ho do nemocnice.

18:22 V Melitopole dnes protestovali tisíce ľudí. Zišli sa po zatknutí starostu mesta Ivana Fedorova ruskými silami. Ukrajinské úrady obvinili Rusko z porušenia medzinárodného práva.

18:08 Ukrajinským vojakom sa darí odrážať ruský postup v Mykolajive. V noci a skoro ráno sa v meste ozývali silné výbuchy. Ruské ostreľovanie údajne zasiahlo aj niekoľko civilných štvrtí. Svedkovia podľa BCC tvrdia, že použili zakázanú kazetovú muníciu aj grady.

17:54 Izrael poprel obvinenia, že vyzval Kyjev, aby prijal podmienky navrhované Moskvou ako súčasť sprostredkovateľského úsilia židovského štátu o ukončenie konfliktu na Ukrajine.

17:47 Ruská armáda sa približuje ku Kyjevu. K hlavnému mestu sa blíži z niekoľkých smerov, zo západu aj z východu, v snahe obkľúčiť a preniknúť do mesta. Mapa zobrazuje približné ruské (červené) a ukrajinské (modré) pozície k 12. marcu, píše The Kyiv Independent.

17:35 Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka rokoval na Ukrajine o humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo. V sobotu ráno sa vrátil z tejto pracovnej cesty, ktorú absolvoval spolu s ďalšími piatimi europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy.

17:18 Rusko spolupracuje s jadrovým dozorom OSN na zaistení bezpečnosti v Černobyle. Ruský Rosatom podľa BBC uviedol, že činnosti sa vykonávajú v koordinácii s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. V elektrárni sa nachádza tím ruských špecialistov, ktorí sa snažia obnoviť energiu.

17:10 Volanie, aby Ukrajina nedostávala vojenský materiál, nevedie k mieru ani k pokoju zbraní. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ako doplnila, je to síce ľudsky pochopiteľné, vo výsledku by to však neviedlo k mieru, iba k posilneniu pozície Ruska a k faktickému ovládnutiu Ukrajiny.

17:03 Mesto Volnovacha na východe Ukrajiny je úplne zničené. Uviedol donecký guvernér Pavlo Kyrylenko, píše agentúra Reuters. Boje o tamojšie územie pokračujú. Ukrajinskí vojaci sa pokúšajú ruským silám zabrániť v tom, aby obkľúčili mesto.

16:55 Aktuálna situácia v ukrajinskom meste Sumy.

16:44 Putin v rozhovore s Macronom a Scholzom nedal najavo ochotu ukončiť vojnu na Ukrajine. Podľa Reuters to uviedol činiteľ Elyzejského paláca.

16:36 V ukrajinskom meste Sumy sa začala evakuácia civilistov. Humanitárne koridory budú vytvorené aj v obývaných centrách Kyjevského regiónu, ako sú Vorzel, Hostomel, Buča či Borodianka.

16:33 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdil úmrtie 579 civilistov, z toho 42 detí, informuje AP.

16:29 Počet Čechov, ktorí chcú vstúpiť do aktívnych záloh, sa od invázie Ruska na Ukrajinu zvýšil desaťnásobne. Na cvičenie, aké tento týždeň absolvujú takzvaní "záložáci" vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, však vedie dlhá cesta. Výcvik je náročný najmä z fyzickej stránky. Informovala o tom v sobotu stanica ČT24.

16:21 Rusi v Metitopole zajali Olgu Gajsumovovú. Je koordinátorku protestov proti ruskej okupácii a za oslobodenie starostu mesta, ktorého uniesli ruskí vojaci. Nie je známe, kde sa obaja nachádzajú.

16:12 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z "flagrantného porušovania" medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ.

16:08 Od piatka sa ukrajinským jednotkám vzdalo 600 ruských vojakov. Oznámil Zelenskyj. Podľa ČT24 taktiež informoval, že väčšina ukrajinských firiem v krajine ukončila činnosť.

15:54 Rusko plánuje usporiadať referendum v Chersonskej oblasti o vytvorení novej odštipeneckej republiky na juhu Ukrajiny, upozornil regionálny politik.

15:48 V boji proti Rusku padlo 1300 ukrajinských vojakov, povedal Zelenskyj. Rokovania Moskvy a Kyjeva o ukončení vojny by sa podľa neho mohli konať v Jeruzaleme.

15:40 Nemecko chce do konca roka prakticky ukončiť dovoz uhlia a ropy z Ruska, uviedol minister hospodárstva Robert Habeck. S plynom ďalej počíta.

15:34 Bez elektriny je na Ukrajine 960-tisíc ľudí. Oznámilo podľa The Kyiv Independent ukrajinské ministerstvo energetiky. Dodalo, že 260-tisíc Ukrajincov nemá plyn.

15:26 Nemecký kancelár Scholz a francúzsky prezident Macron v 75-minútovom rozhovore s ruským prezidentom Putinom vyzvali na okamžité prímerie na Ukrajine.

15:23 Česko požiadalo EÚ o pomoc so zabezpečením ubytovania pre 50 000 utečencov z Ukrajiny. Kapacity štátu sú takmer vyčerpané, uviedla hovorkyňa hasičov.

15:09 Talianska polícia zhabala luxusnú jachtu ruskému miliardárovi Andrejovi Meľničenkovi. Oznámila to v sobotu kancelária talianskeho premiéra. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako sa Meľničenko ocitol na európskom sankčnom zozname v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

15:07 Dôsledky ruskej invázie v Mariupole.

14:53 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine. Agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády uvádza, že 75-minútový telefonát absolvovali Putin, Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz.

14:45 Nemecko príjme 2500 utečencov, ktorí odišli z Ukrajiny do Moldavska. Oznámila to v sobotu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Z vojnou zmietanej Ukrajiny odišlo od 24. februára, teda od začiatku ruskej vojenskej invázie, už vyše 2,5 milióna ľudí a niektorým mestám vo východnej Európe už dochádza miesto pre ubytovanie ľudí z Ukrajiny.

14:24 Generálne prokuratúry Slovenska a Ukrajiny budú spolupracovať pri konaniach týkajúcich sa trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenským napadnutím Ukrajiny. Memorandum o spolupráci podpísali v sobotu šéfovia prokuratúr oboch krajín Maroš Žilinka a Iryna Venediktová. 

13:58 Roman Abramovič nemôže ďalej oficiálne viesť futbalový klub FC Chelsea. Majiteľovi londýnskeho klubu v sobotu zakázalo vykonávať riadiacu funkciu vedenie anglickej Premier League v nadväznosti na sankcie, ktoré voči ruskému oligarchovi tento týždeň prijala britská vláda.

13:55 Prebiehajúce udalosti na Ukrajine čoraz viac potvrdzujú to, že agresorom v konflikte je Ruská federácia vedená Vladimirom Putinom. V sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôraznil poslanec národnej rady, člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper.

Na rozdiel od spoludiskutujúceho v relácii, podpredsedu strany Smer-SD Ladislava Kamenického je presvedčený, že je v poriadku, ak Ukrajine pomáha Slovensko aj dodávkou vojenského materiálu.

13:32 Napriek západným sankciám a vyhrážkam Moskvy týkajúcim sa zastavenia dodávok ruský plyn naďalej vo veľkých objemoch prúdi cez Ukrajinu do Európy. Informovala o tom agentúra DPA. 

13:24 Lídri Francúzska a Nemecka vedú ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Predtým boli v kontakte vo štvrtok, keď prezident Emmanuel Macron a kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie. Moskva takéto výzvy však odmietla.

13:20 Rusko v sobotu oznámilo, že jeho jednotky sa môžu na Ukrajine zamerať na konvoje s dodávkami zbraní zo Západu. Informovala o tom agentúra AFP. "Varovali sme Spojené štáty, že organizovanie dodávok zbraní z niekoľkých krajín nie je len nebezpečný krok, je to krok, ktorý robí z týchto konvojov ciele," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

12:50 Zelenskyj tiež oznámil, že Rusko posiela na Ukrajinu ďalšie jednotky, preto nemôžu znížiť intenzitu bojov.

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil nový video prejav, v ktorom hovorí, že ruská armáda utrpela najväčšie straty za posledné desaťročia. Podľa neho je aktuálne 31 ruských taktických skupín neschopných bojovať.

Žiada tiež okamžité prepustenie starostu Melitopolu, ktorého mali uniesť ruské jednotky, rokoval o tom vraj aj s francúszkymi a nemeckými lídrami. Zelenskyj zároveň dodal, že Ukrajina spolupracuje s Európskou komisiou na urýchlení svojho členstva v Európskej únii.

12:40 Náčelník generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl Viktor Gulevič poprel správy o tom, že by sa Bielorusko plánovalo pripojiť k ruskej invázii na Ukrajinu.

12:37 V ukrajinskom meste Mykolajiv boli v noci na sobotu ostreľované nemocnice, a to vrátane centra pre liečbu rakoviny a očnej kliniky. Na budove centra pre liečbu rakoviny, v ktorom ľudia podstupujú liečbu chemoterapiou, boli vybité okná a zničené dvere. V centre sa však v čase útoku nenachádzali zamestnanci ani pacienti.

"Strieľajú v obývaných oblastiach, v ktorých sa nenachádzajú žiadne vojenské objekty," uviedol šéf nemocnice, v ktorej sa nachádza aj detský domov a očná klinika, Dmytro Lagočev.

12:35 Dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy v Štrasburgu sa v piatok poobede nieslo v znamení vojny na Ukrajine. V pléne Európskeho parlamentu, kde plenárka prebieha, vystúpili viacerí členovia 30-člennej delegácie občanov Ukrajiny. Ich hlavným odkazom pre Európu je - zatvorte nebo nad Ukrajinou.

12:16 Bielorusko vymení vojenské jednotky na hraniciach s Ukrajinou. Ministerstvo obrany uviedlo, že vysiela päť taktických skupín, aby nahradili ďalších, ktorí boli na hranici s Ukrajinou a zabránili tak "nacionalistickým formáciám, nelegálnym zbraniam a výbušninám" dostať sa do Bieloruska. Informoval o tom The Kyiv Independent.

12:09 Ruské útoky pokračujú v oblastiach, kde sa Ukrajina snaží evakuovať ľudí a priviesť pomoc cez humanitárne koridory. Uviedli to v samostatných vyhláseniach guvernéri dvoch ukrajinských regiónov Kyjeva a Donecka, píše agentúra Reuters.

11:41 Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny do mesta pod Urpínom sa uskutočnia bezplatné kurzy slovenského jazyka. Úvodné stretnutie a zápis bude 15. marca v priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

"Organizuje ich mesto spolu s jazykovou školou RK Centrum Universa a Univerzitou Mateja Bela. Lekcie budú dvakrát týždenne v 90-minútovom trvaní v jazykovej škole v Lazovnej ulici. O deti sa postaráme, zabavia sa v detských ateliéroch," doplnila Adamovičová.

11:25 V Poľsku bol zadržaný muž pre podozrenie zo znásilnenia 19-ročnej Ukrajinky, ktorú lákal na ponuku ubytovania. Ďalšieho Poliaka pristihli pri tom, keď 16-ročnej Ukrajinke ponúkal izbu a prácu. Úrady však zakročili. Informovala o tom agentúra AP a poukázala na nebezpečenstvo, ktoré hrozí ženám a deťom utekajúcim pred vojnou.

11:20 Bývalá predstaviteľka NATO je skeptická v súvislosti s postupom ruských síl na Kyjev. Veľký úspech podľa nej nedosiahnu. Britské ministerstvo obrany informovalo o tom, že väčšina ruských pozemných síl je asi 25 km od Kyjeva. Jednotky sa rozptýlili v rámci prípravy na ďalší postup. Rose Gottemoellerová, bývalá zástupkyňa generálneho tajomníka NATO, pre BBC povedala, že to možno považovať za prejav slabosti.

11:12 Španielsko má vďaka podmorským plynovodom z Alžírska a rozľahlej sieti terminálov na skvapalnený zemný plynu dobré predpoklady pomôcť Európe znížiť závislosť od dovozu ruského plynu. Ale zároveň si táto možnosť vyžaduje masívne investície do prepojenia Španielska potrubím s inými európskymi krajinami.

Viac si môžete prečítať aj tu: 

10:45 Ruské rakety zničili leteckú základňu Vasylkiv južne od Kyjeva, informovala o tom miestna starostka. Podľa nej horí sklad munície, ktorá vybuchuje. Zasiahnutý bol aj sklad pohonných hmôt. Letecký úder potvrdila aj ruská strana.

"Okolo siedmej hodiny ráno nepriateľské sily ostreľovali mesto Vasylkiv. Dopadlo osem rakiet, ktoré cielili na letisko. Je úplne zničené," uviedla starostka Natalija Balasynovyčová.

10:37 Ruskí vojaci podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters, ostreľujú mešitu v obliehanom meste Mariupoľ. V objekte je aj skupina 86 tureckých občanov, vrátane 34 detí, píše agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo v Turecku. Informácie zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

10:35 Vojna na Ukrajine si podľa miestnych úradov vyžiadala už životy najmenej 79 detí.

10:18 Západné protiruské sankcie môžu mať za následok pád Medzinárodnej vesmírnej stanice, vyhlásil to šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Ten zároveň žiada zrušenie sankcií uplatňovaných voči ruskej kozmickej korporácii. Jeho výzva je adresovaná partnerským agentúram v USA, Kanade, Európe - NASA, CSA a ESA.

9:54 Obyvatelia Melitopolu vyšli do ulíc na protest a žiadali prepustenie svojho starostu Ivana Fedorova, ktorého mali uniesť okupanti.

9:52 Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa opäť pokúsia o otvorenie humanitárneho koridoru v Mariupole. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podľa denníka Ukrajinska pravda oznámila, že sa otvorí celkovo 15 koridorov pre evakuáciu civilistov a pre dodávky humanitárnej pomoci. V piatok sa z obkľúčených miest po celej Ukrajine podarilo evakuovať asi 7-tisíc ľudí.

9:31 Za posledných 24 hodín na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 9 581 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 185 660. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:26 Modernizácia, zrýchlenie nákupov techniky a vyváženosť armády. To sú podľa náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky Aleša Opatu kľúčové úlohy, ktoré je potrebné riešiť v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Budúcim strategickým šokom môže byť nutnosť Európy brániť sa masívnemu vojenskému útoku,“ varoval.

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

9:11 Vo Vasylkive v Kyjevskej oblasti horí muničný sklad. Podľa polície požiar vypukol po ťažkom ruskom útoku šiestimi raketami na miestnom vojenskom letisku okolo 7:00.

9:08 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu odporúča ideálne zaradiť žiakov, ktorí odišli z Ukrajiny z dôvodu vojny, do ročníka podľa ich veku. Teda, ak sú vo veku siedmaka, tak by mali byť zaradení do siedmeho ročníka. Uviedol to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti.

8:52 O ruských silách neďaleko Kyjeva hovorí aj analýza Inštitútu pre štúdium vojny, z ktorej citoval britský denník The Guardian. Ruské pozemné sily, ktoré sa pokúšajú obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev, si po neúspešných útokoch z 8. až 10. marca vzali v piatok ďalšiu prestávku na doplnenie zásob a údržbu.

"Zdá sa, že ruské sily sú v okolí Charkova do značnej miery uviaznuté... pokrok za posledných 24 hodín nedosiahli ani jednotky smerujúce z Krymu k Mykolajivu a Záporožiu, ani na východe v okolí Doneckej a Luhanskej oblasti," uvádza sa v hodnotení amerického think-tanku.

8:41 Ministerstvo obrany Veľkej Británie vo svojej najnovšej správe informuje o tom, že väčšina ruských síl je aktuálne asi 25 kilometrov od centra Kyjeva. Správa hovorí tiež o tom, že ruská kolóna sa rozptýlila a pravdepodobne sa neskôr pokúsi o obkľúčenie mesta. "Mohlo by ísť aj o pokus Ruska znížiť svoju zraniteľnosť voči ukrajinský protiútokom, ktoré si na ruských silách vyžiadali značnú daň," uvádza ministerstvo.

8:26 Miestne médiá na Ukrajine uvádzajú, že po ruských útokoch horia dva sklady ropy pri Kyjeve. Jeden mal byť zasiahnutý v meste Vasylkiv, 36 kilometrov južne od hlavného mesta, a ďalší v obci Kryachky.

8:22 Na sobotu ráno boli dohodnuté humanitárne koridory pre severovýchodné mesto Sumy. Podľa Dmitrija Zhyvytského má evakuácia začať o 9. hodine miestneho času, autobusy budú ľudí odvážať do meste Poltava.

8:00 Situácia sa každým dňom zhoršuje aj v obliehanom meste Černihiv, v ktorom boli prerušené dodávky plynu, tepla a aj vody. Zásoby sa postupne míňajú a väčšina mesta je bez osvetlenia.

7:55 Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. "Práve pristálo lietadlo ministerstva obrany s 25 ukrajinskými deťmi s rakovinou a ich rodinami, takže budú môcť pokračovať v liečbe v Španielsku," uviedla španielska vláda na Twitteri.

7:34 Podľa Štátnej pohotovostnej služby začal v dôsledku ostreľovania horieť sklad mrazených potravín v oblasti Kyjeva. K ostreľovaniu došlo v sobotu ráno. Požiar bol lokalizovaný a hasiči by mali ešte pracovať na jeho uhasení.

7:25 Explózie hlásia aj v meste Dnipro. Starosta Borys Filatov uviedol, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany odrazili ranný útok. Neboli hlásené žiadne obete.

7:20 Palác za 1,3 miliardy amerických dolárov na brehu Čierneho mora má hokejové klzisko, amfiteáter či kasíno v štýle Las Vegas. Niekdajší najväčší zahraničný investor v Rusku Bill Browder odhadol, že ruský prezident Vladimir Putin môže ovládať majetok v hodnote viac ako 200 miliárd dolárov.

O tom, čo všetko patrí do portfólia, ktorým ruský prezident môže disponovať, sme hovorili s analytikom a redaktorom týždenníka Trend Tomášom Mikulíkom:

7:10 CNN informuje o niekoľkých výbuchoch v Kyjeve. Ťažké boje pokračujú v oblastiach mimo Kyjeva, vrátane Bučy, Irpinu a Hostomeľa.

7:00 Svetoznáma značka vodky Stoličnaja sa pre ruský vpád na Ukrajinu premenuje a bude sa už predávať pod novým názvom Stoli. Informovala o tom firma Stoli Group so sídlom v Luxembursku, ktorá značku vlastní. Vodka sa vyrába v Lotyšsku.

6:45 Ruské jednotky začali v piatok večer ostreľovať civilné ciele v prístavnom meste Mykolajiv, pričom zasiahli kaviareň, obytný dom a parkovisko veľkého nákupného centra, uviedol guvernér regiónu Vitalij Kim. V piatok to napísal americký denník The New York Times.

Sirény oznamujúce nálet sa spustili približne o 20.00 h miestneho času. Po nich nasledovalo niekoľko  delostreleckých útokov v rôznych častiach mesta na juhu krajiny.

6:30 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ruské sily z únosu starostu mesta Melitopol, Ivana Fedorova. Ministerstvo uviedlo, že ruské jednotky uniesli starostu mesta na juhovýchode krajiny v piatok popoludní po tom, čo ho krivo obvinili z terorizmu. BBC tieto obvinenia nezávisle nepotvrdila a ruskí predstavitelia sa k nim zatiaľ nevyjadrili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok