Rusko reaguje na sankcie Západu. Zakázalo vývoz širokej škály produktov

TA3 ČTK
10.3.2022 16:35

Rusko v reakcii na sankcie, ktoré uvalil Západ po invázii Moskvy na Ukrajinu, zakázalo export telekomunikačného, zdravotníckeho, automobilového, poľnohospodárskeho, elektrického a technického vybavenia. Informovala o tom vo štvrtok ruská vláda.

Rusko Moskva Kremeľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na zoznam pre pozastavenie vývozu zaradila cez 200 položiek. "Tieto kroky sú logickou reakciou na opatrenia zavedené voči Rusku a ich cieľom je zaistiť neprerušené fungovanie kľúčových odvetví ekonomiky," uviedol ruský rezort hospodárstva. Ďalšie opatrenia by podľa vlády mohli obsahovať aj obmedzenie vstupu zahraničných lodí do ruských prístavov.

Podľa Putina sa sankcie Západu môžu vypomstiť

Ruský prezident Vladimir Putin tiež varoval Západ, že sankcie uvalené na Moskvu sa mu môžu vypomstiť v podobe vyšších cien potravín a energií. Putin v súvislosti s produkciou potravín poznamenal, že Rusko je jedným z hlavných svetových výrobcov priemyselných hnojív.

"Rusko a Bielorusko sú jednými z najväčších dodávateľov minerálnych hnojív. Ak budú (západné krajiny) stále robiť problémy s financovaním a logistikou dodávania našich výrobkov, ceny narastú a to ovplyvní finálny produkt – potraviny," upozornil Putin.

Počas zasadnutia vlády prenášaného televíziou Putin vyhlásil, že k takzvanej špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine nikdy neexistovala alternatíva a že Rusko by nikdy nevymenilo vlastnú suverenitu za krátkodobý ekonomický zisk. "Sankcie by na nás uvalili tak či tak. Svoje problémy sme si však dokázali vyriešiť v minulosti a dokážeme to aj teraz. Táto situácia nakoniec posilní našu nezávislosť, sebestačnosť a suverenitu," uviedol. Zároveň dodal, že Rusko si ako významný dodávateľ energií a plynu pre zahraničie bude naďalej plniť svoje záväzky, napriek tomu, že dodávky boli v dôsledku sankcií zabrzdené.

"(USA) oznámili, že končia s dovozom ruskej ropy. Ceny a inflácia sú tam také vysoké ako nikdy predtým a oni na nás hádžu svoje vlastné zlyhania," tvrdil Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok