Cestuje Lietajúcim Kremľom, ku gigantickej vile sa nepriznáva. Putinov majetok je jedna veľká záhada

TA3
12.3.2022 07:00

Palác za 1,3 miliardy amerických dolárov na brehu Čierneho mora má hokejové klzisko, amfiteáter či kasíno v štýle Las Vegas. Niekdajší najväčší zahraničný investor v Rusku Bill Browder odhadol, že ruský prezident Vladimir Putin môže ovládať majetok v hodnote viac ako 200 miliárd dolárov. O tom, čo všetko patrí do portfólia, ktorým ruský prezident môže disponovať, sme hovorili s analytikom a redaktorom týždenníka Trend Tomášom Mikulíkom.

Cestuje Lietajúcim Kremľom, ku gigantickej vile sa nepriznáva. Putinov majetok je jedna veľká záhada
ČTK

Najväčšia vila v Rusku

O Putinovom majetku máme len indície. "Hovorí sa, že je to jedna veľká záhada," povedal Mikulík. Najpravdepodobnejšia verzia je tá, že majetok v skutočnosti nevlastní on, ale ľudia, ktorí sú s ním spätí. Putin ho nepotrebuje vlastniť priamo, aby mal vplyv, vysvetlil analytik.

Palác, ktorý sa pripisuje Putinovi, je príliš veľký, aby sa dal zatajiť. Staval sa približne pred 15 až 20 rokmi a jeho financovanie bolo podľa Mikulíka mimoriadne komplikované. "Je to najväčšie súkromné sídlo v Rusku," spresnil s tým, že aj držiaky na toaletný papier tam podľa dostupných informácií stoja tisíce dolárov. "Dobre informované zdroje tvrdia, že je to Putinova vila, ale dokázať sa to nedá," povedal.

Samotný ruský prezident sa k palácu nevyjadroval a Kremeľ informoval, že sídlo patrí bohatému podnikateľovi. "Je to veľké a štýlové, ale pravdepodobne sa k tomu nikto neprizná," myslí si Mikulík. Amerického exprezidenta Donalda Trumpa spája s Putinom túžba dokázať si, že sú veľkí, uvažuje analytik.

Kým väčšina miliardárov je ochotná zaplatiť za luxusné sídlo vyše 100 miliónov dolárov, Putinova vila má desaťnásobne vyššiu hodnotu. "Hovorí sa, že vlastní ešte 19 domov a bytov, jeden z nich daroval bývalej žene, ten je v Monaku a stál asi 8 miliónov eur," priblížil analytik. 

Po čom túži Putin

Okrem toho má Putin podľa neho 700 áut, má špeciálne upravené lietadlo, prezidentský špeciál "Lietajúci Kremeľ" v hodnote asi 100 miliónov dolárov. To je však štátne. "Vnútri je kráľovská spálňa, je tam posilňovňa, bar, kde alkohol stojí 100-tisíc a je plne zásobený. A je tam zlatý záchod, ale aj konferenčný stôl, za ktorým sa môže rokovať," priblížil Mikulík.

Miernej kritike v Rusku čelil Putin v súvislosti s tým, že má nie jedno, ale štyri lietadlá. Tie sú podľa Mikulíka rovnako špičkovo vybavené a všetky sú pripravené poslúžiť, pričom Putin si z nich vyberie až na poslednú chvíľu. Ruský prezident vlastní aj obrovskú jachtu vyrobenú na mieru.

Mikulík poznamenal, že Putin sa čoraz viac izoluje. Kým v minulosti mal okruh poradcov, postupom času sa k nemu dostáva čoraz menej a menej ľudí. "Vrchol pravdepodobne nastal počas pandémie, kedy sa každý bál o svoje zdravie a on sa úplne odizoloval," povedal analytik. Putinovou prvou starosťou však podľa neho nie je majetok, ale potreba, aby ho Západ bral vážne, preukazoval mu rešpekt a jednal s Ruskom ako s veľmocou.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok