Budúcim šokom pre Európu môže byť nutnosť brániť sa masívnemu útoku, tvrdí český generál

TA3
12.3.2022 09:00

Modernizácia, zrýchlenie nákupov techniky a vyváženosť armády. To sú podľa náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky Aleša Opatu kľúčové úlohy, ktoré je potrebné riešiť v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Budúcim strategickým šokom môže byť nutnosť Európy brániť sa masívnemu vojenskému útoku,“ varoval.

Budúcim šokom pre Európu môže byť nutnosť brániť sa masívnemu útoku, tvrdí český generál
TASR/AP

Ruský útok na Ukrajinu podľa Opatu ukázal, že medzi varovaním a útokom nie je žiadny čas a na reakciu je minimálny priestor. Pripomenul, že ešte v stredu 23. februára polovica sveta neverila, že k ruskej invázii skutočne dôjde. Píše o tom iDnes.cz.

"Obrana nás bude niečo stáť a budeme musieť obetovať niečo zo svojho blahobytu,” vyjadril sa Opata. Už sa podľa neho nesmie stať, že sa proces akvizície natiahne na 10 rokov a bude rovnaký pre nákup batohov i obrnených vozidiel. Povedal to na českej národnej konferencii Naša bezpečnosť.

Opata zdôraznil, že NATO jasne definovalo dve hrozby - terorizmus a Rusko. „Na terorizme sme sa zhodli. Na tému Ruska sa ešte pred pár týždňami viedli komplikované diskusie. Súčasný konflikt na Ukrajine však ukázal mocenské záujmy Ruska, ktoré prenieslo konflikt na hranice ôsmich členských štátov Aliancie,” konštatoval. Podľa generála Opatu sa v NATO skončila fáza odstrašovania protivníka a Aliancia prešla do fázy aktívnej ochrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok