Česko už takmer vyčerpalo kapacity ubytovania pre utečencov z Ukrajiny. Žiada pomoc od EÚ

TA3 TASR
12.3.2022 21:47

Česko už takmer vyčerpalo kapacity ubytovania pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Žiada preto Európsku úniu o pomoc s ubytovaním pre 50 000 utečencov. S tým by mohlo pomôcť 25 modulárnych základní, o ktoré Česko žiada, uviedol v sobotu český minister vnútra Vít Rakušan. Podľa generálneho riaditeľstva hasičov Česko už naďalej nemôže byť cieľovou krajinou.

MZ: Utečenci so štatútom majú nárok na zdravotnú starostlivosť ako občania SR
TASR/Roman Hanc

"Žiadosť predpokladá zabezpečenie až 25 humanitárnych základní po 2000 utečencoch," uviedol Rakušan. Modulárne ubytovanie by štát použil hneď, ako dôjdu kapacity v telocvičniach a kamenných budovách, dodal. Podľa jeho odhadov sa Česko dostane na hranu svojich možností o dva až tri týždne, píšu webové Novinky.cz.

"Kapacity štátu sú vyčerpané. Je tu snaha zohnať ďalšie ubytovanie, ale pomaly sa dostávame do stavu, kedy zvládneme utečencom zaistiť iba núdzové prístrešie - prežitie v núdzových podmienkach. Ľudia budú musieť byť sústreďovaní do telocviční, hál a podobne, a ich ubytovanie nebude komfortné," uviedla hovorkyňa generálneho riaditeľstva hasičov Pavla Jakoubková.

Pokiaľ sa aj haly a telocvične vyčerpajú, budú musieť podľa nej byť postavené stanové mestečká či mestečká z buniek. Od začiatku vojny do piatkovej polnoci sa v Česku zaregistrovalo 102 000 utečencov, z toho tretina v Prahe. Podľa Jakoubkovej je však na území Česka reálne až 200 000 ukrajinských utečencov. Do republiky v uplynulých dňoch prichádzajú desaťtisíce žien a detí. Krajina je podľa Rakušana schopná poskytnúť ubytovanie pre zhruba 250 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok