Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo už 579 civilistov, ďalší ľudia sú zranení

TA3 ČTK
12.3.2022 20:42

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdil úmrtie 579 civilistov, z toho 42 detí. Informovala o tom dnes agentúra AP. Podľa OSN väčšina obetí zomrela následkom použitia výbušných zbraní s "širokou dopadovou plochou" vrátane delostreleckého alebo raketového ostreľovania.

Ukrajina Ukrajinci demolácia domu pivnica 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ďalších viac ako 1000 ľudí utrpelo zranenia, poranených detí OSN zatiaľ zaznamenala 54. Ukrajinská ombudsmanka dnes informovala o 79 zabitých deťoch. O deň skôr Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva informoval o 564 mŕtvych a 982 zranených civilistoch.

Úrad OSN zverejňuje iba údaje o civilných úmrtiach a zraneniach, ktoré sám nezávisle overil. Ich skutočný počet bude podľa neho oveľa vyšší, pretože príjem informácií sa oneskoruje a mnoho ohlásených prípadov ešte nebolo potvrdených.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová dnes uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 79 detí. O deň skôr oznámila, že viac ako 100 ďalších detí bolo zranených. Koľko obetí si vyžiadali boje v mestách Mariupol, Volnovacha na východe krajiny a Irpin v Kyjevskej oblasti, nebolo možné stanoviť, poznamenala v piatok agentúra Interfax-Ukrajina.

Denisovová dnes ďalej povedala, že 4769 detí zo špeciálnych ústavov bolo odvezených do iných krajín, zatiaľ čo 2033 neplnoletých zostáva v týchto zariadeniach na okupovaných územiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok