Lavrov ako bábka bez právomocí? Rusko naťahuje čas. Svet čaká aj na to, kedy sa Putin odhodlá rokovať

TA3
10.3.2022 21:26

Rokovania ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny uviazli na mŕtvom bode. Podľa Osuského sa len ukázalo, že Sergej Lavrov je bábkou v rukách Putina. Je ešte nejaká šanca na diplomatické riešenia? Ako vyjde napokon Rusko z vojny, ktorú spôsobilo? Odpovedali Peter Osuský, Juraj Krúpa a Peter Kmec v Téme dňa.

tema_9.jpg
TA3

Očakávania Ruska sa nenaplnili. Podľa Petra Kmeca, bývalého veľvyslanca z Hlasu-SD, sme svedkami toho, že vojnové operácie Ruska budú pokračovať. Poslanec Osuský (SaS) označil aktuálnu situáciu za "krvavú vojnu voči civilistom". Agresor sa podľa neho diplomaticky presvedčiť nedá. "Rusi cítia tlak, z pohľadu diplomacie je Lavrov bábka, ak sa nejako vodca v Kremli rozhodne, tak to aj bude," dodal.

Rusi sa dostali do úzkych

Aj podľa Juraja Krúpu (OĽANO), šéfa brannobezpečnostného výboru, Rusi narazili. "Mali predstavu, že Ukrajina je slabý štát, že prvá vlna útoku bude rýchla, realita je ale úplne iná," uviedol s tým, že ruské straty sú veľké. Vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na rokovaniach v Turecku ho však šokovali. "Poprel, že by išlo o vojenskú agresiu a že nikomu nič nehrozí, hrozba je ale reálna," dodal. Rusi sa podľa neho začínajú dostávať do úzkych. Vedia, že svet už nepresvedčia o tom, že nejde o vojenskú agresiu.

Ako sa ešte môže situácia vyvinúť? Podľa Kmeca sa boje zintenzívnia, ruské ciele sa zatiaľ nenapĺňajú. Krúpa reagoval aj na útok na nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, okolo ktorého sa šíri masívna ruská propaganda. "Pôrodnica, na ktorú útočili, už nebola plná, ale boli tam aj tehotné ženy a dojčiace matky," spresnil.

Svet však čaká aj na Vladimira Putina, podľa Kmeca konkrétne na to, kedy sa odhodlá ísť do rokovaní. Rusko totiž niektorými krokmi len naťahuje čas. "Putin by prišiel len ak by vyhral," reagoval Osuský. Rusko však podľa neho vyjde z vojny len oslabené.

Taktika vydierania civilistov

Situácia v niektorých ukrajinských mestách je zúfalá, celkom odrezaný je Mariupoľ, ktorý nemá dostatok jedla, vody, liekov a nemá už ani kúrenie. Ide o taktiku? Podľa Krúpu je to očividné. "Rusko sa snaží zastrašovať obyvateľstvo, šíriť paniku a zlomiť odpor," vysvetlil.

Ako môžu pokračovať rokovania? Podľa Kmeca je tu záujem do toho vtiahnuť aj tureckého prezidenta Erdogana, v hre je aj Izrael. "Tých krajín, kde by sa mohlo rokovať, už nie je veľa," uviedol. Ide o následok ruského zoznamu "nepriateľských krajín".

Svoju bezpečnosť však posilňuje aj Slovensko. Takzvanú posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území Slovenska v stredu odsúhlasila vláda. Prejsť však musí ešte parlamentom. Peter Kmec za stranu Hlas uviedol, že prítomnosť vojakov podporia. "Bezpečnostná situácia sa zmenila, vojna je aj na hranici so Slovenskom, musíme byť konštruktívni," dodal.

Osuský očakáva vystúpenie poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) v pléne, podľa neho už ale samotné rokovanie nebude také dramatické, ako napríklad pri zmluve o obrannej spolupráci s USA. Podľa Krúpu sa pri zmluve s Američanmi veľmi politikárčilo, situácia je však teraz úplne odlišná. "O bezpečnosti a obrane Slovenska by sa nemalo politikárčiť. Som rád, že to tak vníma aj Hlas," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok