ONLINE: Pred bojmi evakuovali už 400-tisíc ľudí, Rusko ponúka koridory na svoje územie

TA3 TASR ČTK
10.3.2022 06:36

V Kyjevskej oblasti sa tvoria dlhé kolóny, ľudia sa snažia čo najskôr odísť do bezpečia. Finálne rozhodnutie o humanitárnych koridoroch alebo dočasnom zastavení paľby na rokovaniach medzi Kulebom a Lavrovom nepadlo. Najnebezpečnejšou oblasťou zostáva severozápad od Kyjeva. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:02 ONLINE sme ukončili. Ďalšie informácie o aktuálnom dianí na Ukrajine vám prinesieme opäť v piatok.

00:00 Čo sa doteraz udialo na Ukrajine? Prinášame vám súhrn:

  • Rusko oznámilo, že otvorí denné humanitárne koridory na svoje územie
  • Moskva odmietla zodpovednosť za útok na nemocnicu v Mariupole
  • Mariupoľ sa stále nepodarilo evakuovať, situácia v meste je kritická
  • rokovania Lavrova s Kulebom nepriniesli výrazný posun
  • z Ukrajiny ušlo už 2,3 milióna ľudí
  • evakuovať sa už podarilo viac ako 400-tisíc ľudí

23:25 Na hraničných priechodoch s Ukrajinou pracujú aj monitorovacie tímy Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ich úlohou je zachytávať krízové situácie a predchádzať udalostiam, ktoré by mohli viesť k nerovnakému zaobchádzaniu s ukrajinskými odídencami z dôvodu ich príslušnosti k národnostnej menšine. Na sociálnej sieti o tom po návšteve hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom informoval splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

23:15 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie paľby na Ukrajine nie sú prijateľné pre nikoho. "V najbližších hodinách či dňoch neočakávam nijaké diplomatické riešenie situácie," povedal Macron novinárom pred summitom EÚ vo francúzskom Versailles.

23:05 Ruské jednotky ostreľujú Mariupoľ každých 30 minút, hovorí starosta mesta. Ruskí útočníci podľa starostu Vadyma Boyčenka ostreľovali obytné oblasti v Mariupole v Doneckej oblasti delostreleckými a raketovými systémami. Zabránili tak aj evakuácii civilistov. Informoval o tom The Kyiv Independent.

22:48 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov povedal, že ruské sily zabili viac civilistov ako vojakov, pričom ruskú inváziu označil za „teroristickú vojnu“.

22:25 Britské ministerstvo obrany informovalo, že v juhoukrajinských mestách Cherson, Melitopoľ a Berďansk, ktoré ovládajú ruskí vojaci, vypukli v uplynulých dňoch protesty. Ministerstvo sa odvolalo na správy britských tajných služieb a uviedlo, že len pri protestoch v Chersone zadržali v stredu príslušníci ruských inváznych síl približne 400 ľudí.

22:16 Pohotovostné služby v Charkove oznámili, že riešia požiar neďaleko Charkovského inštitútu fyziky a technológie. Požiar mal byť na internáte neďaleko ústavu. Informovala o tom CNN.

22:02 Pred bojmi na Ukrajine, ktorá vzdoruje ruskej vojenskej agresii, doteraz evakuovali viac než 400.000 civilistov. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, ktorého citovala agentúra Reuters. "Tieto osoby boli evakuované predovšetkým z oblastí, v ktorých pokračujú boje," povedal minister v ukrajinskej štátnej televízii.

21:43 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščukovová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo prístavnému mestu Mariupoľ, ktoré už niekoľko dní obliehajú ruskí vojaci. "Pomôžte Mariupoľu. Je tam naozajstná humanitárna katastrofa," povedala 42-ročná Vereščukovová prostredníctvom videoprejavu.

21:27 Rokovania ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny uviazli na mŕtvom bode. Podľa Osuského sa len ukázalo, že Sergej Lavrov je bábkou v rukách Putina. Je ešte nejaká šanca na diplomatické riešenia? Ako vyjde napokon Rusko z vojny, ktorú spôsobilo? Odpovedali Peter Osuský, Juraj Krúpa a Peter Kmec v Téme dňa.

Viac sa dozviete v tomto článku: 

21:03 Rusko oznámilo, že otvorí denné humanitárne koridory smerujúce na ruské územie pre civilistov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. "Humanitárne koridory do Ruskej federácie budú teraz otvorené, bez dohôd, každý deň od 10.00 h (moskovského času, 8.00 h SEČ)," informoval ruské agentúry predstaviteľ ministerstva obrany Michail Mizincev. Ukrajina pritom odmieta humanitárne koridory vedúce do Ruska a Bieloruska.

20:43 Ruské ministerstvo obrany odmietlo zodpovednosť za stredajší útok na detskú nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa. Ministerstvo označilo "údajný" nálet za "zinscenovanú provokáciu" zo strany Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

Hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov uviedol, že ruské letectvo nevykonávalo v Mariupole a okolí "absolútne žiadne" zásahy na pozemné ciele. Rusko podľa jeho slov v tom čase rešpektovalo dohodu o zastavení paľby, aby umožnilo evakuáciu civilistov, cituje ho agentúra Reuters.

20:27 Rusko do 31. augusta zakázalo vývoz pšenice, obilnej zmesky, raže, jačmeňa a kukurice do krajín Eurázijskej ekonomickej únie, uviedlo ruské ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo svoje rozhodnutie pozastaviť export obilnín do krajín únie, kam okrem Ruska patria Arménsko, Bielorusko, Kazachstan a Kirgizsko, zdôvodnilo snahou o zabezpečenie dostatku potravín pre domáci trh.

20:14 Kanadský premiér Justin Trudeau vo Varšave vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sa inváziou na Ukrajinu dopustil hrubej chyby a vojnu prehrá. "Naše perspektívy sa budú z jedného demokratického štátu na druhý vždy mierne líšiť. Vladimir Putin však rátal s tým, že tieto rozdiely budú viesť k neefektívnym sankciám. My sme sa na nich však jednomyseľne zhodli," povedal Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

20:04 "Rusi sa začínajú dostávať do úzkych, svet už nepresvedčia o tom, že nejde o vojenskú agresiu," povedal v TA3 Juraj Krúpa, predseda výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť. Vyjadrenia Lavrova v Turecku ho šokovali.

20:01 "Lavrov je bábkou Putina," uviedol v relácii Téma dňa poslanec strany SaS Peter Osuský. Podľa neho sa s agresorom ťažko hovorí o diplomacii, je toho názoru, že Rusko vedie krvavú vojnu voči civilistom, ktorá ešte bude pokračovať.

19:48 Čínsky prezident Si Ťin-pching je podľa šéfa CIA Billa Burnsa „znepokojený“ ruskou inváziou na Ukrajinu, pretože „nezdá sa, že by mu jeho vlastná spravodajská služba povedala, čo sa bude diať“, píše The Guardian.

19:30 Čína dúfa, že vojna na Ukrajine skončí čo najskôr. Vyhlásil to čínsky minister zahraničných vecí Wang I, pričom prvýkrát použil v súvislosti s konfliktom na Ukrajine slovo "vojna".

19:20 Predseda vlády Eduard Heger si vie predstaviť úplné odstrihnutie Slovenska od dodávok energií z Ruska. Povedal to po príchode na summit lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. "Ceny (energií) sú už teraz extrémne vysoké a sú vysoké práve pre to, čo robí Vladimir Putin. Preto ho musíme zastaviť, pretože vojna má najvyššiu cenu," reagoval premiér na otázku, či tento krok nespôsobí rast cien energií.

19:00 Čo sa doteraz udialo na Ukrajine? Ako dopadli niektoré rokovania a pokusy o evakuáciu? Pozrite si súhrn udalostí, ktorý si do Hlavných správ pripravil redaktor zahraničnej redakcie Tomáš Verníček:

18:50 Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že Rusko zvažuje vyhodiť do vzduchu sklady čpavku v Charkovskej oblasti a následne z toho obviniť ukrajinské ozbrojené sily. Informoval o tom The Kyiv Independent.

18:36 Ani jeden civilista dnes nedokázal opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupoľ, uviedla ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk. Evakuácia podľa nej nemohla pokračovať najmä z toho dôvodu, že ruské sily nerepšektujú prímerie. Naopak v severovýchodnom regióne Sumy bolo evakuovaných viac ako 12 000 civilistov autom alebo autobusom.

18:23 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, známy svojím blízkym vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odcestoval do Moskvy, kde sa má stretnúť so šéfom Kremľa v rámci úsilia o sprostredkovanie mierového riešenia vojny na Ukrajine. Vo štvrtok o tom s odvolaním na "zdroje oboznámené s touto záležitosťou" informoval portál Politico.

18:15 Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že činy ruskej armády na Ukrajine sa dajú prirovnať ku genocíde a označil ich za barbarstvo. "Keď bombardujete nemocnice s tehotnými ženami a s deťmi..., keď útočíte bombami a raketovými strelami na obytné oblasti, v ktorých nie je žiadna vojenská infraštruktúra, ide o barbarské činy, ktoré nesú znaky genocídy," povedal po stretnutí s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

17:56 Ruské jednotky mali na Ukrajine poškodiť už viac ako 60 nemocníc, o život malo prísť celkovo päť zdravotníckych pracovníkov, uviedol to ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Liaško. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť.

17:47 Národný dopravca pridáva na pomoc utečencom z Ukrajiny ďalší humanitárny vlak. Do konca marca bude premávať z Košíc do Bratislavy. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. Prvýkrát z metropoly východného Slovenska vyrazí v piatok o 2.30 h, zastaví v Žiline o 5.31 h a do hlavného mesta by mal doraziť o 7.52 h.

17:41 Počet žiadostí o dočasné útočisko, o ktoré žiadajú utečenci z Ukrajiny, sa každým dňom zvyšuje. Vláda sa však stále nedohodla na výške príspevku pre ľudí, ktorí ich u seba ubytujú. V čom je problém? Na otázky odpovedala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Viac si môžete pozrieť tu:

17:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom prejave uviedol, že cez humanitárne koridory sa podarilo z inváziou ťažko zasiahnutých ukrajinských miest evakuovať už 65-tisíc civilistov. Informuje o tom stanica Sky News.

17:22 Členovia združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, ktorí na hraničnom priechode Vyšné Nemecké od 1. marca poskytujú vojnovým utečencom z Ukrajiny ako jediní teplú stravu, si pre naplnenie svojej charitatívnej misie vyberajú dovolenky. Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov a tiež vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci. Informoval o tom prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz.

Kuchári bez hraníc. Facebook.com/Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc

"Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame aj napríklad kvalitnými vegetariánskymi jedlami," priblížil. Bezmála 1000 porcií jedál, ktoré Kuchári bez hraníc utečencom, ale aj dobrovoľníkom denne vydajú, tvoria desiatové polievky, guláš, cestoviny, rizotá či perkelty.

17:14 Británia sa obáva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane. Vo štvrtok to povedala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. "Boli sme svedkami použitia týchto zbraní Ruskom už v predchádzajúcich vojenských konfliktoch a bolo by obrovskou chybou, ak by ho použilo aj teraz. Bola by to ďalšia veľká chyba (ruského prezidenta Vladimira) Putina," vyhlásila.

17:06 Zástupca starostu v meste Mariupoľ uviedol, že nevie presne, koľko ľudí bolo celkovo zabitých počas útokov ruskej armády. Najnovšie číslo je však podľa miestnych úradov 1207. Toto sú „len telá, ktoré sme zhromaždili na ulici“, povedal Serhiy Orlov pre BBC.

Uviedol tiež, že 47 ľudí bolo pochovaných v masovom hrobe. "Nie všetci boli identifikovaní," dodal. Evakuovať ľudí z mesta zatiaľ stále nebolo možné, aj tí, ktorí sa pokúšali utiecť, sa museli vrátiť po tom, čo ruské sily na kontrolnom stanovšti začali strieľať.

16:41 Rusko tvrdí, že Bielorusi obnovili dodávky elektriny do Černobyľu. Černobyľ bol odpojený od elektriny v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

16:32 Najmenej 71 detí už bolo na Ukrajine zabitých, odkedy tam Rusko spustilo 24. februára vojenskú ofenzívu. Uviedla to ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová. "Od začiatku ruskej invázie do 10. marca 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ) bolo zabitých 71 detí a viac ako 100 utrpelo zranenia," oznámila Denisovová v správe na sociálnej sieti Telegram.

16:20 Rusko reaguje na sankcie Západu zákazom exportu širokej škály výrobkov. Ruská vláda odsúhlasila zákaz vývozu telekomunikačného, zdravotníckeho, automobilového, poľnohospodárskeho, elektrického a technického vybavenia.

16:16 Putin sa tento piatok stretne s Lukašenkom v Moskve, informuje o tom bieloruská štátna agentúra Belta. Diskutovať majú o aktuálnych otázkach bilaterálnych vzťahov, rozvoji spolupráce pod tlakom sankcií, ale aj o situácii na Ukrajine.

16:10 Humanitárna katastrofa. Aj tak opisujú situáciu v meste Mariupoľ. Státisíce ľudí sú v ukrajinskom prístavnom meste bez vody, kúrenia či liekov. Aktuálny vývoj sleduje aj ukrajinský novinár Konstantin Batozski, s ktorým sme sa rozprávali v Štúdiu TA3.

Viac si môžete pozrieť tu:

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v mene ukrajinského ľudu sa poďakoval za "podporu v potláčaní ruskej agresie".

"Informoval som o zločinoch ruskej armády voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. Musíme ich zastaviť. Diskutovali sme aj o otázkach členstva v Európskej únii," napísal o obsahu rozhovoru s Čaputovou ukrajinský prezident.

15:50 Rusko opúšťa prvá veľká banka z Wall Street - Goldman Sachs. S operáciami v krajine končí pre inváziu na Ukrajinu. "Goldman Sachs ruší svoje podnikanie v Rusku v súlade s regulačnými a licenčnými požiadavkami," uviedla banka vo vyhlásení pre agentúru Reuters.

15:45 Vladimir Putin vyhlásil, že Západ sa snaží obviňovať Rusko z jeho vlastných chýb, píše britský The Guardian. Krajiny obvinil tiež z klamania svojich obyvateľov. Agentúra Reuters informuje o tom, že podľa ruského prezidenta sankcie nie sú legitímne, vzniknuté problémy sa zaviazal vyriešiť. Povedal, že Rusko dodržiava svoje záväzky v oblasti energetiky a poukázal na rastúcu infláciu v USA s odvolaním sa na zákaz ruskej ropy.

15:41 Červený kríž opísal, aká je aktuálna situácia v meste Mariupoľ. Jedla a vody je málo, hovorí Sasha Volkov, vedúci delegácie organizácie v meste. Množstvo rodín už nemá potraviny ani na to, aby nakŕmili svoje deti.

V niektorých oblastiach je situácia tak kritická, že ľudia začali pre potravu na seba útočiť. Míňajú sa aj zásoby liekov a podľa Volkova už boli vyrabované mestské lekárne. "Mnohí z nás sú chorí, je tu veľká vlhkosť a zima," dodal v nahrávke, ktorej prepis zverejnilo BBC.

15:31 Poradca kancelárie prezidenta Kirill Timošenko oznámil, že z mesta Izium v Charkovskej oblasti odišlo 44 evakuačných autobusov. Je v nich asi dvetisíc ľudí. Do mesta doručili už aj humanitárnu pomoc. Informovala o tom agentúra NEXTA.

15:27 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdil Rusko za bombardovanie detskej nemocnice s pôrodnicou v juhoukrajinskom meste Mariupol. Apeloval na Moskvu, aby umožnila priviezť do obliehaného mesta pomoc pre jeho obyvateľov.

15:20 Ak sa chce Rusko na Ukrajine udržať v ofenzíve, musí podľa Pavla Crhonka z Centra bezpečnostných a vojenskostrategických štúdií Univerzity obrany v Brne doplniť zásoby. „Schopnosti ruskej logistiky sa dostali za hranu udržateľnosti nasadených bojových síl na Ukrajine,“ skonštatoval expert.

Viac sa dozviete v tomto článku:

15:13 Polícia varuje pred dezinformačnou kampaňou o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole. Jej cieľom je spochybnenie bombardovania a počtu obetí. Informuje o tom na sociálnej sieti. Súčasťou kampane sú materiály o jednej zo zranených osôb, ktorá má byť podľa nich najatou herečkou. Polícia zdôrazňuje, že sa tieto falošné správy objavia aj na Slovensku.

14:54 Estónsko pozastavuje vydávanie turistických víz ruským občanom.

14:42 Za dva týždne ušlo cez hranice Ukrajiny pred vojnou viac ako 2,3 milióna ľudí. V aktualizovanej bilancii to dnes uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu. Najviac utečencov zamierilo do Poľska, od začiatku ruskej invázie prekročilo poľsko-ukrajinské hranice 1,43 milióna ľudí, informovala dnes na twitteri poľská pohraničná stráž.

14:38 Pandora pozastavuje činnosť v Rusku a Bielorusku. Informuje o tom agentúra Reuters.

14:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon o nútenom zhabaní majetku Ruska a jeho obyvateľov na území Ukrajiny.

14:25 Viceprezidentka USA Kamala Harriss pri dnešnej návšteve Poľska uviedla, že Rusko by malo čeliť medzinárodnému vyšetrovaniu pre podozrenie z vojnových zločinov za svoju inváziu na Ukrajinu a bombardovanie civilistov. Ak sú bombardované nemocnice a zabíjaní civilisti, je to barbarské a blíži sa to genocíde, vyhlásil po rokovaní s Harrisovou podľa agentúry Reuters poľský prezident Andrzej Duda.

14:11 Vojna na Ukrajine vstupuje do tretieho týždňa, ruský postup zostáva pomalý, avšak deštrukcia zároveň narastá, keďže Rusi cielene útočia na obytné oblasti a civilnú infraštruktúru pomocou rakiet dlhého doletu. Vo štvrtok to napísal americký denník The New York Times.

14:08 Európska únia sa musí úplne a čo najskôr odpojiť od ruských energií vrátane jadrového paliva, povedal slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok pred summitom lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles.

14:06 Zelenskyj sa opäť prihovoril občanom Ukrajiny. "Urobíme všetko pre to, aby sme našli zahraničný majetok ruských propagandistov a skonfiškovali ho. Milujete luxusný životný štýl a európske krajiny, však? Môžete sa s tým rozlúčiť," vyhlásil ukrajinský prezident.

13:42 Štvrtkové stretnutie ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Turecku bolo napriek všetkým ťažkostiam štátnické a civilizované a nikto počas neho nezvyšoval hlas. Najdôležitejším výsledkom rozhovorov bolo samotné nadviazanie kontaktu. Na tlačovej konferencii to uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý bol na rokovaniach prítomný.

13:40 Najnebezpečnejšou oblasťou zostáva severozápad od Kyjeva. Povedal guvernér Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba. Ide o kyjevské predmestia Buču, Irpiň, Hostomeľ a Vorzel, ktoré ruské jednotky odrezali od hlavného mesta, píše The Kyiv Independent.

13:39 Čína odmietla dodávať ruským leteckým spoločnostiam súčiastky pre lietadlá po tom, ako im výrobcovia Boeing a Airbus zastavili dodávky komponentov. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ ruského úradu pre letectvo (Rosaviacia) Valerij Kudinov.

13:35 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vo štvrtok v Sarajeve uviedla, že bude rozhodne trvať na zachovaní mieru a bezpečnosti v Bosne a Hercegovine, čo je podľa nej v súčasnej kríze spôsobenej ruskou agresiou na Ukrajine mimoriadne dôležité.

13:33 Viceprezidentka USA Kamala Harris na návšteve v Poľsku uviedla, že Spojené štáty sú pripravené brániť každý kúsok územia štátov NATO.

13:26 Civilisti uväznení v obliehaných alebo zničených mestách a obciach na Ukrajine trpia kvôli nedostatku jedla a ďalších životne dôležitých služieb, okrem toho sa stretávajú aj s výpadkami elektriny, poznamenala agentúra AP.

13:20 Evakuácie sú dnes v pláne aj v okolí Kyjeva. Do bezpečia budú autobusy zvážať ľudí z Irpinu, Hostomelu a Boroďanky, uviedla podľa agentúry Interfax-Ukrajina polícia. Humanitárne koridory sa dnes podľa ukrajinských médií otvorili alebo mali otvoriť aj z Volnovachy, Izjumu, Trostjance a Krasnopillje.

13:12 Tri hlavné severské denníky vo štvrtok oznámili, že budú prekladať svoje správy o ukrajinskej vojne do ruštiny a pokúsia sa tak mať dosah na ruskú verejnosť a protirečiť "propagande" Kremľa.

13:09 Ekonomické škody spôsobené dlhotrvajúcou vojnou na Ukrajine môžu byť horšie ako škody spôsobené pandémiou nového koronavírusu. Uviedol to generálny riaditeľ automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess v rozhovore pre noviny Financial Times.

13:04 Ukrajina vyšetruje 38 prípadov údajnej zrady. Ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie špecifikoval, že ide o zradu proti miestnym predstaviteľom a príslušníkom orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sú obvinení z napomáhania Rusku. V Mariupole a Chersone začalo trestné stíhanie proti niekoľkým policajtom, informuje The Guardian.

12:58 Rusko blokuje akékoľvek ukrajinské pokusy o evakuáciu rodín.

12:49 Francúzsky minister pre európske záležitosti Clement Beaune povedal, že Ukrajina „pravdepodobne“ vstúpi do Európskej únie „o niekoľko rokov“.

12:44 Nádej na skoré ukončenie vojny je zmarená. Takto komentoval výsledky schôdzky medzi Lavrovom a Kulebom americký denník The New York Times. Lavrov dodal, že štvrté kolo rozhovorov medzi krajinami by malo byť už "čoskoro".

12:40  Na cudzineckej polícii aktuálne vybavujú len cudzincov z Ukrajiny. Neustále prijíma nové opatrenia. Viac sa dozviete v reportáži.

12:36 Evakuácia z mesta Mariupoľ sa nepodarila. Oznámila to podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk. "Náš humanitárny náklad sa opäť vrátil do Záporožia. Toto je štvrtý deň, keď nemôžeme ľuďom dodať vodu, potrebné lieky a potraviny,“ povedala podľa agentúry Unian.

12:35 Herec Benedict Cumberbatch vztýčil ukrajinskú vlajku ako prejav solidarity s Ukrajinou na slávnostnom odovzdávaní cien Cinema Vanguard počas 37. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Santa Barbare

12:33 Dátum začatia ruskej invázie na Ukrajinu sa podľa českého prezidenta Miloša Zemana stane podobne tragickým ako dátumy vypuknutia druhej svetovej vojny či útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku.

12:31 Scholz s Macronom dnes telefonicky opätovne žiadali Putina, aby okamžite zastavil boje, trvajú na priamom diplomatickom rokovaní Kyjeva s Moskvou.

12:26 Od svojej tradičnej neutrality sa kvôli Ukrajine odchýlila britská kráľovská rodina a svoje postoje začali jej členovia naznačovať kvetmi alebo voľbou farieb. Princ William a jeho žena Kate v stredu prišli na návštevu Ukrajinského kultúrneho centra v Londýne, neskrývali, na koho strane stoja a obaja mali pripnutý odznak s ukrajinskou vlajkou.

12:21 Slovenská republika na neformálnom summite EÚ vo francúzskom Versailles navrhne, aby bol Ukrajine poskytnutý prístup k európskym inštitúciám po vzore Nórska alebo Švajčiarska. Pred summitom to vo štvrtok povedal predseda slovenskej vlády Eduard Heger.

12:13 Španielsky premiér Pedro Sánchez obvinil vo štvrtok Rusko z vojnových zločinov. Stalo sa tak deň po útoku na nemocnicu v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ.

12:10 Podľa Lavrova Rusko z terajšej krízy vyjde s obnoveným pohľadom na svet. Ohľadom Západu si nebude robiť žiadne ilúzie. Súčasnú ekonomickú krízu spôsobenú západnými sankciami podľa neho Rusko zvládne a do budúcnosti už nikdy nebude chcieť byť od Západu ekonomicky závislé.

12:02 Moskva stále považuje za dôležitú trofej napríklad východoukrajinský Mariupoľ. Ten je v obkľúčení a už niekoľko dní sa opakujú pokusy o evakuáciu civilistov cez koridory von z mesta. Hlavným cieľom ruskej armády je naďalej metropola Kyjev, pred ktorou zo severozápadu a severovýchodu bezmocne stojí niekoľko ruských obrnených konvojov.

12:00 Z Ukrajiny utiekli pred vojnou viac ako dva milióny ľudí, pričom prevažná väčšina z nich do susedných krajín a do Českej republiky. V ostatných európskych štátoch je ich teraz cez 236000, uvádza OSN. Minulý týždeň sa Európska únia dohodla na dočasnom zavedení mimoriadnej ochrany pre utečencov z Ukrajiny a najmenej na rok im zaistí prístup k práci, vzdelaniu či sociálnej podpore.

11:44 "Budúcim strategickým šokom môže byť nutnosť Európy brániť sa masívnemu vojenskému stretu," varoval náčelník generálneho štábu Opata.

11:36 Moskva podľa Lavrova chce, aby bola Ukrajina neutrálna a chce jej demilitarizáciu. Z vypuknutia konfliktu obvinil západné krajiny, ktoré podľa neho nútili Ukrajinu, aby sa rozhodla medzi Ruskom a Západom. Západ sa podľa Lavrova chová nebezpečne, keď dodáva zbrane na Ukrajinu, pretože nevie, v koho rukách skončia zaslané raketomety, a vytvára tak nebezpečnú situáciu na mnoho rokov dopredu.

11:31 Civilisti na Ukrajine majú povolené spustiť streľbu na vojakov identifikovateľných ako nepriateľské sily – umožňuje to nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti tento týždeň. 

11:23 Rokovanie ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny bolo zložité a neprinieslo žiadne zásadné výsledky. "Neútočili sme na Ukrajinu a neplánujeme zaútočiť na iné krajiny,“ hovorí Lavrov.

11:19 Európska únia dosiahla limit svojich možností, pokiaľ ide o finančné sankcie voči Rusku, uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

11:15 Západ sa chová nebezpečne, keď dodáva zbrane na Ukrajinu, povedal Lavrov. Zasiahnutá pôrodnica v Mariupole podľa neho bola bez pacientov a v rukách radikálov.

11:06 V otázke prímeria nenastal pri rokovaní s ruským ministrom zahraničia žiadny pokrok, povedal Kuleba. Moskva vraj nesľúbila humanitárny koridor do Mariupolu.

11:02 Lavrov niekoľkokrát spochybnil právo Ukrajiny na suverenitu. Obhajuje éru Sovietskeho zväzu a nekompromisne obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu. V súčasnosti je členom ruskej vládnej garnitúry, ktorú mnohí označujú za málo komunikatívnu a nepríjemnú.

10:57 Rusko opustilo Radu Európy, poprednú organizáciu pre ľudské práva, oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí krajiny. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že štáty Európskej únie a NATO sú "nepriateľské k Rusku" a obvinili ich zo zneužitia väčšiny vo výbore ministrov rady, píše BBC.

10:45 NEXTA informuje, že Čína odmietla dodávať diely lietadiel #ruským aerolíniám.

10:39 Británia uvalila sankcie na Romana Abramoviča. Ruský miliardár a majiteľ futbalového klubu Chelsea je jedným zo siedmich ruských oligarchov, ktorým boli zmrazené aktíva. Abramovič však poprel, že by mal úzke finančné väzby s Putinom alebo Kremľom.

10:31 Ruská ekonomika zažíva šok kvôli vonkajším vplyvom, Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters. Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty kvôli útoku ruskej armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentnou ekonomickou vojnou.

10:27 Bielorusko vraj zabezpečí dodávku elektriny do jadrovej elektrárne Černobyľ. The Guardian informuje, že Lukašenko tým poveril bieloruských špecialistov. Tiež povedal, že bieloruská armáda musí zabrániť akémukoľvek pokusu o prerušenie ruských zásobovacích liniek.

10:22 Otvorenie siedmich humanitárnych koridorov oznámil vo štvrtok ráno vicepremiér Ukrajiny, uviedla tlačová agentúra Reuters. Guvernér mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny tiež informoval, že bol dohodnutý pokoj zbraní a z mesta už odchádzajú tri kolóny evakuačných vozidiel s obyvateľmi.

10:14 Nintendo a Sony ukončili predaj svojich herných konzol v Rusku. Podľa Reuters spoločnosti pozastavili aj distribúciu nových titulov v krajine.

9:59 Ukrajina nám mizne pred očami, potrebujeme hľadať nové odpovede a riešenia. Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví, kým nedosiahne všetko. Skonštatoval to premiér Eduard Heger na štvrtkovom zasadnutí európskeho výboru Národnej rady SR.

9:43 Ukrajina otvára vo štvrtok sedem humanitárnych koridorov pre evakuáciu obyvateľov z miest, vrátane jedného z Mariupola. Zároveň prišli správy, že ruskí vojaci obsadili časti Mariupola, ktorý obliehali a bombardovali niekoľko predchádzajúcich dní. Informácie priniesol portál britskej televízie Sky News.

9:34 Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny začali v tureckom letovisku Antalya rozhovory sprostredkované Tureckom. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

9:25 Cez slovenské hranice prešlo už vyše 165-tisíc ľudí z Ukrajiny. Za posledných 24 hodín na hraničných priechodoch vybavili 11 896 osôb, z toho 4 102 vo štvrtok ráno.

9:17 Traja ľudia vrátane malého dievčaťa zahynuli pri stredajšom útoku ruských síl na detskú nemocnicu s pôrodnicou v ukrajinskom meste Mariupol. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá sa odvolala na tamojších predstaviteľov. O život pri bombardovaní nemocnice s pôrodnicou prišlo aj šesťročné dieťa, povedal pre britskú stanicu BBC zástupca starostu Mariupola Sergej Orlov. 

9:05 Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey vo štvrtok pre spravodajskú televíziu Sky News uviedol, že "to, čoho sme svedkami na Ukrajine, sú vojnové zločiny". Reagoval tak na ruský letecký útok na nemocnicu v Mariupole.

8:59 Poľské hranice od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prekročilo 1,43 milióna utečencov, v stredu dorazilo zhruba 118-tisíc ľudí, uviedla pohraničná stráž.

8:53 NEXTA informuje, že v noci ukrajinské ozbrojené sily podnikli protiútok neďaleko Kyjeva a zničili päť tankov.

8:44 Dlhý ruský konvoj pri Kyjeve sa hýbe len veľmi pomaly. Tvrdí britské ministerstvo obrany. Ukrajinskej armáde sa medzitým podarilo spôsobiť mu straty. Británia na Twitteri tiež upozornila na pokles aktivity ruských vzdušných síl.

8:36 V Turecku sa začalo rokovanie Kulebu a Lavrova. Cieľom rokovaní ministrov zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska by malo byť naplánovanie schôdzky prezidentov Putina, Zelenského a Erdogana.

8:27 Britský premiér Boris Johnson v stredu v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil sprísnenie sankcií a "spôsobenie maximálnych ekonomických škôd Rusku".

8:19 Brovarský okres. Ozbrojené sily Ukrajiny a dobrovoľnícke prápory odrážajú ruských okupantov.

8:15 Britsko-austrálsky ťažobný koncern Rio Tinto Group vo štvrtok oznámil, že po invázii na Ukrajinu preruší všetky obchodné vzťahy s Ruskom. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že "je v procese ukončenia všetkých obchodných vzťahov, ktoré má s akýmkoľvek ruským podnikom", ale nezverejnila žiadny časový harmonogram. To naznačuje, že pôjde o komplikovaný proces. 

8:06 Po nočnom bombardovaní pri Charkove hlásia najmenej štyroch mŕtvych. Z toho ide o dve deti. Ruskí vojaci zasiahli dedinu Slobožanske. BBC informuje, že by malo pokračovať pátranie po nezvestných pod troskami. V Charkove bolo zasiahnuté nákupné centrum, obete nehlásia.

8:03 Ruský diplomat tvrdí, že správa o ruskom útoku na detskú nemocnicu v Mariupole je nepravdivá. Podľa Dmitrija Poljanského z ruskej misie pri OSN bola síce budova v minulosti pôrodnicou, ale už dlhšiu dobu ju používa armáda.

7:54 Ruské letectvo v noci zaútočilo na mestá v Sumskej oblasti. Bombardovalo Ochtyrku, Sumy aj dedinu Bytytsia. Rusi v Ochtyrke zasiahli mestské časti aj plynovod, píše BBC. Podľa NEXTY zahynuli traja civilisti – dve ženy a 13-ročný chlapec.

7:43 Poslanci Európskeho parlamentu schválili v stredu v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov uznesenie, ktoré poukazuje na to, že slabá informovanosť a nedostatočné protiopatrenia umožňujú zasahovanie nepriateľských zahraničných aktérov do demokratických procesov v EÚ.

7:31 Medzinárodný menový fond schválil v stredu núdzové financovanie vojnou zmietanej Ukrajiny vo výške 1,4 miliardy dolárov, ktoré majú krajine pomôcť vysporiadať sa s "obrovskou humanitárnou a ekonomickou krízou".

7:27 Ruský postup na Ukrajine sa spomalil. Tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany, informuje BBC. Pokračuje obliehanie mesta Mariupoľ, ukrajinskí vojaci naďalej bránia mestá Charkov, Ochtyrka aj Doneck a Kyjev. Výrazne sa vraj zvýšil počet prípadov dezercie a rabovania.

7:18 Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila v noci na štvrtok federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu v hodnote 13,6 miliardy dolárov.

7:11 Ukrajinu doteraz opustili viac ako dva milióny utečencov. Podľa odhadov to tvrdí agentúra OSN pre utečencov, píše The Guardian.

7:05 Z obliehaných miest na Ukrajine v stredu evakuovali asi 35-tisíc ľudí. Oznámil Zelenskyj s tým, že humanitárne koridory boli úspešné z miest Sumy, Enerhodar a miest okolo Kyjeva. Vo štvrtok sa má otvoriť ešte viac evakuačných trás.

6:57 Americká Snemovňa reprezentantov schválila finančnú pomoc pre Ukrajinu. Ide o sumu 13,6 miliardy dolárov. Je súčasťou tohtoročného amerického federálneho rozpočtu v celkovom objeme jeden a pol bilióna dolárov a zahŕňa aj finančnú pomoc pre amerických spojencov v Európe.

6:48 USA popreli tvrdenia Ruska o vojenskom biologickom programe na Ukrajine. Podľa nich môžu naznačovať, že sama Moskva možno čoskoro použije na Ukrajine biologické zbrane. Rusko si podľa ministerstva zahraničných vecí "vymýšľa falošnú zámienku v snahe odôvodniť svoje vlastné hrozné činy".

6:32 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba diskutovali v stredu počas telefónneho rozhovoru o dodatočnej bezpečnostnej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu po tom, ako ju napadlo Rusko.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol za "vojnový zločin" po tom, ako tento útok odsúdilo medzinárodné spoločenstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok