Na Ukrajine sa otvorí viacero humanitárnych koridorov, jeden by mal viesť aj z Mariupolu

TA3 TASR
12.3.2022 10:47

Na Ukrajine sa v sobotu otvorí niekoľko humanitárnych koridorov určených na evakuáciu civilistov, a to vrátane koridoru z obliehaného mesta Mariupol. Oznámila to v sobotu ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Na Ukrajine sa otvorí viacero humanitárnych koridorov, jeden by mal viesť aj z Mariupolu
TASR/AP (ilu)

Vereščuková v príhovore odvysielanom na sociálnych sieťach uviedla, že Ukrajina plánuje v sobotu evakuovať obyvateľov z niekoľkých miest a dedín v Kyjevskej a Sumskej oblasti a z niektorých ďalších regiónov, v ktorých prebiehajú boje. "Dúfam, že tento deň prebehne dobre, že všetky plánované koridory sa otvoria a Rusko dodrží svoju povinnosť garantovať režim prímeria," uviedla Vereščuková.

Tento týždeň totiž niekoľkokrát zlyhali snahy o vytvorenie humanitárneho koridoru vedúceho z obliehaného Mariupolu, kde ostalo uväznené civilné obyvateľstvo bez elektrického prídu, vody a prístupu k mobilným sieťam, pričom civilistom dochádzajú aj zásoby potravín, píše The Guardian.

Podľa mestského zastupiteľstva zomrelo v Mariupole počas 12 dní ruského ostreľovania a blokády mesta už najmenej 1582 civilistov. Ide o údaj z piatka, pričom denník The Guardian upozorňuje na to, že počet obetí nie je možné nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok