Lídri Francúzska a Nemecka opäť telefonovali s Putinom. Vyzývajú na okamžité prímerie na Ukrajine

TA3 TASR ČTK
12.3.2022 13:54

Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala stanica BBC. Vyzvali tiež ruského premiéra, aby ukončil obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ.

Podľa nej sa predchádzajúci telefonát uskutočnil vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Moskva však takéto výzvy odmietla. Prezident Macron počas krízy zdôrazňoval potrebu ponechať komunikačné kanály s Ruskom otvorené a uskutočnil celkovo deväť telefonických rozhovorov so šéfom Kremľa, dodala BBC.

"Situácia (v Mariupole) je veľmi ťažká a ľudsky neúnosná," uviedol zdroj z Elyzejského paláca po tom, ako telefonát Macrona s Putinom označil za "veľmi zložitý, ale úprimný". "Jediné rozhodnutie, ktoré musí prezident Putin urobiť, je zastaviť obliehanie," uviedol prezidentský zdroj. Macronov úrad takisto obvinil Putina z "klamstiev" za tvrdenie, že sa ukrajinské sily dopustili porušenia ľudských práv tým, že použili civilistov ako ľudské štíty.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v dnešnom 75-minútovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom vyzvali na okamžité prímerie na Ukrajine. Oznámil to hovorca nemeckej vlády. Putin podľa Kremľa informoval oboch európskych štátnikov o doterajšom vyjednávaní medzi Moskvou a Kyjevom.

"Rozhovor bol súčasťou pokračujúceho medzinárodného úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine," uviedol vo vyhlásení hovorca nemeckej vlády. Podľa neho sa účastníci telefonátu dohodli, že o jeho obsahu nebudú oznamovať bližšie podrobnosti.

Scholz podľa vládneho hovorcu skôr počas dňa hovoril aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten podľa agentúry Reuters kritizoval Západ, že sa nedostatočne angažuje v rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine.

Putin podľa Kremľa informoval Scholza s Macronom o doterajších rozhovoroch ruských a ukrajinských predstaviteľov o ukončení vojny. Tieto rokovania okrem sčasti nedodržiavanej dohody ohľadom koridorov pre evakuáciu civilistov zatiaľ nepriniesli žiadny pozitívny posun.

Na vyjadrené obavy nemeckého kancelára a francúzskeho prezidenta ohľadom humanitárnej situácie na Ukrajine Putin podľa Kremľa odpovedal, že je to ukrajinská armáda, kto sa dopúšťa porušovania ľudských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok